Grande mener NTNU i for stor grad har tatt hensyn til politiske forventninger 21. januar 2025 - 10:42
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket 17. januar 2025 - 06:53
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år 17. januar 2025 - 18:10
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring 20. januar 2025 - 06:58
Ordene skal ha mening Vi trenger et språk som betyr noe, som inspirerer til reell endring og gir oss verktøy til å ta tak i de enorme klimautfordringene vi står overfor.
Norskkrav for stipendiater. En kommentar til Khrono Det er behov for å komme med nyansering av påstandene Khrono siterer meg på 29. november. Krav om norskopplæring uten nødvendige ordninger, virker mot sin hensikt.
Ved å nedprioritere fremmedspråk setter Norge seg på sidelinja internasjonalt Skal vi kunne ha noe håp om en mer fredelig verden, må vi kunne snakke sammen. Da er kunnskaper i fremmedspråk relevant og viktig.
Ut med engelsk: Vil at to tredjedeler av undervisningen skal være på nederlandsk Utdanningsministeren i Nederland vil innføre strengere språkkrav. Slik kan man spare 3,4 milliarder kroner, mener han. Universitetene raser.
12 argument for å halde på framandspråka i ungdomsskulen Vi må tilby elevane fleire språk og fleire synsvinklar å sjå verda frå.
Samisk høgskole feirar sin første doktorgrad Ho er den første som disputerer på Samisk høgskoles eige ph.d.-program. Berit-Ellen Juuso har undersøkt korleis samisktalande barn lærer å lese.
Språkkrav er feil og dyr medisin for å sikre norsk fagspråk Vi har forståing for at Oddmund Hoel ynskjer å styrke og verne om det norske fagspråket, men obligatoriske språkkrav er både feil og dyr medisin for å sikre dette. Her er Akademiet for yngre forskarar (AYF) sine forslag for å sikre norsk fagspråk.
Kontraproduktivt språkkrav Hvis målet til Oddmund Hoel er at flere utenlandske stipendiater skal bidra i norsk arbeidsliv, kan språkkravet få motsatt effekt.
Statsråd Hoel svarar på kritikk: Språkkrava er nødvendige for å berge norsk fagspråk Kvifor har regjeringa fastsett krav om norskopplæring for stipendiatar og postdoktorar som ikkje kan norsk, sjølv om ei rekkje representantar frå sektoren protesterer? Statsråden svarar på kritikken.
Antall språksøknader falt med over en tredjedel Danmark ser et betydelig fall i antall studenter som vil studere fremmedspråk.
Naivt å hevde at me klarer oss utan medisinsk fagspråk på norsk. Svar til Jønnes og Eskeland Me må ha ambisjon om å sikre at studentane sitt læringsutbytte inkluderer evne til å kommunisere kunnskap til dei som treng å høyre det. Enten det er ein internasjonal fagfelle eller den kreftsjuke jenta og mor hennar.
Forskere endrer navn for å bli lagt merke til Forskere med etternavn som starter på en bokstav langt bak i alfabetet, blir lagt mindre merke til enn andre forskere, ifølge britisk studie. Men det finnes måter å oppheve den alfabetiske ulempen på.
Trur mange undervurderer kor viktig språk og morsmål er for studentane si læring Engelsk i høgare utdanning kan vere ein barriere for læringa til studentane, ifølgje språkforskarar.
Engelsk til besvær? Ja, det finnes tildels store utfordringer når pensum, undervisning, publisering, formidling, konferanser og samarbeid alt skjer på engelsk. Internasjonaliseringen har imidlertid kommet for å bli og kan ikke reverseres.
Rektorar ikkje uroa over meir engelsk: — Engelsk er ikkje eit framandspråk Det er bra at norskspråklege studentar også må lese engelsk, meiner rektoren ved Universitetet i Bergen (UiB). — Vi må få til ein Ole Brumm-situasjon, seier ho.
Kritisk til engelsk språkdominans: — Mindre morsmål fører til dårlegare utdanning Det finst ingen gode pedagogiske eller intellektuelle argument for bruk av engelsk i høgare utdanning, meiner forfattarar av debattbok.
Nynorskbastion får tyn. «Åtte språkfeil på tre setningar» Rektor lovar å rette feil etter mobilisering frå språknerdar på Vestlandet. Men det rår tvil om komma.
Er norske fagspråk truet? Universitetene møter nå nok en mistillitsreform. Denne gangen handler det om fagspråk.
Mange universitet og høgskular bryt språklova Universitetet i Oslo, NTNU og Nord universitet er blant dei som ikkje tar lova og folk sine språklege rettar på alvor, ifølgje Språkrådet.
Forenklet framstilling om norsk fagspråk fra publiseringsutvalget Norsk fagspråk er under sterkt press fra engelsk i akademia. Språkrådet mener det er tvilsomt om forskningen kan fritas helt fra å stå bak dette presset, slik Publiseringsutvalget ser ut til å mene.
The struggle of learning a new language is real Here are three dilemmas about demanding researchers to learn Norwegian within their working hours.
Har ingen tro på frivillig norskopplæring for stipendiater. — Naivt Oddmund Hoel avviser kontant norskkrav-kritikken: — Vi trenger en større endring av praksis for å bevare norsk fagspråk, og det er naivt å tro at det vil skje hvis norskopplæring fortsatt skal være frivillig, sier han.
Lyttet ikke til direktoratet — innfører obligatorisk norskkurs HK-dir anbefalte å droppe kravet om minst 15 studiepoeng i norsk for utenlandske stipendiater. Det lyttet ikke regjeringen til.
Ja, vi må tenke nytt om språkfagene Vi jobber nå målrettet for å få på plass samarbeid for å kunne tilby studentene en dobbeltgrad hvor fremmedspråk inngår, som skal kunne kvalifisere til to ulike mastergrader.
Sats på norsklæraren og ekte intelligens Norsklærarane har eit særleg ansvar for skriveopplæringa til elevane. Men kven har ansvaret for at lærarane får den kompetansen som trengst — i ei tid der ny teknologi legg nye føringar for skriveprosessane i skulen?
Språkstudier gir dobbeltkompetanse. Svar til språkstudent Ellen Lerum Det er vanskelig å se hvordan et samarbeid mellom språkfag og andre fagfelt om en type dobbeltkompetanse som er ettertraktet i arbeidsmarkedet, kan realiseres. Men språkeksperter forstår det andre ikke forstår.
Tenk nytt om språkundervisningen Rene språkstudier er lite fleksible og samtidig ofte ikke nok for å skaffe seg en jobb. Nå må universitetene og høyskolene gripe muligheten til å gjøre språkstudiene mer attraktive for å sikre deres fremtid.
Språkdirektøren refsar direktoratets karriererettleiar: — Klønete Åse Wetås fekk hakeslepp då ho såg søknaden som HK-dirs søknadsgenerator skreiv for henne. Den trekkjer mellom anna fram språkdirektørens «lidenskap for samfunnsutvikling» og forsikrar at ho vil bli «en verdifull tilføyelse til deres team».
Universitets- og høgskulesektoren må setje arbeidet med norsk terminologi i system Gjennom fleire tiltak dei siste åra har politikarane meldt klart ifrå at sektoren må setje arbeidet med norskspråkleg terminologi i system. Nå er tida inne for at sektoren utfører oppdraget.
Lyser ut 120 millioner til storsatsing på norsk fagspråk Regjeringen ønsker storstilt satsing på norsk fagspråk.
Sju instituttleiarar: Sats på framandspråka! Nyleg føreslo regjeringa å fjerne tilleggspoeng for framandspråk ved opptak til høgare utdanning. Det er grunn til uro over at regjeringa svekkjer framandspråka si stilling, no som verda kjem oss nærmare.
Stølen gler seg til å sjå forslaget Professor Helge Jordheim meiner det er viktig at også Universitetet i Oslo bestemmer seg for korleis språkstrategien skal sjå ut.
Et oppgjør med språklig ukultur Det er ingen fornuftig grunn til at akademikere skal sende fra seg artikler til fagfellevurdering som minner mer om en kladd enn et ærlig førsteutkast.
Dei fleste internasjonale forskarar vil lære norsk Sju av ti som har vore i Noreg i tre år eller meir, ønskjer å bli flinkare i norsk, viser ei undersøking frå NTNU. Men mange treng meir tid enn dei får.
Hissig språkstrid på canadiske universitet Den canadiske provinsen Quebec innfører krav om at engelskspråklege studentar må lære fransk. Det har ført til protestar.
6 av 10 studenter mener det er viktig med pensum og undervisning på norsk Studentenes svar er tydelige signaler som rektorene må ta innover seg og ta på alvor, mener Språkrådet.
Vil ikke ha norskkrav for stipendiater Stipendiater og postdoktorer skal ha rett på tilpasset opplæring. Men det skal ikke være krav om at denne gruppen ansatte lærer seg norsk i løpet av tre år, foreslår Universitetet i Bergen. Se universitetsstyremøtet direkte her.
Flere «lærere» enn «lærarar» blant fremtidens lærere Det er svært ulikt hva slags krav utdanningsinstitusjonene for lærere har i nynorsk.
Hoel: Må utdanne flere som behersker samisk og kvensk Universiteter og høgskoler må bidra til å snu en negativ spiral, ifølge statssekretær Oddmund Hoel. Nord universitet rekrutterer per telefon.
Advarer mot at studier pakkes inn i svada om bærekraft og innovasjon At utdanningsstedene prøver å favne tidens moteord, undergraver deres posisjon som intellektuelle og kritiske samfunnsaktører, mener førstelektor Karl Fredrik Tangen ved Høyskolen Kristiania.
Ble snytt for seieren på målstreken. Men nå kan Marit Westergaard juble Krisen i Forskningsrådet gjorde at de ikke fikk noe senter for fremragende forskning. Men så fikk Marit Westergaard og hennes medarbeidere hjelp av en rik velgjører.
Kommunaldepartementet sparer på skillingen, men lar daleren gå På jusutdanninga i Oslo har studentene de siste åra lært å skrive lover og juridiske tekster som alle kan forstå. Nå vil Kommunal- og distriktsdepartementet sette en stopper for denne opplæringa.
Ein nobelpris til begjær Heming H. Gujord melde forfall til møtet om KI i humaniora og sette seg til kakebordet. For sårbare humanistar er dette uvanleg kost. At Jon Fosse fekk nobelprisen i litteratur — det er nesten ikkje mogleg å seie.
Gir tommel opp for «Kunnskapsbyen i Oslo» Språkrådet var ikkje særleg nøgd med namnet Oslo Science City. Men no har det som vert kalla Noregs første innovasjonsdistrikt fått eit norsk namn.
Dårligere resultater med undervisning på engelsk: — Oppsiktsvekkende Åse Wetås er bekymret etter å ha sett konklusjonene av en svensk språkstudie. Det må forskes mer på språk i Norge, mener språkdirektøren.
— På høg tid med satsing på samisk forsking og utdanning Drastisk opptrapping av samiskspråklege utdanningar må til for å unngå langvarig krise, meiner sametingsrådsmedlem, Mikkel Eskil Mikkelsen.
Forskere er mer skråsikre og skrytete om forskningsfunn En analyse av 2600 forskningsartikler viser at forskerne tar færre forbehold enn før når de publiserer sine forskningsresultater. De skryter mer.
NTNU: Nesten seks av ti stillingsannonser på engelsk Så langt i år har NTNU kun brukt nynorsk i én stillingsannonse.
5 studier utenfor boksen Førsteamanuensis Ernesto Semán inntar kjøkkenet i håp om at mathistorie skal bidra til å øke kunnskapsnivået til spanskstudentene ved Universitetet i Bergen.
Lærte seg norsk på under to år: — Man trenger tid til å «fordøye» språket Constantinos Xenofontos har på kort tid lært seg norsk — og blitt professor. Men han mener kravet om å lære seg norsk på tre år er for kort tid for mange.
Ingen bærekraftig fremtid uten flerspråklige ledere Likevel ser vi sjelden at fremmedspråk eller kulturkunnskap nevnes som del av porteføljen for studieretninger som skal ha bærekraft som et gjennomgående element, skriver Margrete Dyvik Cardona.
Foreslår forskningssenter for norsk språk i Bergen Språkrådet ønsker seg et øremerket forskningsmiljø for norsk språk. I en fersk rapport, som ble presentert fredag, er forslaget at dette legges til Universitetet i Bergen.
Norskopplæring er en investering i akademia og samfunn Regjeringens forslag om minst 15 studiepoeng i norsk for utenlandske stipendiater er en god idé, mener utenlandsk forsker som selv begynte å lære norsk som stipendiat i Norge.
Seier nei til språkkrav for utlendingar. — Kan skremme talent og svekke norsk forsking Regjeringa inviterer til «krafttak for norsk fagspråk». Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, fryktar byråkrati og regelrytteri.
Sats på lærebokordningen! Her er fire konkrete forslag som vil sikre et av de viktigste virkemidlene vi har for å bevare norsk som fagspråk, skriver Arne Vestbø i NFFO.
— Studentane treng ikkje å læra engelsk. Dei må læra å skriva på norsk Å kunne skriva eit godt, klårt språk — på norsk — er ein dugleik universitetslektor Anders Ulstein saknar hos mange studentar.
Are we dissuading international talents from Norwegian academia? We believe that requiring proficiency in Norwegian as a prerequisite for university management arenas dissuades young researchers from choosing Norway as their home, says Dyskeland and Paul.
Nytt begynnerkurs i ukrainsk ved UiT For første gang i dette årtusenet kan man fra i høst av gjennomføre et begynnerkurs i ukrainsk ved en norsk utdanningsinstitusjon.
Forslag om belønning for å skrive på norsk Her er åtte forslag for å hindre at engelsk tar helt over i akademia.
— Studentene våre forstår ikke et kvekk dansk eller svensk Universitetet i Oslo skal oppdatere sin språkpolitikk. Professor Finn-Eirik Johansen mener man bør vurdere å gå vekk fra vektlegging av skandinavisk språkkompetanse hos undervisere.
Nynorsk «ikkje del av mangfaldsarbeidet ved UiO», ifølgje rektor Språkrådet meiner mangel på nynorsk ved universiteta er ein trussel mot det språklege mangfaldet. — Ikkje del av mangfaldsarbeidet, seier rektor ved Universitetet i Oslo.
Vil ha bot for brot på språklova. Under fem prosent nynorsk ved fleire universitet Mange ser ut til å ikkje bry seg om språkleg mangfald, meiner Språkrådet.
Oversetteren er språkpolitikkens våpendrager Om Norge skal nå de språkpolitiske målene om å sidestille urfolksspråk og nasjonale minoritetsspråk med norsk, må den ressursen som oversetterne representerer benyttes fullt ut, skriver Sandra Halverson.
Høyre-topp hardt ut mot Borten Moe: — Respektløs retorikk Høyres Kari-Anne Jønnes oppsummerer halvannet år med Ola Borten Moe (Sp) som statsråd. — Sektoren føler seg oversett, overkjørt og nedprioritert, sier hun.
Skinndemokrati på NHH Vi har lyktes godt med internasjonal rekruttering, men vi svikter på noe av det viktigste, skriver Simen Bø.
Tek språket frå forskarane og ut til elevane Tilsette ved universitet og høgskule i Bergen samarbeider med vidaregåande skular for å få fleire av elevane interesserte i språkdelen av norskfaget.
«Det hjelper ikke på situasjonen at mange skoler bytter ut bøkene» Det klages for tiden over dårlige leseferdigheter blant unge helt opp i universitetssystemet, men det finnes ingen enkel løsning. Problemet er kulturelt.
Skal kun undervise på norsk: — Regner med det blir debatt Når studentene tar fatt på masteren i e-businessteknologi og cybersikkerhet til høsten, får de kun undervisning på norsk. Det er det flere årsaker til, ifølge professor Geir Myrdahl Køien.
Roald Dahls hekser går fra å være «kassadamer» til å bli «toppforskere» Professor Lars Fredrik H. Svendsen kan gå med på at det gjøres språklige endringer i eldre bøker. Men når innholdet endres, reagerer han med vantro.
Styret i Språkrådet truet med å trekke seg. Dette ble utfallet Styreleder Erik Ulfsby kritiserte politiske ledelse i Kultur- og likestillingsdepartementet for å nedprioritere Språkrådet. I dag møttes styret for å diskutere saken.
Styret i Språkrådet truer med å trekke seg Det har gått over ett år siden sist Språkrådets styre fikk møte den politiske ledelsen i Kultur- og likestillingsdepartementet. Nå truer styret med å trekke seg dersom ikke noe skjer.
Han har valt vekk publikasjonspoeng. Å redde eit språk som står i fare for å døy er viktigare «Lausunge» frå New York møter «lappjævel» frå Tysfjord.
Studentane vel bort norskfaget: Klarar ikkje å fylla studieplassane Studentane vel vekk både lektorprogrammet i nordisk og det gamle universitetsfaget nordisk språk og litteratur. Ved Universitetet i Bergen har alarmklokkene gått.
Språk og merittering Kunnskapsdepartementet vil sette i gang et arbeid med å utarbeide en handlingsplan for norsk fagspråk. Det vil vi i UHR være med på, skriver Sunniva Whittaker.
Hva kan vi gjøre med studentenes lesing og skriving? Den «bekymrede professoren» Espen Ytreberg tror at høyere utdanning står overfor en stor utfordring.
Ordet «robust» ble brukt 13.000 ganger på ett år. Motespråk som ender som klisjeer, sier forsker Det implementeres stadig robuste prosesser innenfor mulighetsrom, mens fokuset løper etter innovasjon og synergieffekter. Hvorfor klarer vi ikke å fri oss fra dette språklige ondet?
Varslar handlingsplan for norsk fagspråk Det står så dårleg til med norsk fagspråk at statssekretær Oddmund L. Hoel har samla gode krefter for å laga ein eigen handlingsplan.
Ny rapport: Å skriva på norsk fremjar ikkje karrieren Publisering skjer på engelsk, mykje undervisning skjer på engelsk, og forskarane seier dei ikkje har tid til å skriva norsk. Det viser ein ny rapport frå Språkrådet.
Må lære universitetsnorsk på to år. Det skaper reaksjoner Ved flere fakulteter på Universitetet i Oslo vil internasjonale ansatte som får fast jobb, måtte bestå en norsktest etter to år.
Fire tiltak for en bedre språkpolitikk i akademia At norsk akademia blir stadig mer globalt og flerspråklig, skal vi være glade for. Men det kan sette forskere i en språkskvis som institusjonene må ta ansvar for å løse, skriver sju nåværende og tidligere medlemmer av Akademiet for yngre forskere.
Språkrådet prøver på nytt å få endret Oslo Science City til et norsk navn Direktør Åse Wetås sier de nå vil gå helt til topps og be byrådsleder Raymond Johansen om å gi innovasjonsdistriktet et norsk navn.
Vil ha forskingsmiljø øyremerkt norsk språk Viktige språkfaglege miljø er i ferd med å forsvinna. No vil Språkrådet ha utgreidd eit fast forsknings- og utviklingsmiljø for norsk språk.
Vitenskapelig publisering: 97 prosent er skrevet på engelsk En gjennomgang viser at statlige forvaltningsorganer som driver med forsknings- og utviklingsarbeid i svært liten grad publiserer på norsk.
Mener uklart språk kan være et problem for demokratiet Språkrådets svadagenerator for universitets- og høgskolesektoren er morsom å leke med, men bak ligger alvoret. — Det kan gå på tilliten løs, sier Margrethe Kvarenes i Språkrådet.
— Fenomenet er gammelt, men ordet er nytt Krympflasjon er årets ord 2022. Ordet er plukket ut av Språkrådet i samarbeid med professor Gisle Andersen ved Norges handelshøyskole.
Språkrådet meiner Oslo Science City er stadnamn og vil ha formell namnesak Språkrådet har bede Oslo kommune om å opna formell namnesak om det omstridde namnet Oslo Science City. — Dei som står bak definerer dette som eit stadnamn, seier Språkråd-direktør Åse Wetås.
Høgskolen krever at han skriver masteren på engelsk Nesten halvparten av norske masteroppgaver skrives nå på engelsk. På Handelshøyskolen BI er det knapt noen som skriver på norsk.
Mer enn hvert fjerde emne undervises på engelsk: – Går greit, men blir ikke like bra som på norsk Stadig mer av undervisningen ved universiteter og høgskoler foregår på engelsk. Det kan føre til at studentene lærer dårligere, advarer språkekspert.
Så mye av undervisningen skjer på engelsk Undervisningsspråket ved fire universiteter er kartlagt. Ved NTNU gis over halvparten av undervisningen på masternivå på engelsk.
Mange melder om press mot norsk fagspråk, nå vil Språkrådet skaffe seg fakta Universiteteter og høgskoler har krav på seg til å videreutvikle norsk fagspråk. Språkrådet vil finne ut om det skjer i praksis.
Skapte engasjement med innlegg om språkvalg: — Språkdebatten blir fort svart-hvitt «Jeg må stadig begrunne hvorfor jeg skriver doktorgraden min på norsk», skrev Anniken Hotvedt Sundby i et innlegg. — Mye positiv respons, sier hun.
Jeg må stadig begrunne hvorfor jeg skriver doktorgraden min på norsk Hvor er de ansvarlige som skal støtte språkvalget mitt? skriver Anniken Hotvedt Sundby.
Dei fleste bryt språklova. Men Høgskolen i Østfold lovar 25 prosent nynorsk neste år NTNU, NMBU, OsloMet og Forskingsrådet får alle stryk av Språkrådet. Noregs musikkhøgskole får skryt for «markant oppgang » i bruk av nynorsk.
Fire råd for å styrkje nynorsken ved UiB Det er i dag paradoksalt nok restriksjonar mot bruk av nynorsk når det gjeld skilting ved UiB, skriv leiaren i språkpolitisk utval, og oppmodar til meir skilting på nettopp denne målforma.
Engelsk i akademia: — Nå må vi skjerpe oss Engelsk sniker seg inn i norsk fagspråk. – Det er et voldsomt kvasispråk som er i bruk, sier terminolog Marita Kristiansen.
Vil kalle senteret Den grå misære, Naboenes store sorg og Bassengmonsteret Motstanderne av Ocean Space Centre i Trondheim deltok ivrig da NTNU inviterte til navnekonkurranse før sommeren.
Mattelærer oppgitt over språket i realfag: – Det skjærer i hjertet Lærer og student Niels Petter Liset synes det er trist at faglig ansatte tyr til engelsk når de skal snakke fag. – Rystende eksempler, sier Språkrådet.
1000 færre på språkstudier Nesten 1000 færre studenter enn i fjor har fått tilbud om å studere språkfag ved norske høgskoler og universiteter.
Fra «herregud» til «vi takker Språkrådet» Universitetet i Oslo fikk kjeft av Språkrådet for å bruke engelsk navn på et nytt senter. Nå tar de selvkritikk og varsler gjennomgang av egne rutiner.
Språkdirektøren freser mot UiO igjen. Stølen reagerer med «herregud» Onsdag ble Digital Scholarship Centre åpnet ved Universitetet i Oslo (UiO). Språkdirektør Åse Wetås undrer seg over at ikke det eksisterer bedre rutiner rundt navnevalg. Rektor Svein Stølen rister på hodet i retur.
Det er ikke intuitiv språkbruk at tiltaksnummer skal legges inn under «K element 7» En innstendig appell er at vi også når det gjelder økonomi gjør et forsøk på å snakke «menneskenes språk», skriver professor Jørgen Berge.
Halv ordbok blir endeleg heil Norsk Ordbok, det største ordbokverket for norsk, er endeleg komplett på nett.
Khrono-journalist tildelt NTBs språkpris — Når du ynskjer å utfordre det etablerte og lukkast gjennom å få ei slik anerkjenning, så gir det større tryggleik til å halde fram, seier prisvinnar Njord V. Svendsen.
Internasjonalisering - La oss snakke om «elefanten i rommet» De fleste diskusjonene om internasjonalisering koker ned til ett tema: manglende norskkunnskaper hos ikke-norske ansatte.
Dei er tolv i styret. Ho er einaste kvinne I styret til prestisjeprosjektet Oslo Science City er det elleve menn og ei kvinne. Ein må jobba langsiktig for å få inn fleire kvinner i toppleiarstillingar, ein kan ikkje venta til ei stilling er ledig, seier kvinna - Alexandra Bech Gjørv frå Sintef.
Velger engelsk, men mener norsk er best for studentene Forelesere velger engelske pensumbøker, selv om de synes at norske studenter lærer best på norsk, viser ny undersøkelse. Dårlig, mener kjemiker som skriver norske lærebøker.
Høgskulen på Vestlandet går for dette universitetsnamnet Neste veke skal styret ved Høgskulen på Vestlandet vedta kva som skal bli namnet på det komande universitetet. Språkrådet støttar forslaget deira.
Julien Bourrelle kom til landet for å forske. I staden gjorde han karriere av snåle nordmenn — Dersom du kjem til Noreg og skal bruke fleire år på ein master eller ph.d., må du faktisk ta deg tid til å lære deg norsk, meiner fransk-canadiske Julien Bourrelle.
Ber om innspill til norsk versjon av «Ocean Space Centre» NTNU og Sintef tar til seg kritikken fra Språkrådet. Nå skal de finne et norsk navn på prestisjeprosjektet sitt.
OsloMet må møte flyktningkrisens behov for tolketjenester Ukrainerne som nå kommer til Norge, vil møte mange ukvalifiserte tolker, i følge professor Anne Birgitta Nilsen ved tolkeutdanningen.
Svensk på vikende front, engelsk dominerer stadig mer på lærestedene Engelsk danker i økende grad ut svensk både som undervisnings- og publiseringsspråk, viser rapport. — Det må forskes på konsekvensene, sier direktøren i vårt eget språkråd.
La 2022 bli et handlingens år for språket vårt — Hvorfor skal masteroppgaver skrives på dårlig engelsk istedenfor godt norsk, spør formann i Riksmålsforbundet, Trond Vernegg.
— Vi har blitt mer butikk enn vi skulle ønske Faglig leder for Språksamlingene i Bergen, Peder Gammeltoft mener navnegransking er et felt der universitetene har feilet sitt nasjonale ansvar.— Navnegransking er ikke lenger et tema som fenger studentene, sier dekan.
Norske og utanlandske forskarar sit på kvar si tue Kollegaer på profesjonsutdanningar prioriterer ikkje å bli kjent med kvarandre, ifølgje ny undersøking. Men språk er ikkje det første hinderet.
Men namnegranskaren var ikkje død. Eller? Dette er ein stad der universiteta har feila på det nasjonale ansvaret sitt, seier Språksamling-leiar Peder Gammeltoft. Fleire er no uroa over at namnegranskarar rett og slett er mangelvare.
Viktigheten av gode norskkunnskaper i akademia Jeg er personlig ikke bekymret for om hele forskningsfelt blir dominert av utenlandske forskere, skriver Mari S. Myksvoll, som heller vil diskutere hvor viktig språkkunnskap er som forsker i Norge.
Krever mer av universitet og høgskoler på språk, midlertidighet og lærlinger Kunnskapsdepartementet endrer metodene for styring av universiteter og høgskoler. De største endringene trer i kraft fra 2023.
— Ytringsfridomen bør brukast til å provosere. Ikkje til hurrarop og halleluja Cecilie Hellestveit blei stempla som fordomsfull og møtt med krav om sensur. No kan ho bli årets namn i akademia.
UiO hegner om det norske fagspråket Navnet Senter for data- og beregningsvitenskap, med det omdiskuterte akronymet dScience, er et eksempel på at UiO tar norsk på alvor og bruker senterets navn som et bidrag til videreutvikling av norsk som fagspråk, forklarer Morten Dæhlen i dette innlegget.
Norsk språk og internasjonalisering i akademia står i et spenningsfelt — Jeg vil foreslå å innføre krav om å oppnå et visst nivå eller en plikt til å dokumentere fremgang i norsk språk.
Rekrutterte nesten alle HF-professorane frå utlandet 85 prosent — det er andelen rekrutterte frå utlandet til Universitetet i Bergens største fakultet, Det humanistiske fakultet (HF), i perioden 2017 til 2020.
52 søkarar til stipendiatstilling – ingen er norske Ikkje noko problem, meiner professor ved NTNU, Christian Klöckner.
Regjeringa vurderer sterkare skyts: — Norsk skal ikkje berre brukast, men styrkast Universiteta og høgskulane må i større grad hugse på å stille spørsmålet «må dette vere på engelsk?», seier statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel.
En vei til mer språkbevisst undervisning Med en mer språknøytral praksis ved ansettelse av undervisere kan vi oppnå større fokus på utvikling av godt fagspråk, og økt omtanke for alle studentenes språkmiljø.
Sjå direktesendinga frå Språkdagen Fleire kjende namn frå universitet- og høgskulesektoren skal i ilden under Språkdagen 2021.
Kritisk til Språkrådets «ekstreme» haldning: — Fellesspråket i dag er engelsk Norsk språk bør ikkje ha noko særskilt vern innan forskinga, meiner NHH-forskaren Aksel Mjøs.
Welcome to Norway! Akademiet for yngre forskere: Det er nok å ta tak i av utfordringer utenlandsfødte forskere møter i Norge.
Trainee-program på den globale arenaen Dagens norske studenter må konkurrere med indiske og kinesiske studenter i India og Kina, skriver forfatter Rina Sunder.
Må ha doktorgrad, men trenger ikke å kunne norsk Kritikk av rekrutteringspolitikken ved profesjonsuniversitetet OsloMet.
Nektar studentar å bruka nynorsk På ei oppgåve hos Høgskolen i Innlandet blir studentane nekta å bruka nynorsk, for det forstår ikkje forelesaren. Det får Språkrådet og Noregs mållag til å rasa.
English with a bee taste — Kanskje ufrivillig språkhumor av det knusktørre slaget er vår sterkaste akademiske eksportvare?
Vil unngå kjønnsnøytrale formuleringer: — I strid med lovverket – Slike stavemåter er foreløpig ansett å være i strid med lovverket, heter det i et brev fra departementet.
Slik styrkjer vi fagspråket for framtida Nokre av strukturane som skal sikre norsk som eit sterkt fellesspråk i framtida, er urovekkjande svake. Det gjeld ikkje minst i universitets- og høgskulesektoren, skriv Åse Wetås.
Ryktene om det norske språkets undergang er sterkt overdrevet Norskspråklige forskere gjør allerede en god og viktig jobb med forskningsformidling i en rekke populære kanaler, som Aftenposten, Dagens Næringsliv og Morgenbladet.
Nyeste artikler
Grande mener NTNU i for stor grad har tatt hensyn til politiske forventninger
Landet som visste for lite
MF og VID konkurrerer om å bli det første private universitetet i Norge
Hoel mener «sjokk-digitaliseringen» undergraver campusstudiene
Overambisiøse ledere må forstå mer av sektorens tradisjoner
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring