Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe 19. desember 2024 - 17:59
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut 16. desember 2024 - 16:41
Insentiver, autonomi og institusjonell tilpasning Hvis vi skal publisere mindre, blir det tilsvarende vanskelig å dokumentere at vi faktisk driver med forskning, skriver Arve Hjelseth.
Er Utsynsmeldingen et «angrep» på forskningen? Den må sees i lys av at UH-sektoren ikke er det den en gang var, skriver Per Arne Bjørkum.
Akademia sett innenfra – hvorfor prioriterer vi ikke deltakelse i offentligheten? Vi har mange flinke formidlere i Norge. Men det er verken institusjonene eller ledernes fortjeneste, skriver Espen Gamlund.
Menn leverer flest tellekanter Mannlige forskere leverer i snitt flere tellekanter enn sine kvinnelige kolleger, og situasjonen har vært uendret siden 2017. Kvinner leverer i snitt 55 prosent av det menn gjør, målt i publiseringspoeng.
Vil slipe ned tellekantene med europeisk koalisjon og nytt norsk nettverk — Vi kommer til å bli med, sier OsloMet. — Vi stiller oss spørrende, sier Universitetet i Bergen. Universiteter og høgskoler diskuterer om de skal slutte seg til en europeisk koalisjon. Samtidig bygges det et norsk nettverk.
Enige om nytt evalueringsregime. UiO advarer mot ekstern kontroll Europeisk avtale skal bane vei for en reform av evalueringen av forskning. Kvantitative mål skal telle mindre. Må være basert på tillit, ikke kontroll, mener Universitetet i Oslo.
Splittelse ved UiT om tellekantene bør skrotes UiT må skrive om høringsuttalelsen om endringer i finansieringssystemet. Styret er splittet i synet på om tellekantene bør avskaffes, slik Hatlen-utvalget foreslår.
Mye motbør mot Hatlen-utvalgets forslag i høring Dårlig begrunnede forslag og manglende konsekvensutredning. Det er tilbakemeldinger fra høringen om endringer av finansieringsystemet.
Vil kaste om på systemet for evaluering av forskere Det stables på beina en koalisjon for å reformere evalueringen av forskere. Både Forskningsrådet og norske universiteter har meldt seg.
Flertall i UiB-styret vil beholde tellekantene Hatlen-utvalget har foreslått å fjerne tellekantene for publisering. Bare to styremedlemmer ved Universitetet i Bergen er enig.
«Å ta bort forskningsbasert finansiering er et feilgrep» Hatlenutvalgets rapport har to grunnleggende svakheter mener instituttleder ved Universitetet i Bergen.
For enkelt fra Hatlen-utvalget Hatlen-utvalgets anbefalinger synes å ha to grunnleggende svakheter, nemlig en resultatdel som bare er knyttet til utdanning, samt manglende konsekvensanalyse ved å gå bort fra den eksisterende modellen, mener Tor Eldevik.
Hatlenutvalgets rapport bør være et oppspill til debatt Generelt ser utvalgets rapport ved første øyekast ut som et spennende oppspill til debatt. Generelt er det nettopp det som også bør være poenget.
Fersk NTNU-direktør om utviklingsplaner: Vil få en dominerende plass — Dette er ramme alvor, sa Bjørn Haugstad under sitt første styremøte som NTNUs toppdirektør. Han sier utviklingsavtalene framover kommer til å få en dominerende plass.
Forstandig bruk av tellekantene? «I tiden etter innføring av tellekantsystemet var det forskere som regnet ut hvor mye publikasjonen deres var «verdt» og forventet at beløpet direkte skulle tilfalle dem selv eller forskermiljøet deres, som hadde publisert.»
Etter tellekantene «Av og til er det mulig å samle støtte for å få fjernet eller endret et system fordi det er sterkt mislikt, men så viser det seg at mange ikke har tenkt tilstrekkelig gjennom alternativene», skriver Arve Hjelseth.
Farvel til tellekantene «Avviklingen av tellekantssystemet vil være et steg i riktig retning for universitets- og høgskolesektoren», skriver Emil Øversveen.
— Enklere å bli professor i Norge enn ute i Europa Professor Ulrich Dettweiler mener det er for lite kvalitetssikring rundt kompetanse etter doktorgraden i Norge. — Det er lettere å bli professor når man bare kan søke opprykk, sier han.
Han er helt imot å fjerne tellekantene Registrering og organisering av publisert forskning i Norge står midt i store utfordringer. Et nytt system skal etableres, men mange i sektoren mener det bør stoppes. Men noen sier ja takk.
Avvikling av publiseringsindikatoren er avbyråkratisering på sitt beste Før vi diskuterer om publiseringsindikatoren skal avvikles, må vi bli enige om hva den er.
Finansieringssystemet må belønne forskningen – Mange er fornøyde med at tellekantene forsvinner. Jeg mener vi skal tenke oss om før vi jubler.
Tellekanter kan være bra, særlig for damer — Kan vi komme tilbake til det som burde være kjernen i diskusjonen som handler om hvordan vi vurderer akademisk arbeid?
Tellekanter eller ikke. De er avgjørende for karrieren uansett, mener forsker «Endelig», sier noen, mens andre advarer mot å avvikle de såkalte tellekantene for forskning.
Konsekvenser av å avvikle publiseringsindikatoren Leder og sekretær i Det nasjonale publiseringsutvalget advarer mot avvikling av publiseringsindikatoren, eller de såkalte tellekantene.
Danskene «fryser» tellekantene De danske myndighetene har bestemt seg for å droppe tellekantene i forskning. «Unge» universiteter blir økonomisk kompensert.
NTNU har flest på topplisten over de som publiserer mest NTNU, Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen hadde flest mestpubliserende forskere på topp 200-liste 2017-2020.
Utvikling eller avvikling av forsking? Bjørkums framlegg vil heller ikkje føre til den paradigmeskiftande gjennombruddsforskinga han ser for seg, men er derimot ei oppskrift på endå meir av det me trengt minst.
Dårlig forskningsspråk: Riktig diagnose og gal medisin DORA-tilhengernes idé om at hver artikkel skal vurderes på egne premisser høres jo tilforlatelig ut, men fungerer ikke i praksis, skriver Jørgen Carling.
Fiktiv fransk protestforsker utfordrer «tellekanter», har publisert nær 200 artikler Med Camille Noûs på laget vil franske forskere «demonstrere absurditeten ved individuelle kvantitative vurderinger».
Pandemien hindrar akademisk rekruttering Aksel Mjøs ber Kunnskapsdepartementet endra «Forskrift om ansettelse på innstegsvilkår» slik at institusjonane kan gi både doktorgradsstudentar og tilsette i kvailfiseringsstillingar utvida tid til å få levert frå seg arbeidet sitt under pandemien.
Stikker kniven inn i lister over verdens mest siterte... og vrir rundt Bak 150 forfattere på siteringstoppen fant de 33.000 andre personer. Nå langer de ut mot rangeringslister.
Tellekanter trengs for å komme gjennom nåløyet For å komme gjennom nåløyet i en ansettelsesprosess er det nødvendig å ha publisert nok i de riktige tidsskriftene, viser ny undersøkelse.
Viktig praksiskunnskap gjøres irrelevant når tellekanter er viktigere enn kunnskap Profesjonsakademikere. Vi blir disiplinert inn i et system der våre praksiserfaringer gjøres mindre relevante og der mulighetene for sosialt og faglig fellesskap reduseres til et minimum, skriver Linda Wike Ljungblad, Karianne Nyheim Stray og Line Joranger.
Civita: Tellekantene brukes for å vurdere individer, stikk i strid med målsettinger Tellekanter. Tankesmien Civita har spurt norske rektorer og instituttledere om de bruker tellekanter når de vurderer enkeltpersoner ved ansettelser, opprykk og lønnsfastsettelse. Mange svarer ja. Rektorene sier systemet er modent for en reform.
Regjeringen vurderer å endre systemet for å telle forskning Tellekanter. Regjeringen har sendt på høring sak om dagens tellekanter. Du kan svare på tre ulike forslag, der det ene er å beholde dagens ordning. De to andre forslagene handler om at åpen publisering skal belønnes i tillegg.
Vi må tenke nytt om forskningsvurdering Vurdering. En felles-europeisk standard for vurdering av forskning og forskere vil også kunne vise seg å være et helt sentralt virkemiddel for å få til en omstilling til Åpen forskning, skriver førsteamanuensis Alexander Refsum Jensenius.
Vi forsker ikke på nivå 1 eller 2 eller 3. Vi forsker, simpelthen Publisering. Hvis vi ukritisk tilpasser oss tellekantsystemet, og hvis det viktigste blir å vinne konkurransen om publiseringspoeng, har vi samtidig gitt avkall på vår integritet og troverdighet som forskere.
Vil ha kvalitet i tellekantene Kvalitet. Er tellekantsystemet en del av problemet eller en del av løsningen? Fra vårt ståsted er i hvert fall én ting åpenbar: Et system som belønner kvantitet er ikke en garantist for kvalitet.
Røverpublisering er et lite problem Publisering. At en femtedel av norske forskere ikke publiserer, er et større tap for samfunnet enn at under to prosent av dem har betalt for å publisere på feil sted.
Misbruker forfatterskap for å bygge karriere Publisering. Hver tredje forsker innrømmer at de har satt opp en medforfatter som ikke fortjener det, viser ny studie.
Menn er best på tellekanter Tellekanter. Menn er flinkest til å publisere poeng innenfor det norske tellekantsystemet, viser nye publiseringstall. Det nasjonale publiseringsutvalget har nedsatt en arbeidsgruppe for å finne årsaker.
Slag i lufta fra UiOs rektorat Tellekanter. NIFU svarer på kritikken av Indikatorrapporten som kom fra rektoratet på Universitetet i Oslo.
Utenlandske forskere flytter fra tellekantene Forskerne David og Leslie Rutkowski flyttet til Norge for to år siden med planer om å bygge forskerkarrierene sine her. Tellekanter, rangering og høye levekostnader får dem til å flytte hjem igjen.
En manglende brikke i finansieringspuslespillet Madeleine Sjøbrend, masterstudent og eks-studentpolitiker, stusser over at tellekantene skaper så stor debatt, mens det er liten eller ingen debatt når departementet vil knytte bevilgning opp mot utviklingsavtaler, noe hun selv forøvrig synes er et godt forslag.
Kutt ut tellekantene. Ikke la målinger erstatte målene. Svein Sjøberg refererer til det som blir kalt Campbells lov i sitt svar til Haugstad i debatten om Aarebrot og tellekanter: Når en indikator brukes som grunnlag for beslutninger, vil den korrumpere og forvrenge det den var ment å måle.
Om Aarebrot og tellekanter Det er pussig å bruke Frank Aarebrot som et argument mot tellekantsystemet, skriver statssekretær Bjørn Haugstad i dette innlegget.
Null poeng til Aarebrot? Innsatsen til Frank Aarebrot telte ikke i tellekantsystemet, skriver professor emeritus Svein Sjøberg ved Universitetet i Oslo.
Kan vi vente oss en bølge av nobelpriser til Norge? Professor Rolf Reber mener tellekantsystemet er skadelig for vitenskapen i Norge, og skriver det er bra det er lansert rangeringer med de mestpubliserende forskerne, fordi listene synliggør svakhetene i systemet.
Hard kritikk mot lister over tellekanttopper Verken NIFU-forsker Gunnar Siversten eller medlem av publiseringsutvalget, Jorunn Vindegg, er spesielt tilhenger av listen med 100 forskere rangert etter publiseringspoeng som Khrono har publisert.
Lærebøker og insentiver Institusjonene må selv bidra ved å la sine beste fagfolk bruke tid på å skrive gode lærebøker, skriver Vidar Røeggen og Terje Lohndal.
New Public Management og læreboka i høyere utdanning Tellekantsystemet er overmodent for revidering slik at modellen kan sikte inn på flere typer publiseringsmåter som er viktige i universitets- og høgskole-sektoren, skriver professor Anders Breidlid.
— Unge forskere kan for lite om publisering Under en forskerutdanning lærer man mye, men ikke det viktigste av alt: Publisering. Det vil professor Bodil Holst gjøre noe med.
Hvordan melke nye tellekanter Professor Frode Eika Sandnes tror det nye tellekantsystemet kan føre til mer taktisk publisering blant forskerne. Her trekker han fram mulige strategier.
Krøllete tellekantar Den nye metoden for å rekne ut publikasjonspoeng er morsom, men veldig gjennomtenkt ser den ikkje ut til å vere, skriv professor Steinar Vakstad i dette innlegget.
Tellekanter og perverse effekter Bjørn Smestad spør om Mozart var en bedre komponist enn Beethoven, fordi Mozart skrev 41 mot Beethovens 9 symfonier. Rammen er tellekanter og debatt om forskning på HiOA.
— Kunstnere bør skrive mer Førsteamanuensis Janne Reitan oppfordrer kunstnere til å skrive. — For å skape ny teori kan vi ikke bare publisere visuelt vi må gjøre det verbalt og skriftlig også, sier Reitan.
Ønsker en felles løsning for kunstarbeid Deres institutter ligger på bånn i tellende forskning, men på topp med antall kunstansatte. Nå utfordrer de høgskolens forskningsledelse til å finne et felles tellesystem på høgskolen.
Der publisering gir økonomisk uttelling Instituttleder på Institutt for farmasi og bioingeniørfag skriver om hvordan de der bruker forskningsinsentiver i en strategisk tildeling.
Forskjellige regler når forskningstid tildeles Den store rapporten om det norske tellekantsystemet peker på at den største utfordringen i Norge er at bruken lokalt varierer for mye. En sjekkerunde på høgskolen bekrefter inntrykket.
Viser fram forskningsbasert teaterkunst uten tellekanter Ansatte på høgskolen som også er kunstnere får ikke samme uttelling for sin produksjon som andre akademikere. Det vil Svein Gundersen synliggjøre.
Utdanning - opp og fram Det kan altså være en manglende balanse: mye vekt på FoU, mindre på nyvinning og forbedring i utdanning. Dekan Dag Jenssen har samlet inntrykk etter Nokuts jubileumskonferanse.
Tellekanter dårlig tilpasset profesjonsfag Tord Høivik utfordrer i denne kronikken prorektor Frode Eika Sandnes på temaet tellekanter. I kommentarfeltet under saken svarer Sandnes blant annet: Å skrive en tellende publikasjon i året burde ikke være avskrekkende, eller urimelig, for en som kan håndverket.
Nyeste artikler
Har du planer om å mase på ungdommens utdanningsplaner i jula?
Khrono søker nyhetsjournalist
Regjeringen tvinger fram nye studiesteder. Nå står Kongsvinger for tur
En stortingsmelding bygd på ønsketenkning?
Deler ut 46,5 milliarder — krever flere sykepleiere
Mest lest
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut