God sommer med Khrono!
Ferierer i langsomt tempo før strukturreformen skal evalueres
Min sommerselfie. Nicoline Frølich gleder seg til å gjøre ingenting i sommer, utover å kanskje fiske og spise is av god kvalitet. Til høsten venter evaluering av strukturreformen.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Hva håper du aller mest å slippe unna i ferien, og hvorfor?
— Jeg ser frem til å skrive færre eposter på kvelden – færre eposter generelt. Jobb er flott, men det er også veldig deilig å feriere, så gleder jeg meg til et langsomt og rolig tempo.
Hva er ditt beste klimatiltak i år?
— Det må være å gå til jobben og kjøre bil så sjelden at jeg nesten glemmer jeg har den. Men i ferien kjører jeg bil, så der ryker det tiltaket.
Hva ville du ha brukt en robot til, hvis du fikk en?
— Jeg har lenge tenkt jeg skulle lyse ut etter en robot, jeg tror den kan hjelpe oss med mye forskningsteknisk. Men nå har jeg lært at det kanskje er en API (red.mrk. application programming interface, som er et programmeringsgrensesnitt) jeg trenger – uten at jeg er helt sikker på hva jeg kunne brukt den til.
Hvis du kunne valgt karriere helt på nytt, hva ville du valgt?
— Hehe, det er ikke lenge siden jeg var innom Universitetsbiblioteket i Bergen i forbindelse med en disputas og tenkte: her kunne jeg begynt om igjen – det er så mye jeg ikke kan og så mange bøker jeg ikke har lest. Jeg tror jeg ville valgt noe innen estetikk, litteratur og design.
Hva er du mest fornøyd med å ha oppnådd siste år?
— At vi fikk finansiering fra Forskningsrådet til å gjennomføre en forskningsbasert evaluering av strukturreformen så klart. Det gleder jeg meg ordentlig til.
Hva skal du la deg underholde av i sommer?
— Minst mulig – jeg er nok ikke så god på underholdning – men å la blikket og tankene hvile ut mot horisonten på en øy på Vestlandet, det er jeg god til.
Du får Iselin Nybø på overraskende sommerbesøk. Hva ville du snakket med henne om?
— Da skulle hun fått kaffe oppe ved flaggstanga som ikke står der lengre, blitt plassert i en fluktstol og så kunne vi snakket om helt andre ting enn hensikten med strukturreformen og hennes vurderinger av utviklingen som har skjedd siden 2015.
Bør vi ha flere eller færre universiteter om 10 år?
— Hm, det tror jeg egentlig ikke jeg mener noe om, men det skal bli spennende å få anledning til å dykke godt ned i den utviklingen norsk UH-sektor står i nå. Det er noen gjenstridige dilemma reformen reiser og et sett med målsettinger som konkurrerer med hverandre. Det blir interessant å se hvordan hvert lærested løser dette og hvilke resultater reformen får. Men, selvsagt, jeg mener det er viktigere med god kvalitet enn antallet universiteter.
Hva tenker du er de viktigste debattene i akademia de neste årene?
— En viktig debatt er hvordan vi skal organisere sektoren for å fremme både høy kvalitet i utdanning og forskning på et høyt internasjonalt nivå. Teknologi og digitalisering vil også medføre endringer, skape muligheter og bety at vi må jobbe på andre måter. Arbeidslivet vil endre seg og det vil bety at utdanningssystemet må tilpasse seg og endre seg. Jeg synes kanskje vi bør ha større forventinger til arbeidslivet og arbeidsgivere om å delta i diskusjonen om kvalitet og relevans i høyere utdanning. En vanlig forventning er at høyere utdanning bør tilpasse seg arbeidslivets behov, men jeg tror det er en del å hente ved at arbeidslivet også engasjerer seg tettere i utdanningene.
I hvilken grad er det ytringsmot på norske universiteter og høgskoler?
— Det har jeg ikke egentlig en kvalifisert mening om, men vi ser jo av debattene i Khrono at det er mange engasjerte i sektoren.
Hva gleder du deg mest til i sommer?
— Rett og slett å gjøre ingenting, drikke kaffe lenge om morgenen, kanskje dra ut å fiske og at dagens store gjøremål er å kjøpe en is. Den skal være av god kvalitet, det er nemlig stor forskjell på softis fra Hennig Olsen og Diplomis.