Asgeir J. Sørensen får innovasjonsprisen
Pris. Forskergründer og professor ved NTNU Asgeir J. Sørensen mottar Forskningsrådets innovasjonspris for 2019.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Under Arendalsuka ble det torsdag 15. august offentliggjort hvem som får innovasjonsprisen for 2019. Prisen deles ut av Forskningsrådet, er på 500.000 kroner og det var nominert 30 kandidater. Vinner i 2019 er Asgeir J. Sørensen.
Han leder senter for fremragende forskning NTNU AMOS - Centre for Autonomous Marine Operations and Systems og har sammen med andre AMOS nøkkelforskere startet syv vekstselskaper som tilsammen har en aksjonærverdi på flere hundre millioner kroner og sysselsetter over 200 personer, skriver Forskningsrådet på sine hjemmesider.
— Hver dag går mange tusen nordmenn på jobb i en av havnæringene våre. Takket være forskergründere som Asgeir Sørensen og miljøer som AMOS, kommer Norge også i fremtiden til å være en verdensledende og betydningsfull havnasjon. Derfor er jeg veldig glad for å kunne dele ut denne prisen, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø, som delte ut prisen under Arendalsuka.
Havteknolog, professor og seriegründer Asgeir J. Sørensen sin innsats er på et felt som er særlig viktig for Norge. Hans unike koblinger av utdanning, forskning, teknologi og innovasjon videreutvikler og styrker havnasjonen, både økonomisk og med tanke på kunnskap og kompetanse.
Anerkjent forskergründer
Sørensen kom fra industrien til akademia. Han er professor og senterleder og har sammen med kolleger fra NTNU gründet Marine Cybernetics som gikk til DNV GL i 2014 samt selskapene Eelume AS og Ecotone AS. Marine Cybernetics og Ecotone ble stiftet mens han var nøkkelforsker i SFF CeSOS (2003-2012).
Ved NTNU AMOS er så langt 5 selskaper etablert, et av disse er også undervannsdrone-selskapet Blueye AS. Sammen med kolleger er han i disse dager i ferd med å etablere det sjette selskapet fra AMOS på autonome ferger for båttransport over kortere strekninger i urbane strøk.
Til sammen har selskapene en aksjonærverdi på flere 100 millioner kroner og sysselsetter over 200 personer. Samtlige selskaper er i vekst. Utover gründervirksomhet har NTNU AMOS en rekker innovasjon- og forskningsprosjekter i samarbeid med partnerne DNV GL, Equinor, SINTEF Ocean, og SINTEF Digital og ikke minst en rekke andre industriselskaper og offentlige aktører.
— For oss er Asgeir J. Sørensen er på mange måter en drømmeprofessor. Han er et godt eksempel på at langsiktig satsing på forskning og innovasjon gir verdiskaping og nye bedriftsetableringer og arbeidsplasser. Sørensen er en forskergründer og det trenger vi flere av i Norge, sier administrerende direktør i Forskningsrådet John-Arne Røttingen, i følge samme pressemelding på forskningasradet.no.
Juryens begrunnelse
Dette skriver juryen om Sørensen som prismottaker:
«Asgeir J. Sørensen er nær en institusjon innenfor havteknologifeltet. Han kom fra industrien til akademia og leder SFFen AMOS - Centre for Autonomous Marine Operations and Systems ved NTNU. Sørensen er topp forsker, beskattet foreleser, driver frem talenter og innovasjoner, har et stort nasjonalt og internasjonalt nettverk og er tett på den maritime industrien og annet norsk næringsliv. Han har fra NTNU gründet Marine Cybernetics som gikk til DNV GL samt de forskningsbaserte selskapene Eelume AS og Ecotone AS. Også undervannsdrone-selskapet Blueye AS er spinn-out fra AMOS. Sørensens innsats er på et felt som er særlig viktig for Norge og hans unike koblinger av utdanning, forskning, teknologi og innovasjon videreutvikler og styrker havnasjonen.»
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!