Vil ikke inngå kontrakt med Statsbygg før 100 millionerkronersspørsmål er avklart 3. desember 2024 - 16:33
Professor trekker seg i protest: —Kommer ikke til å være høflig og hyggelig mot Elon Musk 30. november 2024 - 08:59
Professorer i krangel etter Kjerkol-vedtak: — Gjør seg til nidkjær overdommer 22. november 2024 - 12:03
Informanten skrev «HJELP, for faen!»: — Det er det all grunn til å ta på alvor Informantens enkle, men høylytte rop om hjelp fikk oss til å tenke. I vår studie av UH-sektoren tegnes det et bilde av at de ansatte opplever å være brikker i et system de ikke kan påvirke. Det gjør at flere vil slutte.
Forpliktende fantasi i akademia — viktigere enn noensinne Yngvar Løchen advarte i 1993 mot at forskere gjør seg avhengig av bindinger og krefter, enten det dreier seg om forskningsråd, selvdyrkende miljøer eller bindinger i forskeren selv. Er vi fortsatt i samme situasjon?
Mener mål- og resultat-styring i akademia er for rigid — Vi trenger ikke å styre ut fra et like rigid system som vi har hatt, sier statssekretær Oddmund L. Hoel. Han mener universitetene og høgskolene selv må sørge for at ansatte ikke jobber for mye.
Mens andre flykter fra akademia, gikk Arne fra næringsliv til universitet — og stortrives Universitetslektor Arne Midjo fikk jobb ved NTNU i 2016 etter mange år i næringslivet. Med på kjøpet fikk han faglig utvikling og fritida tilbake.
Gikk lei av «bestillingshelvete» og sa opp jobben Faglærer Hallvard Trætteberg ved NTNU fikk nok av New Public Management og stadig flere pålegg utenfra.
Forskning selger, men hvem kjøper? Krisa i Forskningsrådet er en anledning til å reflektere over hvordan eksternfinansiering påvirker forskningen.
Akademisk frihet, finnes den lenger? Diskusjonen om akademisk frihet har blitt redusert til en diskusjon om akademisk ytringsfrihet. Dette er en ekstrem tilbaketrekning av frontlinjen.
OsloMet-rektor vil ta Gules systemkritikk på alvor — Hvis det er klare begrensninger her, må vi ta tak i det, sier rektoren ved OsloMet, etter at Lars Gule annonserte i Khrono at han sier opp. Flere støtter Gules kritikk.
Smultringuniversiteter De nye universitetene skal ikke være som sukkerstrødde berlinerboller med saftige kjerner av fagkunnskap. De skal være som smultringer: Smakfulle randsoner av problemløsende samarbeid rundt gapende faglige tomrom.
Striden om arbeidstida Det er ikkje fyrste gongen enkelte observatørar forenklar om lønnsarbeidaranes interessekamp frå tribuneplass, slik sosiologiprofessor Ole Johnny Olsen gjer, skriv Anders Folkestad.
Reformer, fusjoner og kaosledelse — Det er vel ikke nødvendig å påpeke at dette har vært et heseblesende løp, skriver førsteamanuensis Hege Myhre om reformer, satsninger, forventninger og krav som har preget lærerutdanningene de siste årene.
Internasjonaliseringen røpes av sin tunge Ved den akademiske majoritetens overgang til engelsk som språkstandard, undergraves en ambisiøs skriftkultur på morsmål, ifølge førstelektor Jørgen Lund.
Om kollegialt handlingsrom og ta seg tid til den praten Er me flinke nok til å nytte handlingsrommet i jobbane våre; til å skapa meiningsfulle kollegiale møteplassar?
Guttus «alt-er-galt»-narrativ er i ferd med å bli monotont og unyansert. Nokut konkluderte nettopp med at professor Ane Hjort Guttus egen institusjon har «vesentlige mangler». Hva foreslår hun at KHiO skal gjøre med det?
Demokratiet forvitrer og makt konsentreres ved ansatt rektor Hvor lenge vil de ansatte ønske å være medlemmer av eller stille til valg til et styre, der styreleder og de eksterne ikke tar hensyn til de ansattes interesser?
Et nytt sjikt av reisende i universitetsledelse Inntil nylig spilte universitetets ansatte en viktig rolle i rektoransettelser. Nå skjer det heller en stollek i lukkede rom.
Valgte eller utpekte ledere – et løsningsforslag Et forslag til kompromiss mellom fakultetsmakt og grasrotmakt ved NTNU
New public management og politisk styringskåthet svekker kvalitet og autonomi Til tross for formelt økt autonomi ved universitetene, viser vitenskapelige studier at den reelle autonomien er kraftig redusert de siste 20 årene, skriver Olav Gjelsvik i sitt svar til Kyrre Lekve
16 kjetterske punkter til det beste for Universitets-Norge Det norske universitetssystemet mangler ambisjoner og en klar strategi for hvordan vi skal få maksimal kvalitet i forskning og undervisning med de ressursene vi har.
Beskriver akademia som et spill som legger opp til svindel — Om du opptrer uetisk og spiller «smart», så øker du sjansene for å vinne, sier forsker bak rapport om faglig skjønn i akademia.
Avmaktens sosiologi Hvorfor er det så vanskelig å få gehør for kritiske innspill om problematiske utviklingstrekk i universitets- og høgskolesektoren og i offentlig sektor generelt?
Planfetisjisme, offertrengsel og organisatorisk ekstremisme:— Det pregar akademia meir og meir Vegen til helvete. — Du må vere forsiktig med kva du seier, elles vil nokon fortelje deg at du er problematisk eller krenkande, seier forskar og forfattar Mats Alvesson. Han seier det likevel.
Mot rikare delmål å trå Målstyring. Eit sinne sig ut frå seminarrom og opne kontorplassar på universitet og høgskular. Raknar tilliten til kontroll etter 30 år med New Public Management?
Gode tider for New Public Management-universitetet Finansiering. Når universitetet skal komme godt ut på alle målekriterier, hjelper det å sende alle studenter på utveksling og senke kravene så alle består eksamen. Men forskning blir et problem.
Resultatorientert forsking rammer grunnforskningen Finansiering. Den eksternt finansierte prosjektforskningen, gjør at det ikke blir midler til grunnforskning man ikke kan telle.
Blåblå målstyring gir demokratisk underskudd og større byråkrati Høgskolen i Innlandets Noralv Veggeland, kritiserer den økende målstyringen i universitets- og høgskolesektoren - blant annet innføring av utviklingsavtaler.
Nyeste artikler
Vil ikke inngå kontrakt med Statsbygg før 100 millionerkronersspørsmål er avklart
Mot en nasjonal forpliktelse
Steffen Handal er ny Unio-leder
Siri og ni andre forskere i Norge får 230 millioner kroner
Når KI bestemmer eksamenskarakteren
Mest lest
Professor trekker seg i protest: —Kommer ikke til å være høflig og hyggelig mot Elon Musk
Student i 60-årene får besøksforbud på UiO
Thomas Hylland Eriksen er død
Dei betalar 400.000 for ei grad
Professorer i krangel etter Kjerkol-vedtak: — Gjør seg til nidkjær overdommer