smitteverntiltak
FHI ønsker lettelser for studenter
— Jeg syns det er gledelig å få den beskjeden fra Folkehelseinstituttet, og håper at budskapet tas med videre inn i vurderingene, sier leder av Norsk studentorganisasjon.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
På onsdagens korona-pressekonferanse sa Line Wold fra Folkehelseinstituttet (FHI) at de ser det som hensiktsmessig å videreføre de nasjonale smittevern-tiltakene i et par uker til, med mål om lettelser dersom utviklingen ikke forverres.
— Vi er opptatt av tiltaksbyrden for barn og unge, og er opptatt av at tiltakene for dem likevel lettes raskt. De har hatt stor tiltaksbyrde over tid, og vi er bekymret for konsekvensene. Vi anbefaler derfor å lempe på restriksjonene for fysisk tilstedeværelse på universiteter og høgskoler snarlig, sa hun.
Bekymret
I studiebyene Oslo og Bergen er campus og lesesaler for tiden stengt for studenter. Denne tilstanden har vart lengst i Oslo.
Tirsdag gikk rektor Svein Stølen, leder av Studentparlamentet og professor Karen Helene Ulltveit-Moe ved Universitetet i Oslo ut i Khrono med en bekymringsmelding om situasjonen.
De tre reagerte på Folkehelseinstituttets (FHI) vurderinger i en ny rapport, hvor de slo fast at de nåværende tiltakene bare innebærer en middels byrde på trivsel og folkehelse.
— Alle vi som møter unge daglig gjennom vårt virke, ser nå hvordan dette påvirker dem. Vi stiller oss spørsmålet om politikerne har møtt og sett dem selv? Har de sett de bleke fjesene, opplevd de som faller fra, og de som strever med å sluttføre studier? spurte de tre.
— Bra at de tar til seg innspillene
Lederen av Studentparlementet ved UiO, Runa Fiske, er fornøyd etter dagens beskjed fra FHI:
— Jeg syns det er veldig bra at FHI tar til deg de innspillene som har kommet. Vi er tett på studentene, og får hele tiden høre hvor vanskelig det er. Byrden studentene bærer er veldig stor — det bør også gjenspeiles i tiltakene som anbefales, sier hun til Khrono.
— Hva har det å si for en student å kunne oppholde seg på campus?
— Det er veldig viktig for mange. Mange studenter her i Oslo har måttet sitte inne på hyblene sine lenge. Det å se andre, komme seg ut, og ikke minst ha rom for å studere er viktig. For mange er det vanskelig å konsentrere seg og jobbe godt nok på en hybel, sier hun.
Også leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), Andreas Trohjell, er positiv:
— Jeg syns det er gledelig å få den beskjeden fra Folkehelseinstituttet, og håper at budskapet tas med videre inn i vurderingene. Jeg tror veldig mange er frustrerte over at biblioteker er åpne, mens lesesalene på studiestedene er stengt. Studentene har virkelig fått føle på tiltakene. Det er viktig å være klar over hvilke konsekvenser dette har. Jeg er spent på hvilke vurderinger regjeringen nå gjør, sier han til Khrono.
Rektor ved Universitetet i Bergen, Margareth Hagen, sier at dette er gledelig å høre.
— Det er veldig bra. Jeg håper vi kan åpne opp så snart som mulig. Jeg føler med studenter og ansatte. Jeg tror mange har gledet seg til å ha mer fysisk undervisning, og opplevd denne nedstengningen som tung, sier hun til Khrono.
Nyeste artikler
Joakim er én av ti svensker som får stipend til EU-prestisjeskole. Norge har kuttet sine stipender
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke
Tilbake til penn og papir?
Hva vil vi med barnevernspedagogutdanningen?
Risikofylt forskning, pandemier og biovåpen
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024