Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt 17. november 2024 - 19:16
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU 15. november 2024 - 11:58
« … det handler ikke bare om å utdanne en elite …» Professor Slottemo etterlyser politisk mot: Flytt studieplasser ut av sentrale strøk, så kan vi avlaste de gamle universitetene og gjenreise heltidsstudenten.
Vi kan ikkje trø på bremsa for å gå framover, Høgre «Det er på tide å trekke i bremsen», slår Kari-Anne Jønnes i Høgre fast. Så lenge eg har vore i politisk leiing i Kunnskapsdepartementet, har dette vore gjennomgangsmelodien frå Høgre: brems, brems, brems, stopp, stopp, stopp, reverser, reverser, reverser.
Den universitetspolitiske motkraft Historien om høyere utdanning i Norge har alltid vært et spørsmål om sentrum og periferi. Også i dag blir det framstilt som en selvfølge at læresteder skal finnes og ligge sentralt, der faglig kompetanse alt er tilgjengelig.
Nye rapporter: Begrensa effekt av strukturreform Strukturreformen evalueres. Så langt er det flere nedslående funn med tanke på hva man har oppnådd.
Forskningens framtid ved USN Universitetsledelsen ved Universitetet i Sørøst-Norge deltar ikke i noen krig mot grunnforskningen.
Rektorer protesterer mot styring fra Kongens bord Rektorene ved universiteter og høgskoler reagerer skarpt på bruken av kongelig resolusjon som et styringsgrep i Nesna-saken. Kommer ikke til å bli vanlig praksis, ifølge Senterpartiet.
Eks-statssekretær får toppjobben ved NTNU Bjørn Haugstad (H) tilbake til sitt gamle universitet som toppdirektør.
Svar til Svein Stølen: Politisk utenkeleg? Det er imponerande å sjå korleis nettopp utdanningsrevolusjonen har vore med på å skape eit samfunn i Noreg med relativt små forskjellar mellom folk, skriv Arna Meisfjord.
Både NTNU og UiT vil fusjonere med nedleggingstruet høgskole — Nå er høgskolen berget, sier stortingsrepresentant Hanne Dyveke Søttar (Frp).
Ap-forslag kan bli «dyrt og dårlig» Vi trenger ikke en ny institusjonstype innenfor høyere utdanning, mener USN-rektor Petter Aasen.
— Sats på de studiestedene vi allerede har etablert Petter Aasen etterlyser en oppfølger av strukturreformen, slik han også gjorde for et drøyt år siden. Han mener det må satses på de studiesteder man har.
Universitetene og høyskolene må til sammen dekke samfunnets behov for kompetanse Noen navngitte institusjoner har fått ansvar for noen navngitte profesjonsstudier. Andre institusjoner har andre sektoransvar basert på profil og styrke. Det er ikke urettferdig, det er fornuftig, skriver UiO-rektor Svein Stølen.
Sterkere fagprofiler, men uklar regional effekt av fusjonene Fusjonene har gitt større regional spredning, men studentene velger heller den største campusen, går det fram av en ny studie om strukturreformen.
Politikken som formet strukturreformen Både utformingen av målene med strukturreformen, og virkemidlene, kan beskrives som en asymmetrisk dialog.
Eit universitet, eller var det ein høgskule på kvart nes? Det er krav om meir desentralisert høgare utdanning. Men skal universitetsstyra ha kompetanse på distriktspolitikk?
Slik kan vi bidra til vekst og utvikling i distriktene En erfaring vi har gjort oss disse årene, er at det å videreutvikle en desentralisert studiestedsstruktur på en økonomisk forsvarlig måte til beste for lokalsamfunnene, krever store ressurser, skriver kronikkforfattere.
Ønsker flere små studiesteder — Utdanning har stor effekt på bostedspreferanse. Derfor bør politikerne se på hva de kan gjøre her, sier tidligere styreleder ved NTNU, Svein Richard Brandtzæg.
Skal diskutere mulige endringer i høgskolens struktur i november Styret ber om at det arbeides videre med mulige organisatoriske endringer.
Tilliten er lavere i store institusjoner Større institusjoner gir mindre medbestemmelse og tillit, viser undersøkelse. Fusjonene kan virke mot sin hensikt, mener Forskerforbundet.
Nye utfordringer for strukturreformen Fusjonene er krevende prosesser, og en nasjonal krise etter omfattende fusjonsprosesser har nok ikke forminsket presset på institusjonene, skriver Nicoline Frølich og Mari Elken ved Nifu.
Framtida for høgskulene Studiestedar. Høgskulen på Vestlandet (HVL) har ingen planar om å leggje ned nokre av dei fem studiestadane våre, skriv rektor og prorektor.
Studiesteder under hardt press Studiesteder. Norge tilbyr høyere utdanning på langt flere steder enn de fleste andre land. Denne strukturen er under hardt press, og det kan kreves en ny organisering hvis den skal overleve, går det fram av ny rapport.
Rektorar reagerer på satsing der etablerte studiestader er eksluderte Utanfor campus. Fleire skal få tilgang til høgare utdanning der dei bur, seier Kunnskapsdepartementet, men ikkje der ein allereie driv undervisning. Rektorar for fleircampus-institusjonar reagerer.
Høgskolereformen 25 år: Stille før reformen, opprør etterpå Gjennomgang. Det var nesten ingen diskusjon om det som skjedde ved norske høgskoler rundt reformen i 1994, skriver Lars Egeland. Han har gått gjennom avisbasen Atekst for å se hva som faktisk ble skrevet om reformen.
Fusjon, autonomi og nedlegging Struktur. Hadde det vært bedre, kanskje for alle parter, om Høgskolen i Nesna hadde fortsatt som selvstendig høgskole, spør Sigmund Grønmo om Nord universitet på Nesna.
Var Nord universitet «nødt» til å legge ned studiestedene på Helgeland? Nord. At ledelsen ved Nord universitet strategisk nedprioriterte Nesna som studiested ble klart fra dag én etter fusjonen, uavhengig av alle budsjettdebatter, skriver Sigurd Allern, Tor-Helge Allern og Raymond Lillevik.
De politiske forventningene roper på en løsning med Tromsø Struktur. Siste nytt fra Oslo: UiT Norges arktiske universitet kan nå operere på Helgeland med etter- og videreutdanning, skriver Raymond Lillevik.
Hva skjer i Stortinget for å beholde en desentralisert høyere utdanning? Ettervalg. Hvor er Venstres leder, som fikk et snøskred i hodet da rektors innstilling kom? Er hun nedsnødd ennå, spør Siv Mossleth i Senterpartiet, og etterlyser regjeringspartiene i Nesna-debatten etter lokalvalget.
Hvordan roe ned nordlendinger? Struktur. Hva med å rydde opp i sammenblandingen av rollene som minister og gudmor i forholdet til Nord universitet, foreslår Raymond Lillevik for statsråd Iselin Nybø.
En reform i spagaten Struktur. Høgskolenes regionale rolle for å utdanne nødvendig kompetanse, støtte lokalt næringsliv, og bidrag til innovasjon og næringsutvikling, ble under reformen brukt både som argument for og imot fusjonene, skriver fire forskere.
Nybø oppmoda Volda-styret til å halde fram med strukturdebatten Struktur. Styra må ta strukturdebatten, sa statsråd Iselin Nybø då ho besøkte høgskulestyret i Volda. Men Nybø medgir at debatten ikkje nødvendigvis er enkel.
Universitetene må snakke godt sammen Struktur. Jeg er åpen for dialog dersom UiT Norges arktiske universitet har et ønske om å overta eiendomsmassen og virksomheten på Nesna, skriver Iselin Nybø.
Snakk om autonomi fra regjeringen blir heretter helt uten troverdighet Struktur. Hvis autonomien i høyere utdanning er så hellig, hvorfor overkjører regjeringen da glatt Politihøgskolen, spør Raymond Lillevik.
Konferanse: Skal alle regioner ha universitet? Struktur. Bør alle regioner ha sterke universitets- og høgskolemiljøer? Spørsmålet står sentralt på en konferanse på Universitetet i Agder i dag. Den kan følges direkte her fra kl. 10.
Universitetene bør slutte med lærerutdanning Lærerutdanning. Det å utdanne lærere er rett og slett et ulønnsomt foretak for universitetene, og noe de egentlig bør vurdere å slutte med, skriver professor Anne Marit Valle ved Nord universitet.
Under dekke av universitetets «autonomi» tappes Helgeland for kompetanse Nord. Kunnskapsdepartementet kan ikke ha ment det alvorlig da styret ble bedt om å vurdere de samfunnsmessige konsekvensene av vedtak om studiestedsstrukturen, skriver professor ved Nord universitet, Tor-Helge Allern.
Geografi for universitets- og høgskolesektoren Struktur. Man hadde ingen nasjonal mening om den regionale orden, bortsett fra at den skulle slankes og stå prøven i møte med Finansdepartementets og Nokuts krav, skriver Jon P. Knudsen og Torunn Lauvdal.
Fortjener vi ikke noe bedre enn Nord universitet? Meninger. Struktur. Hverken dagens situasjon eller økonomi er viktig lenger for å legge ned. Styret har altså gjort et vedtak som ikke er kvalifisert, skriver Raymond Lillevik.
Nord-studentleder: Studenter må stille til verv for å kunne innstilles til verv Meninger. Struktur. Studentene flyttet valgmøtet ved Nord universitet to ganger for å få representasjon fra Helgeland. Ingen derfra møtte.
Utdanningstilbod og høgskular si regionale betydning for utdanning og kompetanse Struktur. Den einskilde høgskulen spelar ei svært viktig rolle i rekrutteringa av arbeidskraft til sine nærområde og fylke, skriv professor Kåre Heggen.
Ett studiesteds skjebne eller institusjonens selvråderett? Autonomi. Debatten om Nesna blir langt mer grunnleggende enn om ett enkelt studiested. Den blir en debatt om hvor stor autonomi universiteter og høgskoler skal ha, skriver Dag Rune Olsen.
Olsen: Uheldig rekkefølge på debatten om styringspolitikk Struktur. Rektor og styreleder, Dag Rune Olsen, synes det er uheldig at Stortinget diskuterer én konkret campus ved Nord universitet, uten å ha tatt den prinsipielle diskusjonen om styring av universitetene i forkant. Flere ønsker statsrådens gjennomgang av styringspolitikken velkommen.
Noen har hatt et avslappet forhold til sannheten her Struktur. Når argumentene for å legge ned Nesna er at det gikk så dårlig før fusjonen, ja da hadde ikke Nesna noe håp, skriver førstelektor Anne-Lise Wie ved Nord universitet.
Nord ofrer Mosjøen og Mo i Rana Struktur. For å berge universitetsstatus for Bodø og Levanger var Nesna, Mosjøen, Mo i Rana og Sandnessjøen nødvendig å ofre, skriver Raymond Lillevik.
Mønstergyldig skadeverk i nord? Struktur. Universitet som bryt avtalar og snur ryggen til samfunnet. Med nedlegginga av studiestadane Nesna og Sandnessjøen har Nord universitet gjort solid skadeverk. Skal det danna mønster for resten av Noreg?
Må bøye seg og sette opp tall for fusjonsgevinster Strukturreformen. Fusjonerte institusjoner tvinges til å sette opp måltall for gevinster av fusjonene, selv om de ikke ser verdien av tallene. UiT-styret behandler saken på nytt onsdag.
Direktørlønn og fusjonsgevinster i UiT-styret Styremøte. Nye krav til undervisning, hvordan måle gevinster av fusjoner og lønnstillegg til direktøren er temaer på høstens første styremøte. Følg møtet direkte her.
Professor Hoel: Nå bør alarmen ved Høgskulen på Vestlandet gå Oppmøte. — Nå bør alarmen gå, sier professor i Sogndal, Oddmund Hoel. Av de fem studiestedene ved Høgskulen på Vestlandet er det kun Bergen som klarer å fylle opp studieplassene sine.
Lite sannsynlig at framtidas universitetssektor kun huser små eliteinstitusjoner Arbeidsliv. Store deler av Blindheim og Jensens argumentasjon synes å basere seg på et system som falt sammen for flere tiår siden, skriver Innlandet-rektor Kathrine Skretting.
Den lokale høgskolens samfunnsbidrag - glemt mellom fusjonsiver og eksellensbesettelse? Nesna. Vi er i ferd med å ødelegge noen av de viktigste drivkreftene i sektoren, den akademiske dugnaden, som fortsatt preger kjernen i akademisk arbeid og undervisning, men som er under press, skriver professor Aksel Tjora i dette innlegget holdt på konferansen på Nesna.
UiT vurderer å etablere seg på Nesna Nesna. Norges arktiske universitet vil vurdere å etablere seg på Nesna når Nord universitet trekker seg ut.
Museet som ble et fakultet Fusjon. Åtte fakulteter er blitt til seks på UiT Norges arktiske universitet. Tromsø museum har fått et kunstfakultet i fanget.
Bill.mrk. Prinsippfaste politikere søkes Nord. For oss som ønsker en rasjonell, saklig og argumenterende samtale, har det politiske spillet rundt Nord universitet vært skuffende. Når stortingspolitikere ikke står ved sine vedtak, er det feighet, skriver professor, Hilde Gunn Slottemo.
Uoverstigelige kløfter av mistillit Nord. At vi har ledere som lyver om oss og for oss, at vi har ledere som utsetter oss for hersketeknikker og nedsnakker oss skaper en enorm mistillit, skriver universitetslektor i Nesna ved Nord universitet, Morten Mediå.
Kroken på døra for Nesna, Namsos skjermes Struktur. Nesna og Sandnessjøen avvikles som studiested, mens Namsos skjermes, vedtok styret ved Nord universitet onsdag. Bare ett styremedlem talte Nesnas sak, men stemte likevel for innstillingen.
Nord-prosessen har blitt redusert til en distriktspolitisk studieporteføljesak Nord universitet. Nå vet vi at universitetets ansvar for lokalsamfunnet overgår kravet til kvalitet i utdanning og forskning. Hele Nord-saken har vært en orgie i politikerinnblanding, skriver prodekan ved helsefakultetet på Nord universitet, Ottar Bjerkeset.
Trøndere vil ha mer gjennomslag: NHO-sjef vil ha siste stikk om innovasjonscampus på Nord Nord struktur. Politiske tungvektere fra Trøndelag har foreløpig vunnet lobbykrigen om Nord universitet, men de er ennå ikke helt fornøyd. Nå kommer NHO-sjefen på banen.
Statsråd Nybø er glad for at Nord-rektoren har tatt politiske signaler Nord struktur. Statsråd Iselin Nybø mener at ny innstilling til studiestedsstruktur ved Nord universitet er sterkt forbedret. Institusjoner som mottar så å si hele sin finansiering fra staten må tåle at statsråd og folkevalgte har en mening om hvordan de drives, sier Nybø.
Kritiske til departementets krav til hva gevinsten av fusjoner er Struktur. Kunnskapsdepartementets indikatorliste for å måle gevinstene av fusjoner ved landets universiteter og høgskoler er ikke dekkende for NTNU, mener Gunnar Bovim. Også UiT-styret er kritisk til indikatorene.
Det er ikke størrelsen det kommer an på Nord. La universitetet være til stede i distriktene. Det behøves gode fagfolk i hele landet vårt.
Høgskolene som forsvant Fusjoner. Hullene etter høgskolene må fylles med nye utdanningstilbud, skriver Per Nyborg, tidligere ekspedisjonssjef i Kultur- og vitenskapsdepartementet.
Det forbanna universitetet Rektor har lagt fram ein plan for å sy saman eit meir robust Nord universitet. På grasrota raknar saumane sting for sting.
Om Nord, forskning och strukturer Nord universitet. Nord ser geografin som ett hinder och inte som en möjlighet. Kön (køen) till familjerådgivningen inom Nord universitet riskerar att bli lång, skriver professor i geografi Olof Stjernström.
Sentralisering type Solberg Struktur. Fikse ideologiske ideer kombinert med makt er usunt, skriver professor ved Høgskolen i Innlandet, Noralv Veggeland.
Legg til rette for et sterkt Nord universitet! Studiesteder. Forslaget til rektor ved Nord universitet, Hanne Solheim Hansen, om én hovedcampus i hvert fylke er fornuftig, skriver professor Hilde Gunn Slottemo.
Du bommer, Bleidvin. Arbeidslivet trenger forskningen, mer enn noensinne. Struktur. Vi forsker ikke for å sanke poeng eller dyrke vårt image. Vi forsker sammen med arbeidslivet for å skape en bedre fremtid, skriver forskere fra Høgskulen på Vestlandet.
Forsking for ein kvar pris Struktur. Nord universitet er berre skrekkeksempelet så langt. Mest truleg kjem andre til å følgja etter, skriv Ingebjørn Bleidvin, og viser til at Høgskulen på Vestlandet har studenter på fem studiestadar.
Norsk studentorganisasjon: — Det er klart campus Nesna skal legges ned Struktur. Leder av Norsk studentorganisasjon, Håkon Randgaard Mikalsen, mener det er urovekkende at politikerne nå diskuterer å blande seg inn i styrets arbeid på Nord universitet. Svein Stølen tar det for gitt at han aldri vil oppleve slik innblanding som rektor og styreleder på Universitetet i Oslo.
Innlandet har et solid utgangspunkt Universitetssøknad. Viserektor og rektor ved Høgskolen i Innlandet svarer Khronoredaktørens «antydninger om negative konsekvenser» rabalderet rundt Nord universitet kan få for Innlandets universitetssøknad.
Strukturreformen: Skal finne ut om fusjonene har gitt gevinster Struktur. Åtte fusjonerte universiteter og høgskoler har fått beskjed av Kunnskapsdepartementet om å sette opp tall for hvilke resultater de skal ha oppnådd innen 2025. Flere er kritiske til indikatorene.
Debatten om Nord universitet bør handle om mer enn sentralisering kontra distriktspolitikk Nord. Ingen andre enn Nord universitet har opplevd en slik aktiv utøvelse av «statlig eierskap», gjennom uanmeldte besøk, brev og intervjuer i medier, både i forkant og under beslutningsprosesser. Dette gjør det vanskelig for universitetet å skape autonome beslutninger, skriver professorene Bodil Landstad og Marianne Hedlund.
Spagat for styret Struktur ved Nord. Jeg tror mange av våre omgivelser ikke tar innover seg hva det innebærer å være universitet. Det stilles helt andre krav enn før, skriver styremedlem ved Nord universitet, Espen Leirset, og kaller rektor modig.
Sterke reaksjoner mot nedlegging på Nord. Styret sier minst mulig. Struktur ved Nord. Heftige reaksjoner på nedlegging av studiesteder ved Nord universitet, men styremedlemmene sier minst mulig før styremøtet neste uke.
Rapport klar: Nord-rektor foreslår å gå fra ni til fem campuser/studiesteder Struktur ved Nord. Nord-rektor Hanne Solheim Hansen vil satse mest på Bodø og Levanger, legge ned to studiesteder og gjøre store endringer ved de resterende fem. Hardest går det ut over Nesna, Namsos, Sandnessjøen og Vesterålen.
Nord-rektor foreslår å legge ned flere studiesteder Studiestedsstruktur. Nord-rektor har konkludert: Vil legge ned utdanningene ved Nesna og i Sandnessjøen. Hun varsler også store endringer på flere andre studiesteder. Endelig vedtak i saken skal gjøres i juni.
Høgskolenes betydning for regionene Struktur. Høgskolenes rolle i regional utvikling kan knapt overdrives – av mange årsaker, skriver stortingsrepresentantene Tage Pettersen og Ingjerd Schou fra Østfold.
Fordelen med mindre studiesteder er åpenbar Studievalg. Til og med caffe latten er rimeligere i småbyen, skriver professor ved Nord universitet, Hilde Gunn Slottemo, som ikke forstår hvorfor studentene helst søker seg til studier i de større byene.
Fagforeningene roper varsku om veterinærutdanningen. Akkrediteringen kan stå i fare. Store utfordringer. Akkrediteringen til utdanningen kan stå i fare, mener fagforeningene ved NMBU om universitetets veterinærutdanning. Universitetets ledelse sier de tar bekymringen på alvor.
Styret i Volda splitta om «f-ordet» Fusjons-splitt. Viss Volda vil, så er både Universitetet i Bergen og Høgskulen på Vestlandet positive til å gå i fusjonsforhandlingar med dei. Rektor og prorektor ved Høgskulen i Volda står på kvar si side i synet på fusjon, og styret er delt på midten.
Krumsvik på Kristiania: Vi har perfekt match med Moser på VID Fusjon for universitet. Rektor ved Høgskolen Kristiania er begeistret for at rektor Ingunn Moser signaliserer at VID vitenskapelige høgskole vil bli universitet. — Vi er en perfekt match, sier Krumsvik. — Så hyggelig, vi må snakke sammen, sier Moser.
Rektorer på Vestlandet tenker høyt om en strukturprosess 2.0 Struktur 2.0. — Hadde jeg vært politiker nå ville jeg sett på hvordan man rigget høyere utdanningsinstitusjoner på Vestlandet, sier rektor Berit Rokne. Også rektor ved Universitetet i Bergen tror det kommer en strukturprosess 2.0.
Den tverrfaglige kompetansen til studentene på NTNU vil bli ytterligere styrket Meninger. Tverrfaglighet. Vi ser behov for å nyansere det bildet som utvalget tegner av at struktur og kultur ved de norske universitetene står i veien for tverrfaglighet. Ved NTNU kjenner vi oss ikke igjen i denne virkelighetsbeskrivelsen.
Jeg stemte mot fusjon og ser fremdeles fusjonsvedtaket som en feil Meninger. Struktur. Dette kan se ut som dystopiske spådommer og konspirasjonsteori, men i virkeligheten er dette helt naturlige konsekvenser av strukturreformen.
Seierherrene skriver historien om strukturreformen Meninger. Struktur. Det virker som om seierherrene skriver historien, om hvordan ny struktur og færre institusjoner var eneste veien å gå for å sikre høyere kvalitet i UH-sektoren, skriver Eli Smeplass og Arve Hjelseth ved NTNU.
Disse tre lever fortsatt singellivet Struktur. Høgskolene i Volda, Molde og Østfold har ennå ikke funnet seg noen partnere å fusjonere med, tre år etter strukturreformen. Men noen av dem går fortsatt på «date».
Nord var «elefanten i rommet» på strukturdebatt (nesten) hele dagen Struktur. — Det er jeg som er elefanten i rommet, og jeg er ikke kommet hit for å skryte, sa dekan Egil Solli ved Nord universitet da han grep ordet på tampen av strukturkonferansen i Trondheim. Og endelig ble det litt temperatur.
Følg dagens strukturdebatt her Veien videre. De har blitt færre og de fleste større. Kanskje sterkere? Men har de blitt bedre? Du kan se deler av mandagens debatt om situasjonen ved landets universiteter og høgskoler etter strukturreformen.
Nifu-rapport: NTNU på rett vei Evaluering. En stor andel ansatte opplever at deres innflytelse er svekket etter fusjonen, og at flere beslutninger flyttet til sentralt hold, skriver Nifu-seniorforskere om NTNU-fusjonen.
NTNU-fusjonen: Anbefaler ledelsen å være mer tilstede på grunnplanet Nifu-rapport. Et flertall av de ansatte er langt fra fornøyd med situasjonen på nye NTNU etter fusjonen. NTNU selv faller på internasjonale rankinger. Rektor Gunnar Bovim erkjenner at det har vært krevende. Nifu anbefaler ham og rektoratet økt tilstedeværelse.
Leder og nestleder i Nord: «Vi jobber ikke for stjerner i departementet» Avviser kritikk. De tidligere styrelederne ved de fusjonerte institusjonene som ble Nord universitet, kjenner seg ikke igjen i kritikken av styret. — Styret for Nord er blant de mest profesjonelle jeg har sittet i, sier Aslaug Mikkelsen.
Strukturreform som sentraliserer Struktur. Senterpartiet advarte mot at strukturreformen ville resultere i sentralisering. De ble avfeiet med at dette var skremselspropaganda. Nå skjer nettopp det vi advarte mot, helt uten politisk debatt, skriver Marit Arnstad (Sp).
Bleiklie: Større fullmakter til universitetsledelser i hele Europa Struktur. Man ser tendens til at ledelsen får større fullmakter i universitetssektoren over hele Europa, mener professor Ivar Bleiklie, som ikke er overrasket over debatten om manglende demokrati og medbestemmelse i akademia.
Politikk i styrerommet Meninger. Studiesteder. Er det riktig at styret ved et universitet skal legge ned studiesteder som Stortinget har opprettet, spør stipendiat og styremedlem ved Nord universitet, Espen Leirset.
Nybø avviser fusjon mellom Bodø og Tromsø Alvorsprat. Statsråd Iselin Nybø avviste alle spekulasjoner om at en fusjon mellom de to universitetene i Nord-Norge kan være aktuelt, da hun møtte styret ved Nord universitet fredag.
UiT-rektor Husebekk åpner for ett samlet universitet i Nord-Norge Struktur. Rektor Anne Husebekk ved UiT mener at ett universitet i Nord-Norge vil være den beste løsningen på problemene Nord universitet i Bodø står i.
Fakultetene ved Nord universitet ønsker seg færre studiesteder Struktur. Fakultetene ved Nord universitet ønsker større konsentrasjon og tilstedeværelse på færre steder, viser innspill. Fredag skal styret vedta kriteriene for framtidig studiestedsstruktur.
Nifu-rapport etter fusjonene: Det er ikke størrelsen det kommer an på Forskning. NIFU har sjekket produktivitet og kvalitet på forskningen til 210 ulike institutter på universiteter og vitenskaplige høgskoler. De finner ingen sammenheng mellom størrelse og det instituttene presterer.
Støtte til sammenslåingen i Innlandet Støtte. Regjeringen støttet opp om samarbeid, arbeidsdeling og sammenslåing for Høgskolen i Innlandet med ekstra penger, skriver statsråd Nybø og avviser kritikk.
Krumsvik klar for landing på Kristiania Sommarprat. Han varslar fleire oppkjøp og fusjonar med private høgskular. Slik skal den nye rektoren ved Høyskolen Kristiania, Arne Krumsvik, legge til rette for eit privat universitet i Norge.
15 mill. til evaluering av fusjoner Struktur. 15 millioner kroner kan brukes til evaluering av strukturreformen i perioden fra august 2019 - 2023, viser Forskningsrådets utlysning.
Husker du hvordan strukturreformen ble til? Gjensyn. Se videoen om hvordan tidligere kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (kanskje) fikk idéen om strukturreformen.
Husebekk: Det må tas hensyn til at landets universiteter er forskjellige Struktur. Kunnskapsdepartementet kan ikke lenger ha samme forventninger til alle landets universiteter, sier rektor Anne Husebekk i Tromsø og etterlyser debatt om konsekvensene av å legge ned mange høgskoler.
Høgskolene som forsvant Nye universitet. Norge har nylig fått et nytt universitet. Det er vel det niende i rekken, men med dagens tempo er det fort gjort å miste tellingen, så jeg er snart ikke sikker, skriver Arve Hjelseth ved NTNU.
Har ikke opplevd sextrakassering verken som student eller politiker Ny statsråd. Iselin Nybø (36) har gått fri fra ubehagelige metoo-opplevelser, både som student, advokat og politiker. Hun tror at en av de viktigste grunnene til dette er at hun ikke drikker alkohol.
Nes utan høgskule? Struktur. Eg trur vi neppe har færre – heller fleire – studiestader i dag enn før Hernes sine samanslåingar tidleg i 1990-åra, skriv HiVolda-rektor Johann Roppen, som slår eit slag for dei lokale høgskule- og universitetsfilialane.
Et lynraskt år for rektor Rokne i vest Ett år med HVL. Fusjoneringen av Høgskulen på Vestlandet har gått lettere enn rektor Berit Rokne trodde og hun har møtt mye mer positiv velvilje enn hun trodde på forhånd. Men flere krevende prosesser venter.
Kniven på strupen for Innlandets minste campus Minst ved Innlandet. Korngården Blæstad utenfor Hamar er den minste campusen ved Høgskolen i Innlandet. Nå står den i fare for å bli nedlagt.
Strukturreformen evalueres i 2018 Struktur. Prosessen med å evaluere strukturreformen skal starte i 2018, skriver statssekretær Bjørn Haugstad i svar til NIFU.
Syv utfordringer for strukturreformen Struktur. På kort tid har det norske systemet for høyere utdanning endret seg dramatisk. Her syv utfordringer institusjonslederne, Kunnskapsdepartementet og Stortinget bør merke seg.
NTNU - en moderne tragikomedie Struktur. Over natten har NTNU blitt Norges største universitet spredt på sju forskjellige steder. Det opprinnelige argumentet om uoverstigelig avstand mellom Dragvoll og Gløshaugen, om akademisk samling, har forduftet som dugg for solen, skriver to professor emeriti.
Nord universitet ser på campus-strukturen sin Nord universitet skal se på campusstrukturen, og hvorvidt nye alternativer passer inn i Strategi 2020.
Konkurransestaten skaper tause ansatte og selvsensur Når det som i går var definert som viktige mål med jobben, ikke lenger vurderes som viktig, kan mange oppleve mindre mening i jobben. Derfor tar det tid å etablere en forskningskultur i mange av de gamle høgskolene, skriver stipendiat og førstelektor Espen Leirset.
Ingen vil ha kunstfusjon De tre statlige kunsthøgskolene i Oslo har fått frist til 15. oktober med å melde fra om de vil fusjonere til et kunstuniversitet. Ingen av dem ønsker fusjon.
Molde fortsetter med å utrede NTNU-fusjon Høgskolen i Molde får penger til å utrede fusjon, enten det blir med NTNU eller en annen institusjon.
Innlandets aller minste campus får leve lenger Styret ved Høgskolen i Innlandet legger ikke ned campus Blæstad utenfor Hamar og har i stedet bedt om en ny utredning.
En stor og stille reform Strukturreformen er viktig og nødvendig. Men når debatten omkring den har vært så dempet og protestene så få, mistenker jeg at grunnen er at mange ikke helt har forstått hva den faktisk vil føre til, skriver professor Einar Lie.
På besøk for å vurdere Sørøst som universitet Høgskolen i Sørøst-Norge har kommet et skritt nærmere å bli universitet. Komitéen som skal vurdere om høgskolen er god nok til å bli universitet er på besøk torsdag og fredag.
En skjebnehøst for landets krigsskoler Forrige uke ble krigsskolene underlagt Forsvarets høgskole, men endelig organisering er ikke avklart.
Innlandet vurderer kutt fra 7 til 6 studiesteder Høgskolen i Innlandet utreder å legge ned campus Blæstad, som er høgskolens minste, og i stedet samlokalisere med Hamar eller Evenstad. Ifølge den foreløpige utredningen vil merkostnaden ved å beholde Blæstad bli opp mot 185 millioner.
Enstemmig vedtak om 6 fakultet Det juridiske fakultet ved UiT Norges arktiske universitet skal bestå som egen enhet, vedtok styret i dag. Rektor Anne Husebekk ønsket opprinnelig fire fakulteter, nå får hun seks. Plassering av kunstfaglig fakultet skal endelig vedtas til høsten.
Høgskole-rektorene som forsvant i ulike fusjoner Seks av 14 høgskolerektorer som var rektorer før de ble del av en fusjon er ute av ledelse. Noen forsvant frivillig, mens andre fikk aldri noe tilbud om lederjobb i den nyfusjonerte institusjonen.
Sterke reaksjoner på tvangssammenslåinger Reaksjonene er sterke mot tvangssammenslåinger av fakulteter ved Universitetet i Tromsø, men i Narvik er de fornøyde.
Gammelrektor i Tromsø foreslår fem fakulteter Både tidligere rektor ved UiT, Jarle Aarbakke, og rektorene ved høgskolene i Harstad og Narvik melder seg på i debatten om faglig organisering lengst nord. Og alle tre slår ring om et eget fakultet i Narvik.
Molde lager ny plan for mulig fusjon med NTNU Styret ved Høgskolen i Molde vedtok tidligere i juni at de skal utarbeide en ny plan for prosessen opp mot en mulig fusjon med NTNU.
«Rått maktspill på UiT» Hvis Narvik fratas fakultetsstatus og lokal ledelse, uten at det foreligger tungtveiende grunner, er det åpenbart behov for at departementet instruerer styret, skriver Rolf Ole Eriksen. Han mener uenigheten om fakultetsstruktur ved Universitetet i Tromsø kan ha skapt uforsonlige fronter.
Flere private fusjoner kan føre til universitetsplaner VID Vitenskapelige Høgskole og Høyskolen Diakonova fusjonerer, ett år etter opprinnelig plan. Den nye private høgskolen vil få 4000 studenter og 400 ansatte. Og går det som rektoren vil, så blir de universitet en dag.
Harde tak om fakultetene Varaordfører Geir-Ketil Hansen ser ikke bort fra at Narvik må rykke tilbake til start og ta kontakt med Nord universitet hvis Narvik ikke får beholde fakultetet sitt, slik flertallet i en arbeidsgruppe på UiT har foreslått.
Universitetene i nord knytter tettere bånd De to universitetene i Nord-Norge har inngått avtale om tettere samarbeid. Det skjer etter påtrykk fra Kunnskapsdepartementet.
Fusjon virker: Det har blitt bedre kvalitet i sektoren Det har blitt bedre kvalitet på utdanningene ved Universitetet i Tromsø etter fusjonene for syv år siden, ifølge tre sentrale personer på universitetet.
Noe blir løst og andre problemer oppstår Struktur. Med strukturreformen endrer regjeringen universitets- og høgskolesektoren og samler ressursene på færre institusjoner. Vil fusjonene bidra til bedre kvalitet? Hvilke nye utfordringer skaper reformen, spurte NIFU og fikk helt ulike svar fra sitt panel.
Omkamp i strukturdebatt? Det kan bli lite framdrift og mykje frustrasjon av omkamp i strukturdebatten, skriv rektor for Høgskulen i Volda, Johann Roppen. Han svarar på eit ope brev frå tilsette på mediefag der dei skriv at Volda bør tenkja nytt og kanskje søkja seg mot NTNU.
Lavere valgdeltakelse på fusjonerte institusjoner Flere fusjonerte studentdemokratiene opplever dårligere valgdeltakelse etter fusjonene enn hva de hadde før. Likevel lar ikke studentlederne seg stoppe.
Volda alene - Quo vadis? Faglige ansatte på Avdeling for mediefag ved Høgskolen i Volda spør i et åpent brev om alenestrategien til Volda har vært vellykket eller om den på lengre sikt vil true høgskolens eksistens.
Nyvalgt rektor i Molde Med 66 prosent av stemmene ble førsteamanuensis Steinar Kristoffersen tirsdag valgt til ny rektor ved Høgskolen i Molde.
Nyeste artikler
Forskere føler seg lurt
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Olav Thon (1923—2024)
Få fart på utdanningskvaliteten
Mest lest
Student døde under fjelltur i regi av Nord universitet
Mange tomme studieplasser etter nye signaler om masterkrav
Sjå kva arkeologen skreiv for 150 år sidan
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU
Ber regjeringen om 600 nye, øremerkede ph.d.-stillinger