Permanently Temporary: En flyktning slapper av etter jobb i Hong Kong. Foto: Billy H. C. Kwok Foto: Billy H.C. Kwok
Supersonic: En scene spilles inn med dansecrewet Dangster. Foto: AJ Ghani Foto: AJGHANI
Next Stop: Shanghai er en av verdens raskest voksende megabyer. Foto: Skjalg Bøhmer Vold Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Her Own Room: Mosuo er en kvinnedominert, etnisk minoritet i Himalaya. Foto: Melisa Fajkovic Foto: Melisa Fajkovic
Village Doctors: Gong Chen behandler en pasient med en tradisjonell, kinesisk metode kalt kopping. Foto: Patrick da Silva Sæther

Fotostudenter på dokumentarfestival

24 studenter fra Norge, Kina og Bangladesh har vært i Kina for å dokumentere den kinesiske drømmen. Denne uka stiller de ut under Dokumentarfestivalen i Fredrikstad.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fotojournalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har 20-års-jubileum i år, Dokumentarfestivalen har 10-års-jubileum med DOK:15. Det feires med at avgangsstudentene stiller ut under festivalen i Fredrikstad 4. juni.

For 12 år siden tok høgskolelektor Per Anders Rosenkvist initiativ til at tredjeklassingene på fotojournalistikkutdanningen skulle dra utenlands på reportasjereise. I de senere årene har utdanningen samarbeidet med en fotojournalistutdanning i Bangladesh, men nytt av året er samarbeidet med Kina.

— Gjennom dette har vi vist at det går fint an å ha samarbeid med skoler i Kina, sier Rosenkvist.

(Bangladeshiske Aungmakhai Chak(t.v.) og høgskolelektor Per Anders Rosenkvist under fotoworkshopen i Kunming. Foto: chinadream.no)

China Dream har gitt meg en fantastisk utvikling i faget, og erfaring i hvordan man greier seg i felt.

Patrick da Silva Sæther

Store skoler byråkratiske

HiOA har i prosjektet China Dream samarbeidet med Mino Art Center i Kunming, i Yunnan-provinsen.

— Det er et college med rundt 30 ansatte. Min erfaring er at store, offisielle skoler ofte er veldig byråkratiske. Derfor prøver jeg å finne mindre, uavhengige partnere som ofte er mer motiverte og lettere å samarbeide med, sier Rosenkvist.

Hen berømmer studentene for å ha fått til både utstillingen og for at de har inkludert de utenlandske studentene i boken som utgis som del av prosjektet.

— Studentene gjør alt selv, og de har gjort en kjempejobb. I år har studentene tatt seg bryet med å inkludere alle bidragsyterne i boken, og det er veldig bra, sier han.

Dokumentarfotofestivalen DOK:15 arrangeres av Pressefotografenes klubb fra 1. til 7. juni i Fredrikstad. Torsdag 4. juni lanserer fotojournalistutdanningen utstillingen og boken China Dream sammen med kinesiske og bangladeshiske samarbeidspartnere.

Møtte den kinesiske hverdagen

Utstillingen viser bildene til 24 studenter, 10 norske, 6 kinesiske og 8 bangladeshiske, hvorav alle de norske og en av hver fra samarbeidslandene skal være på åpningen. HiOA-student Patrick da Silva Sæther sier han måtte bryte med egne fordommer i arbeidet med sitt prosjekt.

— Det de fleste tenker på med en gang de hører om Kina er ofte økonomisk vekst, klimaproblemer og sensur. Når man kommer dit, møter man mennesker i en hverdag som ikke kommer fram gjennom mediene, sier Sæther til Khrono.

I starten av China Dream-prosjektet, møttes alle studentene til workshop (bildet under) i Kunming. Deretter dro studentene hvert til sitt prosjekt.

(Bangladeshiske Mahtab Nafis (t.v.) og norske Melisa Fajkovic. Foto: chinadream.no)

Fulgte landsbyleger

Patrick da Silva Sæthers prosjekt handler om de kinesiske landsbylegene, og han har fulgt en legefamilie i Xinshi i Sichuan-provinsen.

— I Kina finnes det mange landsbyleger som tar seg av primærhelsehjelp for lokalbefolkningen. Om noen år vil de fleste landsbylegene pensjonere seg, men det er få unge som vil ta over for dem, sier Sæther.

Han, som flere av de andre studentene, har fulgt kinesere i deres hverdag, tross språk- og kulturforskjeller.

— China Dream har gitt meg en fantastisk utvikling i faget, og erfaring i hvordan man greier seg i felt. Det er jo ekstremt få kinesere som snakker engelsk, så bare det å ta en buss fra et sted til et annet kan være en utfordring, sier Sæther.

Til sammen er China Dream 24 prosjekter, hvorav 22 er stillbilder og 2 er video. De som nå er avgangsstudentene på fotojournalistikk stilte også ut på DOK:14, fjorårets festival.

Egen utstilling

Årets andreklassinger stiller ikke ut noe felles på festivalen, men to av studentene, Frøydis Falch Urbye og Cicilie Sigrid Andersen, stiller ut sine prosjekter på egenhånd.

Andersen er også fotojournalist i Khrono.

Deres utstilling åpnet mandag kveld i Fredrikstad.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS