koronavaksine

FHIs råd til studenter i utlandet: — Følg rådene fra myndigheten der dere bor

AstraZeneca og Johnson & Johnson-vaksinene blir ikke en del av det norske vaksinasjonsprogrammet. Men FHI fraråder ikke nordmenn i utlandet å ta imot de to vaksinene.

— Vi har fått økt tilgang på MRNA-vaksiner, som gjør at alle over 18 år trolig vil ha fått første dosen innen utgangen av juli, sa Camilla Stoltenberg på mandagens pressekonferanse.
Publisert

Ekspertutvalget som har vurdert AstraZeneca- og Johnson & Johnson-vaksinene anbefaler ikke at de omdiskuterte vaksinene blir en del av det norske vaksinasjonsprogrammet.

Det kom frem under mandagens pressekonferanse med helseminister Bent Høie (H), direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg og ekspertutvalgets leder Lars Vorland.

— Vi tilråder ikke at vaksinene brukes i det nasjonale vaksinasjonsprogrammet på grunn av de alvorlige bivirkningene som har vært, uttalte Vorland på pressekonferansen.

Anbefaler å slippe unge frem i køen

Samtidig som det ikke anbefales å rullere inn de to vaksinene i vaksinasjonsprogrammet, åpner utvalget for å gjøre vaksinene, både AstraZeneca og Johnson & Johnson tilgjengelig utenfor programmet.

Detaljene rundt hvordan dette skal gjøres, er foreløpig ikke kjent, men grovt sett handler det om at de som ønsker å ta dem, skal få muligheten til det.

Ekspertutvalget vil også slippe unge mellom 18 og 25 år frem i vaksinekøren, kom det frem på mandagens pressekonferanse.

— Sommer og skolefri gjør at det er lurt å vaksinere de unge for å hindre spredning av sykdommen. Vi tror det er en god ide. De skal også flytte på seg for å begynne på ny skole eller ny jobb, sa Lars Vorland.

FHI: — Basert på norske forhold

Selv om AstraZeneca og Johnson & Johnson-vaksinene etter alt å dømme ikke blir å finne i det norske vaksinasjonsprogrammet, har de fleste andre europeiske landene valgt å ta de to vaksinene i bruk.

I etterkant av mandagens pressekonferanse henvendte Khrono seg til Folkehelseinstituttet (FHI) for å høre hvilke anbefalinger som gjelder for nordmenn, for eksempel studenter, som bor i utlandet, og som får tilbud om en av de to vaksinene som nå ikke blir en del av det norske programmet.

— Som det europeiske legemiddelkontoret (EMA) har påpekt, vil avgjørelsen om bruk av Janssen-vaksinen være kontekstavhengig og vil variere fra land til land, skriver overlege ved Avdeling for smittevern og vaksine i FHI, Sara Viksmoen Watle, i en e-post til Khrono.

Hun fortsetter:

— EMA vurderer at det totale forholdet mellom nytte og risiko er positivt, og for mange land vil Janssen-vaksinen (Johnson & og Johnson journ. anm.) være viktig for å få kontroll over pandemien og redde liv. Norge har færre tilfeller av covid-19 sammenlignet med andre land, en stor andel av risikogruppene har fått tilbud om vaksine og vi har alternative vaksiner tilgjengelig.

— FHI har anbefalt ikke å bruke Janssen-vaksinen aktivt i koronavaksinasjonsprogrammet. Dette er en beslutning som er basert på norske forhold og for personer som oppholder seg i Norge, fortsetter Watle.

Fra tidligere er det kjent at FHI heller ikke anbefaler at AstraZeneca-vaksinen blir en del av vaksinasjonsprogrammet.

På direkte spørsmål om hvordan nordmenn i utlandet skal forholde seg til at både ekspertutvalget og FHI ikke anbefaler at de to nevnte vaksinene blir en del av det norske vaksinasjonsprogrammet, svarer Watle følgende:

— De som bor i utlandet må forholde seg til anbefalingene fra myndighetene der de bor.

Flere norske medisinstudenter ute i Europa for eksempel, er allerede vaksinert med AstraZeneca. Det samme er broren til FHI-sjefen, Jens Stoltenberg, som ble påspandert vaksine fra Polen allerede i mars.

Gode nyheter

FHI-direktør Camilla Stoltenberg kom ellers med en gladnyhet på dagens pressekonferanse.

— Vi har fått økt tilgang på MRNA-vaksiner, som gjør at alle over 18 år trolig vil ha fått første dosen innen utgangen av juli, sa Stoltenberg.

Det hører med til historien at FHI anbefaler at Johnson & Johnson-vaksinen går inn i et beredskapslager til bruk ved svikt i leveranse fra andre vaksiner eller en forverret smittesituasjon.

Powered by Labrador CMS