Vil beskytte studenter

Vil at den norske Students at Risk-ordningen skal bli et europeisk program.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

European People’s Party vil jobbe for at den norske Students at Risk-ordningen skal bli et europeisk program.

— Et stort skritt for økt beskyttelse av studenter som kjemper for demokrati og menneskerettigheter, sier Jørn Wichne Pedersen, leder i Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH), i en pressemelding.

Iflølge pressemeldingen spillerstudenter en sentral rolle i kampen for demokrati og menneskerettigheter globalt, men i svært mange land bruker autoritære styresmakter utvisning av politisk engasjerte studenter som metode for å kneble studentbevegelsene.

Bare i Egypt har over 470 studenter blitt utvist de siste to årene på grunn av sitt politiske engasjement.

I 2013 fikk SAIH og Norsk studentorganisasjon (NSO) gjennomslag for at ordningen «Students at Risk» skulle opprettes i Norge. I august kommer nærmere 20 utviste, politisk aktive studenter til Norge for å videreføre studiene sine. Det siste året har Høyres Studenter arbeidet for å løfte ordningen til et europeisk nivå.

På European People’s Party’s (EPP) Political Assembly forrige uke ble det vedtatt at studenter som risikerer forfølgelse og utvisning fra studiestedene sine grunnet politisk overbevisning skal kunne fullføre graden sin i et europeisk land.

— Dette har vært en hjertesak for oss i Høyres Studenter. Historien har vist at modige individer som står opp mot makten med risiko for egne liv, kan forandre et helt samfunn. Europa er forpliktet til å støtte disse, sier Mats Kirkebirkeland, politisk nestleder i Høyres Studenter, i samme pressemelding.

Oppfordring til EU

EPP oppfordrer også EUs medlemsstater og EU-parlamentet om å støtte oppstart av Students at Risk på europeisk nivå, gjennom Erasums+-programmet. I resolusjonen oppfordres det også at EU-kommisjonen sikrer finansiell støtte til høyere utdanningsinstitusjoner i EU som ønsker å engasjere seg og delta i Students at Risk-programmet.

— Retten til å ytre seg og til å være politisk engasjert skal være grunnleggende for alle. Dessverre er det ikke slik, og det er derfor veldig bra at Students at Risk-ordningen nå blir fremmet av politikere fra hele Europa, sier leder i NSO Anders Kvernmo Langset.

«Students at Risk»-ordningen i Norge begynner som prøveordning i august 2015. Ordningen skal gi studentaktivister mulighet til å videreføre sine studier i Norge, dersom de er utvist fra lærestedet i hjemlandet på grunn av sitt politiske engasjement for menneskerettigheter og demokratiutvikling.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS