Line Ørnes Søndergaard fikk hederlig omtale for fotoseien om unge danske jenter som har sitt første møte med militæret. Foto: Line Ørnes Søndergaard/Politiken

Fotostudent vant nye priser

Tidligere fotostudent på Høgskolen i Oslo og Akershus, Line Ørnes Søndergaard, har igjen vunnet internasjonal anerkjennelse.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Line Ørnes Søndergaard (bildet under), som gikk ut fra utdanningen i fotojournalistikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) våren 2015, har vunnet to priser i den verdensomspennende konkurransen College Photographer of the Year.

(Foto: Cicilie S. Andersen)

Den tidligere HiOA-studenten har fått bronse i kategorien «Interpretive Project» og Award of Excellence i kategorien «Domestic Picture Story».

Begge fotoseriene springer ut av oppdragene hun hadde da hun var i praksis i den danske avisen Politiken som en del av utdanningen ved HiOA.

Eritreiske flyktninger

I det første prosjektet har hun fotografert eritreiske flyktninger. Utgangspunktet var at den danske regjeringen i desember 2014 bestemte at det var trygt for disse å reise hjem, men bildene som Line Ørnes Søndergaard har tatt av kroppene deres viser noe annet (bildet under).

Det andre prosjektet handler om unge danske jenter som har sitt første møte med militæret. For selv om militærtjeneste er frivillig i Danmark, øker antallet unge jenter som melder seg til tjeneste.

Vunnet priser tidligere

Også ifjor vant Line Ørnes Søndergaard en pris i College Photographer of the Year, som er en konkurranse for fotografer som fortsatt er under utdanning, da for prosjektet «Hviletid». Tidligere i år vant hun også en pris for «Hviletid» i prestisjefulle Photographer of the Year for samme prosjekt, og fikk dessuten hederlig omtale i National Press Photograpers Association (USA) Best of Photojournalism 2015 i kategorien «feature multimedia story». 

«Hviletid» fikk også andrepris i Årets bilde 2014 i kategorien dokumentar.

Alt trenger ikke ta tid

— Det er veldig morsomt at to prosjekter som springer ut av oppdrag jeg hadde for avisen kan vinne. Mens «Hviletid» tok månedsvis å lage, er dette to mye kjappere prosjekter. Det viser at alt ikke trenger å ta måneder for å bli bra, sier hun.

College Photographer of the Year er en konkurranse som ble etablert i 1945. I år deltok mer enn 600 fotojournaliststudenter fra 130 colleges og universiteter fra hele verden.

Stolte på fotoutdanningen

Høgskolelektor Jon Petter Evensen ved fotojournalistutdanningen sier at prisene først og fremst er en anerkjennelse av det arbeidet Line Ørnes Søndergaard har lagt ned gjennom studiene og i praksis i Politiken. 

— For en liten utdanning som fotojournalistutdanningen er det viktig at studentene våre markerer seg i internasjonale konkurranser som dette. Det demonstrerer hvordan fotojournalistikk og fotografi er et språk som «reiser lett» over landegrenser og språkbarrierer. 

— Det er både inspirerende for oss i fagstaben og en hyggelig bekreftelse på at studentene våre er på et godt nivå når de går ut av studiet og markerer seg på den internasjonale arenaen, sier Evensen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS