God førjulstid med Khrono:
En robot skulle fått ryddet litt i Canvas
Adventselfie. Tyskprofessor Elin Nesje Vestli diskuterer gjerne betydningen av fremmedspråk med statsråden hvis hun skulle dukke opp på julebesøk, men det er tysk hun brenner mest for.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Hva er ditt beste klimatiltak i år?
— Jeg har gitt meg selv personlig innkjøpsstopp av klær, skotøy og vesker i ett år. Det ene året blir nok forlenget – så langt har det gitt mersmak.
Hva ville du ha brukt en robot til, hvis du fikk en?
— Helt klart husarbeid. Og hadde roboten tid til overs, kunne den få rydde litt i Canvas og registrere arbeidskrav i Fagpersonweb.
Om jeg tar på styrelederhatten ved Høgskolen i Innlandet er jeg svært fornøyd med å se hvor langt implementeringen av fusjonen har kommet på kort tid, blant annet gjennom det nye kvalitetssystemet.
Elin Nesje Vestli
Hvis du kunne valgt karriere helt på nytt, hva ville du ha valgt?
— Jeg tror jeg er på rett hylle som germanist, men om jeg skulle velge noe annet, hadde jeg kanskje valgt arkeologi. I og med at jeg liker å grave og lete i tekster, hadde jeg nok likt det samme i jord.
Hva er du mest fornøyd med å ha oppnådd i året som har gått?
— Skape leseglede og interesse for tysk litteratur hos studentene mine. Jeg er veldig glad i å undervise og syns det er utrolig morsomt når jeg føler at jeg lykkes med å formidle litteratur. Og om jeg tar på styrelederhatten ved Høgskolen i Innlandet er jeg svært fornøyd med å se hvor langt implementeringen av fusjonen har kommet på kort tid, blant annet gjennom det nye kvalitetssystemet. Ingen fusjon er enkel, men jeg er veldig imponert over innsatsviljen og ambisjonene på HINN samt hvordan regionen backer opp institusjonens utvikling.
Hva er ditt flaueste minne fra studietiden din?
— Som fersk teatervitenskapstudent på Universitetet i Wien overså jeg innkalling til muntlig prøve, og måtte gå til foreleseren i etterkant og bekjenne min forsømmelse. Han var østerriksk fleksibel og lot meg få ta prøven i etterkant, så historien endte godt.
Du får Iselin Nybø på overraskende julebesøk. Hva ville du snakket med henne om?
— Jeg ville ha snakket med henne om betydningen av fremmedspråk (naturligvis særlig tysk, men nå i jula kan jeg være storsinnet nok til å snakke om fremmedspråk generelt) i høyere utdanning: fremmedspråk som en viktig del av humaniora, språkfagenes særpreg (blant annet som delvis ferdighetsfag) og som viktige fagspråk i undervisning og forskning. Debatten om norsk eller engelsk i akademia har så langt gått utenom oss som har andre fremmedspråk som undervisnings- og forskningsspråk.
Bør vi ha flere eller færre universiteter om 10 år?
Debatten om norsk eller engelsk i akademia har så langt gått utenom oss som har andre fremmedspråk som undervisnings- og forskningsspråk.
Elin Nesje Vestli
— Vi bør ha flere universiteter, og det bør bli større mulighet for en sterkere profilering i sektoren.
Hva tenker du bør være de viktigste debattene i akademia de neste årene?
— Hvordan kan dagens institusjoner – enten de heter universiteter eller høgskoler – utvikle sin egen profil uten at det går på bekostning av kvalitet? Og hvordan måle og sammenlikne institusjonenes kvalitet uten at det gjør oss alle like? Viktig er også kampen mot fake news og hvordan akademia kan bidra til dette både gjennom undervisning og forskning.
I hvilken grad er det ytringsmot på norske universiteter og høgskoler?
— Mitt inntrykk er at det er stort ytringsmot. Så kan man kanskje av og til diskutere om ytringsmotet brukes til de viktigste sakene.
Hva gleder du deg mest til i jula?
— Jeg gleder meg til være hjemme flere dager i strekk. Så skal jeg ferdigstille en artikkel med pauser foran juletreet mens julestillheten har senket seg over innboksen.
(Intervjuet er gjennomført på e-post.)