rektor fikk kritikk

— Et forsøk på å stoppe kjeften på rektor, sier styremedlem

Flere stiller spørsmål ved rektor Klaus Mohns rolleforståelse i avisspaltene. Andre mener det er direkte vranglesning.

Rektor ved Universitetet i Stavanger, Klaus Mohn, har advart mot å endre skattereglene for oljebransjen.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som de fleste andre næringer, har også oljebransjen sett seg rundt etter ulike kriseløsninger for å komme seg gjennom tøffe tider som følge av koronapandemien.

Bransjen har selv foreslått midlertidige justeringer i skatteregimet som et tiltak. Flere ved universitetet i oljebyen Stavanger har nå kommet med sine meninger om forslaget.

Professor i petroleumsøkonomi ved Universitetet i Stavanger, Petter Osmundsen, ga i et innlegg i Dagens Næringsliv, sin fulle støtte til tiltaket. Han skriver at justeringene vil opprettholde lønnsom aktivitet og hindre massearbeidsledighet og nedbygging av leverandørnæringen.

Noen uker senere kastet også tidligere sjeføkonom i Statoil og nåværende økonomiprofessor og UiS-rektor, Klaus Mohn, seg inn i debatten. I sin faste spalte i Stavanger Aftenblad advarer han på sin side mot å røre oljeskatten.

Mohn mener skatteregimet må stå fast for stabilitetens skyld, i både gode og vonde dager.

Det er det flere som reagerer på.

Administrerende direktør i Næringsforeningen i Stavanger-regionen, Harald Minge.

— Oppfattes som offisiell holdning

— Jeg vet at ikke alle på UiS er enig med Mohn, men når han går ut i egenskap av å være rektor på universitetet, så er det ingen tvil om at dette oppfattes som UiS’ offisielle holdning, sier Harald Minge, administrerende direktør i Næringsforeningen i Stavanger-regionen, til Stavanger Aftenblad.

Minge mener det er noe helt annet at en professor kommer med en faglig ytring, enn at en rektor gjør det samme, sier han til avisen.

Heller ikke sjefen i rådgivningsselskapet PetroMangement AS, Arild Nystad, mener det er heldig at Mohn signerer med rektor-tittelen.

— En rektor skriver på vegne av universitetet og ikke som privat fagmann. Er det han skriver universitetets offisielle strategi? spør Nystad i Aftenbladet, og mener Mohns uttalelser kan tolkes som en faglig korreks mot professor Osmundsen.

— Forsøk på å stoppe kjeften på han

Statsviter og førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger, Svein Tuastad, gir rektor Mohn sin fulle støtte i denne saken.

Førsteamanuensis og universitetsstyremedlem Svein Tuastad, mener dette er direkte vranglesning av Mohns kommentarer.

— Dette er tendensiøst utenomsnakk, som filosof Arne Næss sa, seier Tuastad til Khrono.

Han reagerer på at Minge og Nystad henger seg opp i Mohns rolle som rektor og at de angriper personen, i stedet for argumentene.

— Konsekvensen av dette synet er at Mohn og andre ikke vil kunne delta i samfunnsdebatten som fagpersoner. Her må vi ta tak i forståelsen av universitetsansattes deltakelse i samfunnsdebatten, sier Tuastad.

Denne typen kritikk er ikke annet enn et forsøk på å stoppe kjeften på rektor

Svein Tuastad, førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger

Han mener universitetsansatte kan ha en ekspertrolle der de formidler ganske nøytral kunnskap, men at universitetsansattes også kan kome med bidrag som handler om analyser av pågående politiske prosesser.

— Om universitetsansatte ikke skal kunne uttale seg i slike sammenhenger, vil man tape mange viktige stemmer i samfunnsdebatten, sier Tuastad.

Dessuten mener Tuastad at det i denne saken er helt feilslått å problematisere rolleforståelse.

— Rektoren har en fast spalte i Stavanger Aftenblad. Han kunne avsluttet denne viss det førte til stadige uheldige rolleblandinger. Men dette har jo gått helt fint. Det er fordi det er såpass innlysende hvilke ganger han er i en rolle som frittstående meiningsbærer og fagperson, som her, og når han taler «med fellesstemme» for alle i rektorrollen. Leserne er kompetente og forstår at universitetet er et eneste stort meningsmangfold. Denne typen kritikk er ikke annet enn et forsøk på å stoppe kjeften på rektor, sier Tuastad.

Tuastad mener på sin side at det Klaus Mohn her gjør er et forbilledlig eksempel på universitetsansattes bruk av ytringsfrihet.

— Universitetsansatte har en særlig viktig rolle som forsvarere av ytringsfrihet, også når den blir angrepet på indirkekte måter. Det er vårt samfunnsoppdrag å formidle kunnskap og forvalte kunnskapsarven. Dersom vi ikke har ytringsfrihet, kan vi ikke gjøre det, sier Tuastad.

Rektor Klaus Mohn vil fortsette å bruke sin kompetanse til å opplyse samfunnsdebatten.

Vil fortsette å formidle fagkunnskap

Rektor Mohn har følgende kommentar til reaksjonene rundt hans rolle fra Nystad og Minge.

— Dette lyder fremmed i mine ører. Denne kommentaren tar utgangspunkt i min fagkompetanse og er et innspill i debatten om omstilling i olje- og gassnæringen. Rektor er den øverste akademiske stillingen, så jeg har tenkt å fortsette med å bruke mitt fag, kompetanse og engasjement for å opplyse samfunnsdebatten, sier Mohn til Khrono.

Han oppfordrer andre til å gjøre det samme.

— Det er min holdning til universitetet. Jeg vil at vi skal dyrke mangfold i meningsbrytningen. Og det er kanskje spesielt viktig nå når samfunnet er i en brytningstid, sier Mohn.

Powered by Labrador CMS