Elsebeth Frey og Julien Saadan sammen med førsteårsstudentene som er midt oppi semesteravslutningen, kalt «rigget». FOTO: Eva Tønnessen

Opplegg som blir eksportert til Cannes

Første år som journaliststudent på Høgskolen i Oslo og Akershus avsluttes med et tre ukers kjempearbeid som blir kalt «rigget». Opplegget har blitt eksportvare.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden 2008 (med unntak av 2009), og for sjuende gang, er første året på utdanningen for journalister på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) avsluttet på samme måte, nemlig med et tre ukers prosjekt kalt «rigget».

Førstkommende fredag avsluttes årets «rigg» med presseseminar og storfint besøk av Kadafi Zaman og Eva Stabell. 

Internasjonal interesse

Vi møter primus motor for rigget, Elsebeth Frey, førstelektor på journalistutdanningen, sammen med Julien Saada. Saada er lærer ved journalistutdanningen i Cannes, som er en del av Universitetet i Nice.

Saada forteller at de i Cannes ble veldig nysgjerrig på opplegget Frey og hennes kolleger har gjennomført med stor suksess på HiOA.

Vi tror også de ferske journaliststudentene har godt av å bli kjent med hvor tøft mange av deres kolleger har det i andre land.

Elsebeth Frey

Så nysgjerrige at de nå i vår har importert opplegget fra HiOA, rett nok i en litt forkortet utgave.

— Vi hadde nå rigg i en uke for andreårsstudenter, ikke tre uker som de har her i Norge. Men vi er veldig fornøyd med erfaringene fra årets opplegg og vil gjenta det til neste år, og kanskje utvide, sier Saada.

Virkelig

Saada poengterer at de ser mange verdifulle pedagogiske aspekter med det «rigget» som lærerne på HiOA har utviklet.

— Det er gjennom å få innsyn i arbeidsvilkår til journalister verden over at du virkelig får innsyn inn hva jobben din egentlig handler om. I tillegg blir øvelsen og jobbingen i denne uken veldig realistisk, og det er også til stor hjelp for studenter som kanskje ikke alle sammen har like mye presseerfaring før de begynte på utdanningen, mener Saada.

Opplegget rundt rigget

— Studentene skal fortelle om journalisters arbeidsvilkår og pressefriheten i de landene de har fått tildelt. Det er ikke lov med bare norske kilder og det skal leveres lyd, video, tekst og bilder, forteller Frey om opplegget. 

HiOA startet med rigget i 2008, og fortsatte årlig fra 2010. Rigget er en sentral del av undervisningen hele andre semester i første år på utdanningen.

Det gjøres mange forberedelser, land blir valg ut og studentene delt i grupper. Det kjøres også forelesninger opp mot utfordringene studentene skal gjennom.

Mange lærere, nettutstyr for opptak av lyd og video og publiseringsverktøy står til studentenes disposisjon. 

— Pressefrihet er grunnlaget

Frey forklarer at årsaken til at man fokuserer på internasjonale forhold og situasjoner i andre land, og mange land der pressefriheten har trange kår, er at pressefriheten er selve grunnlaget og vilkåret for journalistyrket.

— Vi tror også de ferske journaliststudentene har godt av å bli kjent med hvor tøft mange av deres kolleger har det i andre land, sier Frey, og legger til:

— Jeg er også enig med Saada i at den realistiske jobbingen under «rigget» bevisstgjør studentene.

— Vi har vært veldig fornøyde med rigget selv, men litt ekstra morsomt er det at skoler og utdanninger i utlandet viser interesse for opplegget vi har skapt her, sier Frey.

Hjelper til

Saada var til stede under den første uka av årets rigg for studentene ved HiOA. Og han var aktiv medhjelper for gruppene som hadde Tunisia og Frankrike.

Elsebeth Frey har vært med på å planlegge hele rigget i Cannes sammen med lærerne der. Det franske rigget startet også med et 45 minutter langt foredrag med Frey. I tillegg deltok hun som lærer på lik linje med sine franske kolleger, og hjalp spesielt gruppene som hadde Tunisia og Norge. 

— Det slo meg at studentene i Cannes ble sjokkert over hvor lett vi kan få kontakt med myndighetspersoner meget høyt oppe i Norge. Dette var de ikke vant til. Vi ser også at når vi plukker mer vestlige land, så tror studentene at i disse landene foregår alt som det skal. Men vi vet jo at det ikke er slik, og innsikt i dette elementet er også svært lærerikt for journaliststudentene, mener Frey.

Utveksling

Samarbeidet med Cannes startet før selve «rigget» ble eksportert. Nytt til høsten er at studenter fra HiOA skal ned til Cannes.

Frey forteller at høsten 2014 hadde HiOA tre franske studenter på utveksling som gikk sammen med studenter ved femte semester i journalistikk.

— Til høsten kommer tre nye franske studenter, også de skal ta emner i journalistikk, femte semester. Høsten 2015 reiser for første gang to av våre journaliststudenter til Cannes for å ta et semester der, sier hun. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS