Kortnytt

— Flott at UD gransker

Publisert

I Klassekampen lørdag 26. september fortalte Laila Makboul om sin klage på trakassering under og etter et opphold som hospitant ved den norske ambassaden i Saudi-Arabia i 2011.

Klagen fortalte om hvordan den tidligere ambassadøren Carl Schiøtz Wibye trakasserte og diskriminerte henne på etnisk og religiøst grunnlag mens hun var på ambassaden, og også etterpå via e-post.

Makboul sendte et varsel til Utenriksdepartementet (UD) om ambassadøren få uker før han gikk av med pensjon i 2014.

Wibye bestrider innholdet i varselet, og vil heller ikke omtale det som et varsel.

Klassekampen har også intervjuet blant annet nåværende leder på Institutt for kulturstudier og orientalske språk (IKOS) ved Universitetet i Oslo Bjørn Olav Utvik.

På sin facebook-profil presiserer Utvik at han støttet Makboul da som nå, og hun skrev varselet den gang i samråd blant annet med meg.

— Det jeg angrer på er at jeg ikke tok initiativ til at instituttet - som jeg den gang ikke satt i ledelsen for - tok opp saken direkte med UD, skriver Utvik.

Får støtte fra universitetet

Utvik sto i kopifeltet på e-posten Makboul sendte til toppledelsen i UD i 2014.

Den gangen var han ikke instituttleder. Likevel angrer han på at han ikke tok saken opp til instituttnivå.

— I ettertid tenker jeg at det ville vært riktig av meg å løfte denne saken til instituttnivå. Den gangen var hun ikke lenger vår student. Likevel mener jeg at vi som institutt burde meldt dette som et problem til UD, for på den måten å legge trykk på å få en respons og en gransking allerede da, sier Utvik, til Klassekampen.

Han setter stor pris på at saken nå har kommet ut i offentligheten.

— Vi er glade for at Makboul har brakt denne saken fram i offentligheten, og at departementet har satt i gang en gransking. Samtidig beklager vi sterkt at UD ikke fulgte opp saken da Makboul varslet i 2014, sier Utvik.

Han får støtte fra sin overordnede, dekan ved Humanistisk fakultet Frode Helland.

– Jeg er opptatt av at de studentene som vi sender ut i samarbeid med UD, blir godt ivaretatt. Jeg har grunn til å tro at de stort sett blir det, men i denne saken virker det som om noe har gått galt, sier Helland.

Makboul er i dag ansatt som postdoktor ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo i samarbeid med American University in Cairo.

(Eva Tønnessen / Khrono)

Kortnytt
Powered by Labrador CMS