forsker grand prix

Første finalister er klare

Finalistene fra Oslo og Stavanger til årets Forsker Grand Prix ble kåret tirsdag kveld.

Finalister i Forsker Grand Prix fra Oslo: Arvid Nikolai Kildahl og Katrine Rolid.
Finalister i Forsker Grand Prix fra Oslo: Arvid Nikolai Kildahl og Katrine Rolid.
Publisert Oppdatert

(Saken er oppdatert.)

56 forskertalenter i seks byer skal konkurrere om å nå finalen i Forsker Grand Prix lørdag 26. september.

Fakta

Årets showdatoer

Fra Oslo gikk delfinalistene Arvid Nikolai Kildahl og Katrine Rolid, begge to fra Universitetet i Oslo (UiO) videre til finalen lørdag i Trondheim.

Fra Stavanger var det Ida Sjursø fra Læringsmiljøsenteret gikk av med seieren i regional finale i Forsker Grand Prix. Sammen med Marianne Bore Haarr, skal hun representere Stavanger-regionen i den nasjonale finalen, skriver uis.no.

Vinnerne i delfinale i Stavanger 2020. Forsker Grand Prix.
Vinnerne i delfinale i Stavanger 2020. Forsker Grand Prix.

Mobbeforsker

Ida Sjursø ble stemt fram av dommere og publikum som kveldens aller beste forskningsformidler, med sine to fire-minutters foredrag om «Når mobbing kan foregå 24 timer i døgnet».

I sin forskning har hun sammenlignet tradisjonell og digital mobbing, og undersøkt de emosjonelle konsekvensene for dem som opplever de ulike typene mobbing, og hvordan de opplever støtte fra læreren sin.

Traumeforsker

Arvid Nikolai Kildahl holder til ved Psykologisk institutt på UiO.

Han forteller i en egen omtale at han forsker på hvordan man kan bli bedre til å kjenne igjen traumereaksjoner og traumelidelser hos personer med autisme og utviklingshemming.

— Denne kunnskapen vil hjelpe oss å bli bedre til å oppdage at personer i denne gruppa blir eller har blitt utsatt for vold og overgrep. Den vil også bidra til å hjelpe oss å skjønne mer om hvordan mennesker med autisme og utviklingshemming har det, hvordan de opplever verden rundt seg, og hvordan vi kan legge enda bedre til rette for at de skal kunne leve gode liv, beskriver Kildahl.

Hjerteforsker

Katrine Rolid holder til på Institutt for klinisk medisin også på Universitetet i Oslo.

Hun beskriver i egen omtale at hennes forskning går ut på å undersøke hvordan de som akkurat har fått et nytt hjerte tolerer å trene intervaller med høy intensitet, og om denne treningen har bedre effekt på kondisjonen enn trening med moderat intensitet.

— Forskningen kan bidra til å endre treningsanbefalingene vi gir til de som akkurat har fått et nytt hjerte, forteller Rolid.

Utvikler treffsikre medisiner

Sammen med Ida Sjursø, skal også Marianne Bore Haarr fra Institutt for kjemi, biovitenskap og miljøteknologi ved Universitetet i Stavanger (UiS), representere Stavanger i til den nasjonale finalen. Hun ble nummer to i den regionale finalen, med sine presentasjoner Hvordan få mer treffsikre medisiner mot kreft og andre sykdommer?

Marianne Bore Haarr forsker på hvordan vi kan bremse oppdelingen av sukkerkjeder i kroppen, som spiller en rolle i sykdommer som kreft, diabetes og virusinfeksjoner. Hun jobber med å bremse bare de enzymene som er involvert i sykdommen, uten å røre resten. Greier hun det, kan vi få mer treffsikre medisiner.

En del av forskningsdagene

Forskningsdagene arrangeres fra 16. - 27. september. Forsker Grand Prix er et av de viktige arrangementene under disse dagene.

Årets delfinaler i Forsker Grand Prix arrangeres i Tromsø, Trondheim, Oslo, Kristiansand, Stavanger og Bergen. Den store finalen arrangeres i Trondheim.

Forskningsdagene hentet Forsker Grand Prix-konseptet til Norge i 2010, og forskningsmiljøene i Bergen, Trondheim og Stavanger var med fra starten. Siden har både Oslo, Tromsø og forskningsmiljøene i Agder og Telemark deltatt.

Finale i Trondheim

Felles for alle deltakerne er at de er godt i gang i arbeidet med doktorgraden sin, men har ennå ikke disputert. Hver deltaker forbereder to presentasjoner på fire minutters lengde av sitt eget forskningsprosjekt.

De to beste fra hver delfinale går videre til den nasjonale finalen som i grand prix-ånd holdes i fjorårets vinners studieby. I år er det Trondheim, og datoen er lørdag 26. september.

Følg delfinaler og finale direkte

Alle delfinaler og finaler streames.

Onsdag 23. september skal delfinalistene i Bergen og i Tromsø til pers.

Streamen vil bli publisert her.

I tillegg skal delfinalistene i Tromsø konkurrere onsdag kveld.

Torsdag er de siste delfinalene. Da er det delfinalene i Trondheim og i Kristiansand som arrangeres.

Her kan du følge deltakerne i Trondheim, og her kan du se deltakerne i Agder konkurrere.

Her kan du se finalen lørdag 26. september.

Powered by Labrador CMS