UiT

Få studenter benytter seg av hurtigtestene

I Bergen har flere tusen benyttet seg av hurtigtesttilbudet. I nord er situasjonen en helt annen.

Campus på Universitetet i Tromsø
Publisert Oppdatert

Før fadderuken sendte UiT og Norges arktiske studentsamskipnad inn bestilling til Helsepartner Nord om å etablere koronatesting både på campus og i Tromsø sentrum. Bestillingen var på 4.000 koronatester, og mandag var testingen i gang.Torsdag formiddag bekrefter Helsepartner Nord overfor iTromsø at under 100 UiT-studenter i Tromsø har benyttet seg av tilbudet siden det ble igangsatt tirsdag.

— Vi synes det er veldig trasig - av flere årsaker, sier viseadministrerende direktør i Helsepartner Nord, Trude Wester til iTromsø.

— Vi er bekymret for koronasmitte i byen gjennom flere studentarrangementer der det ikke stilles krav til koronatest. Og testing er jo noe vi har brukt mye ressurser på å få raskt på plass, etter anmodning fra universitetet og samskipnaden, legger hun til.

Ønsker obligatorisk trsting

Koronatesting av studenter er ikke obligstorisk, kun anbefalt. Flere steder i landet ser man nå høye smittatall, og selv om flere universitet deler ut både egentester og disponerer teststasjoner, er det vanskelig å vite hvor mange benytter seg av disse. Nå ønsker Wester at testing av studenter bør bli obligatorisk.

— Nakstad i Helsedirektoratet var nettopp ute og sa at Norge er på vei inn i smittebølge nummer fire. Da er det viktig at studentene tester seg. Det står riktig nok på Samskipnadens hjemmesider og UiTs hjemmesider at de oppfordrer til testing, men det er rart at de ikke ar påbud om grønt koronapass på sine arrangementer, sier hun til iTromsø.

Testboom i Bergen

— Vi er kjempefortvilet over at så få har testet seg. Vi har jobbet så effektivt vi har kunnet for å dele info gjennom våre kanaler, men dette kan tyde på at vi ikke har fått ut informasjonen på en god nok måte, sier kommunikasjonssjef Sarah Yttermo Reibo til iTromsø.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Reibo vil ikke uttale seg om koronatestingen burde ha vært obligatorisk, og påpeker at samskipnaden samarbeider tett med kommunen i alle smittespørsmål.

I Bergen er det utført rundt 5000 hurtigtester siden fadderuken starten mandag, 1000 av de torsdag, melder Bergens Tidende. Flere har også krav om både koronapass og negative testresultater, noe arrangementer ved UiT foreløpig ikke har.

— Hvorfor trenger man ikke noe slags koronapass for å delta på arrangementer i regi av Samskipnaden og UiT?

— Vi forholder oss til regler og råd, og vil følge eventuelle anmodninger fra kommunen. Vi har løpende risikovurderinger på alle arrangementer, sier Reibo til iTromsø.

Powered by Labrador CMS