koronavaksine
FHIs råd til studenter i utlandet: — Følg rådene fra myndigheten der dere bor
AstraZeneca og Johnson & Johnson-vaksinene blir ikke en del av det norske vaksinasjonsprogrammet. Men FHI fraråder ikke nordmenn i utlandet å ta imot de to vaksinene.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Ekspertutvalget som har vurdert AstraZeneca- og Johnson & Johnson-vaksinene anbefaler ikke at de omdiskuterte vaksinene blir en del av det norske vaksinasjonsprogrammet.
Det kom frem under mandagens pressekonferanse med helseminister Bent Høie (H), direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg og ekspertutvalgets leder Lars Vorland.
— Vi tilråder ikke at vaksinene brukes i det nasjonale vaksinasjonsprogrammet på grunn av de alvorlige bivirkningene som har vært, uttalte Vorland på pressekonferansen.
Anbefaler å slippe unge frem i køen
Samtidig som det ikke anbefales å rullere inn de to vaksinene i vaksinasjonsprogrammet, åpner utvalget for å gjøre vaksinene, både AstraZeneca og Johnson & Johnson tilgjengelig utenfor programmet.
Detaljene rundt hvordan dette skal gjøres, er foreløpig ikke kjent, men grovt sett handler det om at de som ønsker å ta dem, skal få muligheten til det.
Ekspertutvalget vil også slippe unge mellom 18 og 25 år frem i vaksinekøren, kom det frem på mandagens pressekonferanse.
— Sommer og skolefri gjør at det er lurt å vaksinere de unge for å hindre spredning av sykdommen. Vi tror det er en god ide. De skal også flytte på seg for å begynne på ny skole eller ny jobb, sa Lars Vorland.
FHI: — Basert på norske forhold
Selv om AstraZeneca og Johnson & Johnson-vaksinene etter alt å dømme ikke blir å finne i det norske vaksinasjonsprogrammet, har de fleste andre europeiske landene valgt å ta de to vaksinene i bruk.
I etterkant av mandagens pressekonferanse henvendte Khrono seg til Folkehelseinstituttet (FHI) for å høre hvilke anbefalinger som gjelder for nordmenn, for eksempel studenter, som bor i utlandet, og som får tilbud om en av de to vaksinene som nå ikke blir en del av det norske programmet.
— Som det europeiske legemiddelkontoret (EMA) har påpekt, vil avgjørelsen om bruk av Janssen-vaksinen være kontekstavhengig og vil variere fra land til land, skriver overlege ved Avdeling for smittevern og vaksine i FHI, Sara Viksmoen Watle, i en e-post til Khrono.
Hun fortsetter:
— EMA vurderer at det totale forholdet mellom nytte og risiko er positivt, og for mange land vil Janssen-vaksinen (Johnson & og Johnson journ. anm.) være viktig for å få kontroll over pandemien og redde liv. Norge har færre tilfeller av covid-19 sammenlignet med andre land, en stor andel av risikogruppene har fått tilbud om vaksine og vi har alternative vaksiner tilgjengelig.
— FHI har anbefalt ikke å bruke Janssen-vaksinen aktivt i koronavaksinasjonsprogrammet. Dette er en beslutning som er basert på norske forhold og for personer som oppholder seg i Norge, fortsetter Watle.
Fra tidligere er det kjent at FHI heller ikke anbefaler at AstraZeneca-vaksinen blir en del av vaksinasjonsprogrammet.
Last ned Khrono-appen og få varsel om de viktigste nyhetene.
Last ned til iPhone - Last ned til Android
-
På direkte spørsmål om hvordan nordmenn i utlandet skal forholde seg til at både ekspertutvalget og FHI ikke anbefaler at de to nevnte vaksinene blir en del av det norske vaksinasjonsprogrammet, svarer Watle følgende:
— De som bor i utlandet må forholde seg til anbefalingene fra myndighetene der de bor.
Flere norske medisinstudenter ute i Europa for eksempel, er allerede vaksinert med AstraZeneca. Det samme er broren til FHI-sjefen, Jens Stoltenberg, som ble påspandert vaksine fra Polen allerede i mars.
Gode nyheter
FHI-direktør Camilla Stoltenberg kom ellers med en gladnyhet på dagens pressekonferanse.
— Vi har fått økt tilgang på MRNA-vaksiner, som gjør at alle over 18 år trolig vil ha fått første dosen innen utgangen av juli, sa Stoltenberg.
Det hører med til historien at FHI anbefaler at Johnson & Johnson-vaksinen går inn i et beredskapslager til bruk ved svikt i leveranse fra andre vaksiner eller en forverret smittesituasjon.
Nyeste artikler
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke
Tilbake til penn og papir?
Hva vil vi med barnevernspedagogutdanningen?
Risikofylt forskning, pandemier og biovåpen
Åpen forskning muliggjør forskningsnær utdanning
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024