universitetet i stavanger
Får 10 millioner mer til medsinutdanning
Flere lokale krefter har kastet seg på og vil bidra økonomisk for å sikre egen medisinutdanning i Stavanger.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Det familieeide selskapet Folke Hermansen AS gir 10 millioner kroner i gave til Universitetet i Stavanger til etablering av medisinutdanning.
Nyheten kommer bare noen uker etter at det ble offentlig at Sparebankstiftelsen SR-Bank gir Universitetet i Stavanger (UiS) 40 millioner kroner til å etablere medisinutdanning. 40 millioner er nær halvparten av finansieringen for oppstart på plass.
— En styrke for hele regionen
— Et medisinstudium i vår region vil være en styrke for både UiS og for alle som bor i regionen, samtidig som det bidrar til å sikre fremtidig kompetanse til og utvikling ved Stavanger universitetssykehus, sier Yuhong Jin Hermansen, administrerende direktør i Folke Hermansen AS, i en pressemelding sendt fra Universitetet i Stavanger.
— En fantastisk nyhet. UiS setter stor pris på donasjonen fra Folke Hermansen AS. Den fører oss et viktig skritt nærmere en medisinutdanning ved UiS som vil komme hele landet til gode, uttaler UiS-rektor Klaus Mohn.
Folke Hermansen AS er morselskapet til DSD AS som investerer innen maritim og marin, mobilitet, reiseliv og helserelatert teknologi.
— Denne donasjonen er en fortsettelse av det engasjementet som Folke hadde for både sykehuset og universitetet i byen vår. Samtidig ønsker hele konsernet å bidra til raskere regional utvikling av grønn, smart og nyskapende teknologi innenfor helse og omsorg, et viktig område når befolkningen lever stadig lengre, sier Yuhong Jin Hermansen.
Hard debatt
Debatten rundt medisinutdanning ved universitet i Stavanger har vært hard. Universitetet i Bergen har etablert sin modell, «Vestlandslegen».
Den innebærer at studentene skal ta noen år i Stavanger, men at det er Universitetet i Bergen som står for godkjenningen av de ferdige studentene.
Universitetsykehuset i Stavanger har på sin side sagt at de synes det er for tidlig å starte opp slik utdanning allerede høsten 2021, slik universitetsledelsen ønsker.
Var også med på universitetssatsing
Som Sparebankstiftelsen SR-Bank var også Folke Hermansen med å bidro da Høgskolen i Stavanger jobbet seg fram mot universitetsstatus.
Folke Hermansen donerte i 2002 fire millioner kroner til et professorat i informatikk til Høgskolen i Stavanger sin satsing mot universitetsstatus.
Kort tid før han gikk bort i 2006 opprettet han et fond på 50 millioner kroner til kreftforskning ved Stavanger universitetssykehus. Sammen med svært mange gavegivere gjennom 14 år, har fondet hatt god suksess og frem til 2020 gitt over 40 millioner kroner til flere vellykkede prosjekter.
— Det er en glede å kunne gi en gave til dette konkrete prosjektet som vi vet vil gi store positive ringvirkninger, ikke bare til regionen, men på sikt også til helsevesenet i hele landet, sier Hilde Hermansen, datter til Folke Hermansen.
– Vi er både stolte og glade for å kunne fortsette å gi midler til gode formål vi har stor tro på. Gjennom å etablere et eget medisinstudium i byen vår vil det øke attraktiviteten og kompetansenivået til både lærestedet og sykehuset, og vi mener dette også vil komme befolkningen og næringslivet til gode, og skape en vinn-vinn-situasjon for hele regionen vår, sier Yuhong Jin Hermansen.
Mangler 34 millioner
Finansieringsbehovet til oppstartsfasen av studiet er på 84 millioner kroner. Med denne gaven og gaven fra Sparebankstiftelsen SR-bank har UiS mottatt donasjoner på 50 millioner kroner.
— UiS har en fagfellevurdert og akkreditert studieplan, som har fått svært gode tilbakemeldinger. Vi har en potent helseklynge og et universitetssjukehus på vei inn på campus. Politikerne og næringslivet er med oss, og regional oppstartsfinansiering kommer på plass. Vi har kompetanse, ambisjoner og pågangsmot. Det vi trenger fra myndighetene, er lov til å starte opp medisinstudiet, understreker UiS-rektor Klaus Mohn, også ifølge nevnte pressemelding.
Nyeste artikler
Joakim er én av ti svensker som får stipend til EU-prestisjeskole. Norge har kuttet sine stipender
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke
Tilbake til penn og papir?
Hva vil vi med barnevernspedagogutdanningen?
Risikofylt forskning, pandemier og biovåpen
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024