Covid-19
Første vaksine godkjent i EU: — Kan ikke stanse alt smittevern og satse alt på vaksinen
Den første koronavaksinen er godkjent av EU og klar for bruk i Norge.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Bare dager før vaksineringen er ventet å begynne i både EU og Norge ble det mandag kveld klart at koronavaksinen fra BioNTech og Pfizer er formelt godkjent av EU-kommisjonen. Det skjer bare timer etter at Det Europeiske legemiddelkontoret (EMA) ga en betinget anbefaling av vaksinen.
Vaksinen må formelt godkjennes av EU-kommisjonen, men kort tid etter at EMA varslet om sin godkjenning ble det klart at den kan bli godkjent for bruk i EU og Norge allerede mandag kveld.
Det betyr at de første vaksinedosene om noen dager vil bli sendt fra Pfizers fabrikk i Belgia.
De første dosene vil komme til Norge i romjula, vaksineringen starter trolig allerede 27. desember.
Madsen: — Vi har mye data på disse vaksinene
Pfizer-vaksinen er en av to vaksiner det er søkt om betinget godkjenning for på det europeiske markedet, den andre er vaksinen fra Moderna.
Det er allerede klart at det trolig kommer 50.000 vaksinedoser til Norge før nyttår, med to doser per person er det nok til 25.000. De første dosene skal gå til sykehjem, ifølge prioriteringsrekkefølgen fra Folkehelseinstituttet.
Deretter følger nye doser på nyåret. Fra Pfizer er det avtaler for 2,5 millioner doser til Norge, over 500.000 skal komme første kvartal. Det er også avtaler om 1,9 millioner doser av Moderna-vaksinen og 3,3 millioner doser av vaksinen fra Oxford/AstraZeneca.
— Det er grunn til å feire i dag. Det har vært en imponerende innsats, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket til VG mandag kveld.
Da Khrono var i kontakt med Madsen fredag svarte han et klart ja på spørsmål om de to vaksinene som har ligget inne til godkjenning er effektive nok.
— De har jo vært gjennom utprøvninger med et stort antall forsøkspersoner, så vi har mye data på disse vaksinene, sier han.
Madsen legger til at det er foreløpig en del data som mangler, spesielt rundt langtidsoppfølging av den som blir vaksinert.
Beskyttelsesgrad på rundt 95 prosent
Dette gjelder blant annet bivirkninger.
— Nå er det jo slik at nesten alle bivirkninger av vaksiner kommer umiddelbart i tilknytning til vaksinen, men det kan også forekomme sjeldne tilfeller langtidsbivirkninger som dukker opp etter noe tid. Så det er selvfølgelig veldig viktig å følge opp alle dem som blir vaksinert etter vaksinasjonen, og at vi får rapportert alle bivirkninger, sier Madsen til Khrono.
Totalbildet er likevel at begge vaksinene er effektive, legger han til og peker på en beskyttelsesgrad på rundt 95 prosent.
Han peker på velkjente bivirkninger.
— Alle vaksiner har jo bivirkninger, du har selvfølgelig dette med smerte på injeksjonsstedet, så er det bivirkninger av type hodepine, uvelfølelse, muskelsmerter, leddsmerter, frysninger, som er en reaksjon på at en har fått denne vaksinen. De er forbausende like for disse to vaksinene, det er kanskje ikke så rart, for det er jo samme prinsipp.
Dette er ifølge Madsen bivirkninger som går over i løpet av et par dager.
— Grunnen til at man får denne reaksjonen er at kroppen reagerer godt på vaksinen, slik at dette er vaksiner som gir et veldig godt immunsvar.
— Må gå parallelt
Det er likevel ting en fortsatt ikke har full oversikt over, understreker han.
— Hvor lenge varer denne vaksinen? Er det slik at når du er vaksinert så er du immun resten av livet? Blir det borte etter et halvt år, eller et år? Dette er det veldig viktig å få bedre oversikt over, det har jo også å gjøre med langtidsoppfølgingen av de som er vaksinert.
Han legger til et tredje poeng:
— Den beskytter mot at den som er vaksinert blir syk, det vi ikke vet er om den også begrenser smitte. Man kan tenke seg at du blir smittet, du får viruset i deg, du har viruset i svelg, munnhule og lunger, men siden du er vaksinert blir du ikke syk. Det vi da ikke vet er om du fremdeles kan bli smittet uten å bli syk, og bringer smitten videre.
— Hva betyr det i praksis, at vi må holde fast på tiltak også etter at folk er vaksinert?
— Dette må gå parallelt, sier Madsen.
Han viser til at en vil få mye erfaring og kunnskap når det vaksineres i mange land.
— Vi får fort kunnskaper om dette, men det er en usikkerhet, så før man vet mer om dette må nok smitteverntiltakene og vaksinasjonen gå hånd i hånd, vi kan ikke stanse alt smittevern og satse alt på vaksinen før man har litt mer kunnskap om langtidsvirkningen av vaksinen, altså hvor lenge beskyttelsen varer, sier han til Khrono.
Nyeste artikler
Øyvind Eikrem har fått se mappen sin: NTNU og PST har hatt kontakt siden 2014
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år