En tydelig stemme for dialog
Han vil ha dialog og åpenhet og mener mediene må ta noe av skylden for stigmatiseringen av muslimer. Nylig startet «Thee Yezen» Al Obaide gruppen Islamophobia Awareness Norway.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
For 14 år siden kom «Thee Yezen» Al Obaide (31) fra Irak til Norge. Etter sju år klarte han ikke være stille lenger, han ville ta avstand fra islamistene som fikk spalteplass.
— Jeg kan ikke huske en tid jeg ikke var engasjert. Den første tiden jeg var i Norge kunne jeg ikke språket, men etterhvert fikk jeg et sterkt behov for å bryte tausheten. Da ville jeg ta avstand, sier Al Obaide.
Etter sju år med en tydelig offentlig stemme begynner «Thee Yezen» rett nok å bli litt lei av akkurat det - å bli ringt opp av ulike medier som ønsker det samme hver gang, nemlig at han skal ta avstand.
Man ville ikke la Anders Behring Breivik snakke, fordi man ikke ville la ham rekruttere. Skal Ubaydullah Hussain få lov til å rekruttere, da?
Al Obaide
«Thee Yezen» Al Obaide er ikke hans virkelige navn, han bruker det som aktivistnavn for å beskytte familien. Han er student på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Khrono kjenner identiteten hans.
Med i «Fredens ring»
Som enkeltaktivist har han tatt initiativ til og vært med på mange demonstrasjoner. Forrige helg var han med i den menneskelige ringen rundt synagogen på St. Hanshaugen i Oslo. Her var han ikke arrangør, bare deltaker.
— Jeg skulle ønske jeg fant på det, for det var en så fin idé. Jeg er litt misunnelig, faktisk, smiler han.
Al Obaide mener at Norge har lært ham den fredelige aktivismen han nå holder på med.
— Hadde jeg blitt i Irak vet jeg ikke hvordan det hadde gått. Kanskje hadde jeg blitt med i en geriljagruppe eller milits. Norge har lært meg å beskytte meg og mine, men også min fiende, understreker «Thee Yezen».
En uke etter fredsringen rundt den jødiske synagogen i Oslo, skal det lørdag arrangeres fredsring rundt en av hovedstadens moskeer. Ifølge arrangementets facebookgruppe har nesten 800 mennesker meldt seg for å være med.
Islamophobia Awareness Norway
Nylig startet Al Obaide gruppen Islamophobia Awareness Norway (IAN).
— Jeg ser det som min plikt å informere om Islam. Denne gruppen handler ikke om at vi vil si at det er synd på oss, vi vil ha kritikk. Vi vil fortelle om den gode religionen Islam. Ikke utspillene til den ene voldelige tusendelen som blir gnidd i ansiktet vårt hver dag.
Det er Al Obaide som har valgt medlemmene i Islamophobia Awareness Norway (IAN), og valgt dem nøye.
— Jeg har plukket dem ut med pinsett, jeg er nødt til å ha folk som verken mediene eller andre kan kalle for radikale eller islamister.
Ville vaske bort tagging
Det første IAN twitret var et tilbud om å vaske vekk taggingen på Pegida-talsmann Max Hermansens butikk i Sannergata.
— Tilbudet om å vaske det vekk var helt spontant, og det kom fra hjertet. Det var først da Hermansen påsto at vi ville utføre en symbolhandling at det var det det handlet om, sier Al Obaide.
Før han startet denne gruppen har han jobbet alene, som enkeltaktivist.
— Jeg har aldri vært med i noen organisasjon. Eller moské, det er viktig for meg å presisere. Jeg er redd for at hvis jeg melder meg inn, og moskeen blir stemplet som radikal, kan jeg også bli det, sier han.
Bekymret for Europa
Al Obaide er bekymret for utviklingen i Europa.
— Høyreekstreme grupper får større oppslutning, det går nedover med økonomien, og en folkegruppe hetses og gis skylden for det som går dårlig. Selvfølgelig vet jeg at jødehetsen hadde pågått i mange tusen år, og at vi ikke er i nærheten av et nytt holocaust, men jeg ser likevel likheter med 30-tallets Europa, sier han.
— Jeg ser mørkt på framtiden. Jeg prøver å være positiv, men det går ikke hvis mediene fortsetter som de gjør. Breivik blir kalt «massedrapsmann», ikke terrorist. Carl I. Hagen får bruke ord som «snikislamifisering». Vi som muslimer i Norge må ta avstand fra terrorisme, mens ingen må ta avstand fra all muslimhetsen.
Talerstol til Breivik
Al Obaide gir mediene mye av skylden for stigmatisering av muslimer.
— Hvorfor får Krekar og profetens Ummah så mye spalteplass, spør han.
Hadde jeg blitt i Irak vet jeg ikke hvordan det hadde gått. Kanskje hadde jeg blitt med i en geriljagruppe eller milits.
Al Obaide
I august i år, sendte VGTV et nesten tre kvarter langt intervju med Ubaydullah Hussain i profetens Ummah.
— Man ville ikke la Anders Behring Breivik snakke, fordi man ikke ville la ham rekruttere. Skal Ubaydullah Hussain få lov til å rekruttere, da? Hvis han skal få lov til å snakke om sin støtte til den Islamske Stat, burde man gi Breivik en skikkelig talerstol også. Det er noe dobbeltmoralsk her. Gir man plass til den ene, må man gi plass til den andre, sier Al Obaide.
Kritisk til Krekar
Når Khrono møter ham, sier Al Obaide at han har fått telefoner fra andre journalister som ber ham uttale seg om at Krekar mener det som skjer i Syria er riktig i et intervju med NRK.
— Fysj! Det sier jeg om Krekar. Jeg har tatt avstand fra hele karen og uttalelsene hans for lenge siden. Han sier disse tingene for å være sikker på å få dødsstraff hvis han sendes tilbake til Irak, dermed vil Norge bryte menneskerettighetene om de sender ham ut - så han får bli.
Khrono har forsøkt å komme i kontakt med Krekars advokat, Brynjar Meling, uten å få svar.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!