Forskere advarte mot å skattlegge havbruksnæringen, men var selv sponset av næringen. Arkivfoto: Dag Hellesund

Forskere advarte mot skatt på oppdretts­næringen. Var selv sponset av bransjen.

Sponset forskning. Forskerne mener det var en glipp, og sier de flere ganger har opplyst om bindingene.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Forskerne ved Universitetet i Stavanger klaget inn E24 og VG til Pressens faglige utvalg for brudd på god presseskikk for flere artikler omkring lakseforskerne som er omtalt i denne saken. 23.juni ble E24 felt på ett punkt, og fikk kritikk på et annet. Se uttalelsen fra PFU her. VG fikk kritikk fra PFU)

Nettstedet E24 skriver at professorene Bård Misund, Ragnar Tveterås og Petter Osmundsen ved Universitetet i Stavanger (UiS) i en rekke kronikker og intervjuer det siste året uttalte seg negativt om konsekvensene av å innføre grunnrenteskatt for laksenæringen.

Et regjeringsoppnevnt utvalg leverte nylig en rapport der de anbefalte å innføre grunnrenteskatt på 40 prosent for havbruksnæringen, etter modell fra grunnrenteskatten som har sikret store inntekter fra oljenæringen til Norge og det norske pensjonsfondet.

Det var en glipp, og ikke noe vi har forsøkt å skjule.

Ragnar Tveterås

Men samtidig som de tre forskerne uttalte seg negativt til grunnrentebeskatning av havbruksnæringen, ledet de et prosjekt betalt av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF). Prosjektet har en verdi på 3,3 millioner kroner, skriver E24.

Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering er 100 prosent finansiert av fiskerinæringen.

Bård Misund, en av de tre UiS-forskerne. Foto: UiS.

Ifølge E24 dreier forskningsprosjektet til de tre forskerne seg om å forske på virkningene av grunnrenteskatt, men de tre forskerne opplyser i de fleste kronikkene og innleggene ikke om at de er sponset av oppdrettsnæringen, skriver nettavisa.

Forsker omtaler det som en glipp

— Vi er ikke kjøpt og betalt. Vi skriver kronikker på grunnlag av vår forskning, men jeg forstår at noen mener dette burde blitt opplyst, sier Ragnar Tveterås til E24.

— Det var en glipp, og ikke noe vi har forsøkt å skjule, siteres han på.

Petter Osmundsen, en av de tre forskerne. Foto: UiS

Hans kollega Petter Osmundsen sier de burde vært bedre på å opplyse om binding og finansiering, mens Bård Misund ikke vil kommentere saken overfor E24. Også Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering mener forskerne burde opplyst bedre om finansieringen.

Khrono har den siste tiden skrevet om antall gavestillinger ved universiteter og høgskoler i Norge. Les mer om det her.

Dekan: Skulle vært oppgitt

Dekan Ola Kvaløy ved Handelshøyskolen ved UiS leder avdelingen forskerne er tilknyttet.

— Vi har en norm på at finansieringskilder skal oppgis i de tilfellene der det kan oppfattes å påvirke konklusjonen, så i dette tilfellet skulle det vært oppgitt, sier han til E24.

— Ikke bevisst, sier Ragnar Tveterås til E24. Foto: UiS

Ifølge forskerne har de opplyst om finansieringen i flere sammenhenger, og to ganger har også redaksjonene selv valgt å kutte opplysninger om dette før publisering.

I etterkant av E24s sak om de tre forskerne har blant annet SV-politiker Torgeir Knag Fylkesnes reagert kraftig på opplysningene. Han omtaler det som sammenblanding av laksenæring og forskning, og kaller sammenblandingen cowboy-tilstander.

(Endringslogg: Saken er oppdatert 30.juni kl 14.55 med en merknad om at E24 som først skrev om denne saken, og som Khrono har sitert, er felt i Pressens faglige utvalg for brudd på god presseskikk fordi de ikke modererte kommentarfeltet sitt. De får også kritikk for ikke å ha opplyst saken tilstrekkelig. Lenke til uttalelser øverst i saken.)

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS