Seniorer slipper senior-epost
Rektor Curt Rice har gjort sitt første tydelig vedtak ved HiOA: Egen epostadresse for seniorer avvikles. En epost fra senior og professor Irene Levin ble avgjørende.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Professor emerita i sosialt arbeid ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Irene Levin, har i flere år protestert mot at hun og andre forskere som går av med pensjon ved høgskolen, men som fortsetter å publisere, ikke har fått beholde sin gamle epostadresse.
Den tidligere epostadressen hadde bare hioa.no etter alfakrøllen, mens den nye har senior.hioa.no. Hun har fortsatt mottatt epost på den ordinære hioa-adressen sin, men når hun skal sende epost får hun ikke gjort det uten at «senior» kommer med.
Hemmer og undergraver
Hun ble intervjuet om saken i Khrono i april 2014:
— Jeg opplever at denne epostadressen hemmer meg og gir meg en lavere status enn jeg faktisk har. Og i tillegg mener jeg at den undergraver en faglig virksomhet som jo må komme HiOA til gode, sa Levin den gangen og mente hun snakket på vegne av mange. Såvidt hun vet er det også bare Høgskolen i Oslo og Akershus som har denne praksisen med senior-epost.
Rektor Rice reagerte promte. Han forsto med en gang at dette er en liten sak i den store universitets-satsingen.
Irene Levin
Jeg deler som andre her den oppfatning at hvis man er faglig aktiv og publiserer nasjonalt og internasjonalt er det en fordel å kunne bruke betegnelser som er vanlige i akademia ellers.
Steinar Stjernø
Jeg ønsket å fjerne det som noen av våre, forståelig nok, opplevde som et hinder.
Curt Rice
Hun tok saken opp med den forrige ledelsen, uten å bli hørt. Epost-saken skapte stort engasjement i Khronos debattspalter, men det skjedde ingen endring. Ordningen med egen senior-epost har fortsatt. Og både Stjernø og Levin understreker at de aldri har fått noen god begrunnelse for hvorfor publiserende og aktive pensjonerte forskere ved høgskolen ikke skulle kunne beholde den samme epostadressen som de hadde som ordinært tilsatte.
Les også: Vil ikke være senior på epost
Levin på epost til Rice
For vel en uke siden sendte Irene Levin derfor en epost til høgskolens ferske rektor Curt Rice, der hun tok opp igjen saken. Hennes pensjonerte kollega Steinar Stjernø hadde også nevnt saken for Rice under en samtale de hadde før Rice ble tilsatt.
— Rektor Rice reagerte promte. Han forsto med en gang at dette er en liten sak i den store universitetssatsingen, sier Levin, som fikk svar på eposten sin samme dag. Der kunne Rice meddele henne at han hadde bedt om at ordningen skulle opphøre. Mandag denne uka fikk hun den endelige bekreftelsen i innboksen sin: Ordningen med obligatorisk senior-epost for pensjonerte forskere som fortsatt skal publisere for HiOA, opphører.
Ting kan endres raskt
— Ikke bare er jeg glad for at rektor Rice sørger for at praksisen opphører, men også veldig glad for at han viser at det går an å endre på ting her fort hvis man bare vil, sier hun.
For Levins kollega og tidligere rektor ved høgskolen, Steinar Stjernø, ble saken aktuell da han selv ble 70 år og emeritus 1.februar i år. Stjernø har imidlertid beholdt sin opprinnelige HiOA-adresse enn så lenge, og nå er det altså besluttet at det kan han fortsette med.
— Jeg deler som andre her den oppfatning at hvis man er faglig aktiv og publiserer nasjonalt og internasjonalt er det en fordel å kunne bruke betegnelser som er vanlige i akademia ellers. Det er problem nok at vi må kalle oss «university college», og ikke bare universitet, sier han.
(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)
Rice ville fjerne et hinder
— Forskningsaktive pensjonister produserer godt på vegne av sine tidligere arbeidsgivere. Da jeg fikk henvendelse fra professorene Stjernø og Levin om dette, tenkte jeg at saken var så enkel at man raskt kunne ta en beslutning om å endre dette, skriver rektor Curt Rice (bildet over) i en epost til Khrono. Han befinner seg for tiden på en konferanse i Seuol i Sør-Korea.
— Jeg ønsket å fjerne det som noen av våre, forståelig nok, opplevde som et hinder, skriver han.
Rice viser til at han mener å huske at en betydelig andel av for eksempel fjorårets publikasjoner ved Universitetet i Bergen kom fra nettopp gruppen pensjonister.
Pensjonerte forskere og andre tidligere ansatte står ifølge avisa På Høyden for 19 prosent av UiBs samlede publikasjonspoeng. I fjor var Jan Frithjof Bernt en av de mestproduserende, og i år topper emeritus Sverre Bagge lista.
Rektor roser administrasjonen
— Ulike institusjoner velger forskjellige løsninger når det gjelder epostadresser. Noen markerer om vedkommende er student, andre markerer tilhørighet til et fakultet. Ved HiOA ble det tidligere besluttet å markere tilhørighet til seniorsenteret. Dette falt tydeligvis ikke i smak hos alle som fikk slike adresser og endringen ble spesielt tydelig gitt at vi ikke markerer for noen andre hvor de har sin tilhørighet, mener rektor Rice.
Han roser også administrasjon for en kjapp effektuering av saken.
— Jeg er stolt over å ha en administrasjons som håndterer en sak så raskt og jeg er veldig fornøyd med at endringen kunne implementeres bare få dager etter at jeg ba dem gjøre det. Dette viser en service-holdning som vi alle burde dyrke i kontakten med hverandre, skriver Rice.
Setter pris på framsnakking
Han legger til at en av lederenes hovedoppgave er å legge til rette for at andre kan prestere så godt som mulig.
— Jeg vil også gjerne understreke at jeg setter pris på de ikke-forskningsaktive pensjonistene som benytter anledningene de har til å framsnakke HiOA og hjelpe oss med å rekruttere fremtidige studenter og kolleger, avslutter Rice fra Seoul.
I løpet av de nærmeste 4-6 årene er det rundt 200 vitenskapelig ansatte ved HiOA som når pensjonsalder.
Etter det Khrono forstår kan de som fortsatt ønsker å beholde senior-epostadressen sin også gjøre det.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!