Fem drept på kongsberg

Krisestab ved Universitetet i Sørøst: — Studenter har vært vitne til hendelsen

— Vi har studenter der pårørende er rammet. Og noen har vært vitne til ting under denne hendelsen. Det er klart det preger både studenter og ansatte, sier rektor Petter Aasen ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Stor politiaksjon i Kongsberg sentrum etter at fem ble drep og to såret onsdag kveld.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fem personer ble drept og to skadd av en mann med pil og bue i Kongsberg onsdag kveld.

FAKTA

Drapene på Kongsberg

Dette vet vi om hendelsen på Kongsberg ifølge politiet:

  • Klokken 18:13 onsdag kveld fikk politiet på Kongsberg melding om en mann som beveget seg rundt i byen og skjøt med pil og bue.
  • Klokken 18:47 ble mannen pågrepet. Han skal etter det politiet opplyser ha brukt flere våpen.
  • Fem personer er drept, fire kvinner og en mann. De er alle mellom 50-70 år. To personer er skadde, men utenfor livsfare.
  • Mannen som er pågrepet for ugjerningen er 37 år gammel og dansk statsborger, bosatt på Kongsberg. Han har ifølge politiet erkjent de faktiske forholdene i avhør.

Politiet tror gjerningsmannen handlet alene og vurderer om det er en terrorhandling.

Pårørende til studenter

— Vi satte krisestab i går og har hatt beredskap gjennom hele natten. For å få klarlagt om det er noen av våre ansatte eller studenter som er skadet eller direkte berørt. Men så langt vi vet er det ingen av våre som er direkte berørt. Men både studenter og ansatte er en del av Kongsberg-samfunnet som er rammet. Vi har studenter der pårørende til disse er rammet. Vi har også studenter som har vært vitne til ting under denne hendelsen, sier rektor Petter Aasen ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN).

Han forteller at USN samarbeider med kommunen og deres kriseteam.

— De har rigget arenaer som kan følge opp innbyggere og pårørende inkludert våre studenter og ansatte. I tillegg har vi satt inn ekstra ressurser her på Campus Kongsberg med personale der ansatte og studenter kan komme og få en samtale. Jeg sitter sammen med dem, sier rektor Petter Aasen.

Viktig å snakke

— Hva vil du si til studenter og ansatte ved USN?

— Jeg kan ikke si noe annet enn å reflektere over at slike ting faktisk skjer i vårt samfunn. Og at det da er viktig at vi har arenaer der vi kan snakke om det som har skjedd og følge opp de som har behov for det. Vi har litt trening på dette etter hvert, der vi har trent personale som kan være tilstede og som jeg anbefaler at våre folk som trenger det snakker med. Som ledelse er vi også tilstede for de som ønsker det. Viserektor utdanning og jeg er tilstede her på Kongsberg for å ivareta dette, sier Petter Aasen.

— Det blir ekstra spesielt når det skjer nesten rett utenfor campus?

— Ja, Kongsberg er jo ikke noen spesielt stor by, og dermed kommer det tett på. Og våre studenter og ansatte har jo kunne observere hva som skjedde. Bare det gjør et inntrykk og vi har også noen som har vært vitner til denne hendelsen. Da er det klart at det preger de ansatte og studentene, sier Petter Aasen.

Rektor ved Universitetet i Sørøst-Norge, Petter Aasen, har satt krisestab etter at flere er drept i Kongsberg.

«Ta vare på hverandre»

Torsdag morgen har universitetet lagt ut oppdatert informasjon på sine hjemmesider og ber studenter og ansatte ta vare på hverandre.

«USN følger situasjonen tett, og er i kontakt med Kongsberg kommune. Vi kan bekrefte at campus Kongsberg (Krona) og Irgensgården er åpen for undervisning og arbeid torsdag.

Studentene må følge med i Canvas for detaljert informasjon om egen undervisning.

Studenter og ansatte som trenger noen å snakke med, kan ta kontakt med:

  • USNs studentprester Pernille Astrup og Kristian Gotehus Køhn er på campus Kongsberg fra kl. 10.00 på torsdag.
  • Psykologer fra SSN helse er også tilgjengelig på campus.
  • Kongsberg kommune har åpnet et mottak på Hotel Gyldenløve for alle som har behov for bistand.

Vi ber alle om å ta vare på hverandre i denne vanskelige situasjonen», skriver universitetet torsdag morgen.

Krisestab

Universitetet har satt krisestab og har dialog med kriseteamet i Kongsberg kommune utover natta.

— Informasjon vil bli lagt ut fortløpende på hjemmesiden vår, sier rektor Aasen.

«Den alvorlige hendelsen på Kongsberg onsdag kveld er sjokkerende og skremmende. Vi har fortsatt ikke full oversikt over hendelsen», sto det å lese på hjemmesiden sent onsdag kveld.

— Foreløpig ser det ut som om campus kan være åpen torsdag. Vi vil ha personer til stede som studentene kan ta kontakt med, sier rektoren.

— Mange har opplevd situasjonen som skremmende, opplyser Petter Aasen.

Tilknytning til området

Blant de to skadde er en politimann som ikke var på jobb.

Det opplyste Øyvind Aas, driftssjef i Buskerud-politiet, på en pressekonferanse klokken 23.15 onsdag kveld.

Pårørende til de drepte og skadde er varslet.

Politiet vil ikke gå inn på alder og kjønn på de som er drept, men sier at de har tilknytning til stedet.

– De drepte har tilknytning til området dette skjedde i. Det er naturlig, sa Aas.

Mange studenter i området

VG snakket tidligere på kvelden med en student som bor 20 meter fra matbutikken der gjerningsmannen var inne og skjøt med pil og bue, og hvor en av de ansatte ble skadet.

Ifølge studenten er matbutikken brukt av mange studenter. Det bor flere studenter i området, samt småbarnsforeldre blant andre.

– Jeg kan ikke svare på om det er en relasjon mellom gjerningsperson og ofrene. Vi forholder oss til ofrene som er og vil undersøke om det er en relasjon, sa driftssjef i politiet Ås, på pressebrief onsdag 23.15.

Aas sier at politiet avfyrte varselskudd før pågripelsen. Den pågrepne mannen brukte en pil og bue i angrepene.

– Det er naturlig å vurdere om dette er en terrorhendelse, sier Aas videre.

– Vi mener det er én person som har utført disse handlingene alene. Det er naturlig å vurdere om det er en terrorhandling. Vedkommende er ikke avhørt, sier Aas.

Aas bekreftet også at det var en konfrontasjon mellom politiet og gjerningsmannen før han kom seg unna politiet. Litt senere ble han pågrepet. Ingen politifolk ble skadd i konfrontasjonen, sier Aas. Det skal ha blitt utløst skudd fra politiets side.

En pil står i en vegg etter at en person beveget seg rundt med et våpen som skal ha vært en pil og bue i Kongsberg sentrum.

– Det er mange åsteder – denne personen har beveget seg over et stort område hvor det er begått straffbare handlinger, sier Aas.

Melding 18.13

Det startet med at politiet fikk flere meldinger klokken 18.13 om at en person hadde skutt etter folk med pil og bue i Kongsberg. 18.47 ble mannen pågrepet.

Et større område i sentrum ble sperret av og evakuert og det var en omfattende politioperasjon.

I tillegg til politiet fra Sørøst, bidro politiet fra Oslo og beredskapstroppen (Delta) i aksjonen. Flere luftambulanser ble sendt til stedet.

Både avtroppende statsminister Erna Solberg og påtroppende, Jonas Gahr Støre, samt justisminister Monica Mæland ble orientert om hendelsen onsdag.

Powered by Labrador CMS