Koronajul i Norge

Flere må feire jul i Norge for første gang

Gratis måltider og turer er blant tilbudene til 160 internasjonale studenter og stipendiater i Agder som ikke kan reise hjem til jul. Også andre universiteter har tilbud til de som er koronafast i Norge.

UiA-studentene Mariana Rodgrigues Sena fra Brasil (t.v.) Balas Fekte fra Ungarn og Petra Dvrikova fra Slovakia skal feire jul i Norge Fredag plukket de opp hver sin pose med julegodt på universitetet..
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange har en annerledes jul i år. Særlig merkelig blir det for de mange utenlandske forskerne og studentene som i år blir koronafaste i Norge.

Ved Universitetet i Agder har cirka 160 internasjonale studenter og stipendiater meldt fra at de ikke reiser hjem på grunn av korona eller fordi det er for langt hjem.

– Det blir en litt annerledes jul i år. Men det går bra, vi er jo forberedt på at det er her vi skal feire jul i år. Mye er tilrettelagt for oss, og på julaften forsøker vi å være sammen. Det er det viktigste. Så julen blir bra den, sier Mariana Rodgrigues Sena fra Brasil, som nettopp er ferdig med første semester i bachelorstudiet i engelsk på UiA.

Flere tilbud i Agder

Universitetet, Studentsamskipnaden i Agder (SiA) vertskommunene Kristiansand og Grimstad, og lokalt næringsliv har flere tilbud til internasjonale studenter og ansatte som ikke får feiret julen hjemme i år, blant annet gratis måltider, kinobilletter, turer og treff. Julaften er det gratis julelunsj både i Grimstad og Kristiansand, melder uia.no.

– Det er flott at de gjør dette. Den opprinnelige planen var å reise hjem til jul, men på grunn av koronaen og karantene hvis du reiser inn og ut av Norge, går det ikke. Da er det godt å vite at det finnes noe vi kan være med på, sier Petra Dvrikova, fra Slovakia, som tar en bachelor i utøvende musikk.

Opplegg på Gjøvik også

På Gjøvik har de også tatt grep. Rundt 60 studenter og ph.d.-kandidater blir nødt til å være igjen der i julen.

Da politisk ledelse i kommunen fikk nyss om dette kontaktet de NTNU, Studentsamskipnaden SiT og Studentparlamentet, og det ble satt ned en arbeidsgruppe for å finne ut hva man kunne gjøre med situasjonen.

Nå har denne gjengen fått til et helt opplegg:

— Vi har en adventskalender i byen Gjøvik, med ulike aktiviteter og opplevelser. De internasjonale studentene som blir igjen her i julen har fått invitasjon til å være med på et alternativt julearrangement på julaften, enten som gjest eller frivillig, sier varaordfører i Gjøvik kommune, Anne Bjertnæs (H) til Khrono.

Kino, gudstjeneste og hockey

Det er også satt opp en egen gudstjeneste for de internasjonale i Gjøvik kirke og Gjøvik kino tilbyr en gratis kino-forestilling i julen. Ishockey-hallen holder også åpent en dag i julen for gratis bruk av isen og lån av utstyr. I tillegg holder studenthuset til SiT åpent for bruk av treningstilbud.

— NTNU har kjøpt gavekort på dagligvarebutikker til de som er her, så de får litt ekstra å kose seg meg. Restaurant Fahlstrøm arrangerer også grøtfest på julaften for doktorgradsstudentene, sier Bjernæs.

Hun forteller at NTNU og SiT var veldig positive til initiativet.

— Vi har hatt et kjempegodt samarbeid, og alle de andre aktørene jeg har hatt kontakt med har vært positive til å bidra, sier hun.

Risiko for ensomhet

Leder av Akademikerne, Kari Sollien oppfordrer både utdanningsinstitusjonene og hver enkelt av oss til å tenke over om det er noe vi kan gjøre for denne utsatte gruppen.

— Det er en ganske stor andel vitenskapelig ansatte fra utlandet i Norge, og så er det en del studenter. Mange av dem er vant til familietradisjoner i hjemlandet sitt. Nordmenn bruker ekstra mye tid med familien i julen, og det kan være enda vanskeligere å komme i kontakt med oss i juletiden, sier hun til Khrono.

Og den norske juleferien er lang. Mange tar i tillegg ut ekstra avspaseringsdager i desember.

— Det er kjempefint med dem som åpner sitt hjem og tar personlig ansvar, men vi skulle ønske at utdanningsinstitusjonene på en systematisk måte kunne organisert møteplasser gjennom julen, sier leder av Akademikerne, Kari Sollien.

— Derfor er det større risiko for at internasjonale forskere og studenter kan oppleve ensomhet. Det er en bekymring jeg har. Det er nok mange som savner både familie, og nå er uten det vanlige nettverket de har gjennom jobb, sier hun og legger til:

— Jeg kan tenke meg at den trøttheten vi som sitter på hjemmekontor har kjent på, kan være enda verre for dem som har gått mange måneder uten å treffe familien sin.

Kjenner flere single som bor alene

Selv om amerikanske Anna Mazzarella har bodd i Norge i ti år, blir dette den første julen hun ikke skal reise hjem og besøke familien.

Mazzarella tok doktorgraden sin ved Universitetet i Oslo (UiO) og jobber nå i administrasjonen ved Institutt for biovitenskap, der hun har ansvar for alle stipendiatene innenfor biologi.

— Dette er det lengste jeg noen gang har vært borte fra familien min, så det er kjipt. Men jeg har mann og et barn her, så situasjonen er ikke så tragisk for meg. Jeg har internasjonale venner som er single og bor alene. De får det mye vanskeligere, sier hun på perfekt norsk over telefonen.

Mazzarella vet om mange stipendiatene som heller ikke har mulighet til å dra hjem i julen.

— De må betale 5000 kroner for karantenehotell – penger de ikke har, og det er enda vanskeligere for dem som har familie utenfor EU, sier hun.

Generelt har koronaperioden vært tøff for de internasjonale forskerne, forteller Mazzarella.

— Jeg er veldig glad for at jeg er ferdig med min ph.d. Det har ikke vært lett for stipendiatene. Det er jo ikke lett å ta ph.d., og det er viktig å være en del av et fellesskap, og ha mye kontakt med andre i samme situasjon. I år har det vært begrensede muligheter for det. Det er en skikkelig vanskelig situasjon, sier hun.

Studenter tar grep ved UiT

Ved UiT Norges arktiske universitet har Studentparlamentet tatt et initiativ overfor studenter som ikke får reist hjem i julen som følge av korona.

«Det kan være mange grunner til at man ikke får reist hjem, men så lenge du ikke er i karantene eller har symptomer vil vi oppfordre alle til å være sosial og treffe andre. Ta kontakt med oss, så setter vi sammen grupper på maks fem personer som kan feire jul sammen», skriver Studentparlamentet på Facebook.

Universitetet har ikke noe eget opplegg for internasjonale studenter.

«Samskipnaden har gått ut med melding om eventuelt å være vertsfamilie for utenlandske studenter International Student Union er oppfordret til å arrangere for medstudenter. Utover dette er det ikke planlagt noe i UiT-regi»

Burde vært satt i system

Leder av Akademikerne, Kari Sollien bejubler ildsjel-initiativer som det studentprest Pernille Astrup, ved Universitetet i Sørørst-Norge har kommet med. Astrup sendte ut epost og spurte om folk hadde mulighet til å ta imot en internasjonal student i julen. Hele femti ansatte meldte seg.

— Det er kjempefint med dem som åpner sitt hjem og tar personlig ansvar, men vi skulle ønske at utdanningsinstitusjonene på en systematisk måte kunne organisert møteplasser gjennom julen, slik de har gjort på Gjøvik. Det er behov for å sette dette litt i system, sier hun.

For dem som har overskudd til å selv gjøre en innsats foreslår Sollien at man for eksempel kan ta en telefon til noen man mistenker er alene.

— Det blir jo en litt alternativ jul uansett. Hvis man har planer om å ha en lavterskel uteaktivitet, kan man jo ta med en ekstra, sier hun.

Powered by Labrador CMS