Grande mener NTNU i for stor grad har tatt hensyn til politiske forventninger 21. januar 2025 - 10:42
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket 17. januar 2025 - 06:53
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år 17. januar 2025 - 18:10
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring 20. januar 2025 - 06:58
Vil endre opptaksreglene og etablere nasjonal satsing for å rekruttere flere menn Mannsutvalget overleverte onsdag sin sluttrapport til regjeringen. Spesielt to momenter er verdt å merke seg for den høyere utdanningssektoren.
Vitenskapsakademiene er ikke mannsbastioner Khronos oppslag om de nasjonale vitenskapsakademiene er utdatert, unyansert og bidrar til å segmentere fordommer. DNVA har arbeidet systematisk med å øke kvinneandelen over lengre tid.
Kvinner tar fortsatt det meste av husarbeidet i akademia Kvinner i akademia blir oftest sittende igjen med servicejobbene, viser en dansk studie. Sosialantropolog Lene Pettersen tror det samme gjelder for Norge.
Student skal ha byttet kjønn for å komme inn på prestisjestudium Høye opptakskrav skal ha fått flere gutter til å gå til drastiske skritt for å sikre seg nok opptakspoeng.
Kjønn og helse på timeplanen! Sykdommer påvirker kvinner og menn ulikt. Dette er viktig for dagens medisinstudenter å lære om, skriver tre studenter i kjølvannet av en ny NOU som omhandler kjønn og helse.
Hvorfor jeg, etnisk norsk mann, føler tap i fraværet av kvinnelige pensumfilosofer Enten må man gi opp pretensjonen om universell gyldighet, og erklære at dette kun handler om en konkret filosofitradisjon, ellers lyver man til filosofiinteresserte studiesøkere, skriver Amici Nybråten.
Enda skjevere kjønnsfordeling. — Regjeringen må ta dette på alvor Kvinnedominansen i høyere utdanning har aldri vært så høy. Norsk studentorganisasjon krever tiltak.
Regnbuen Noir: Et svart-hvitt-syn på kjønnsdebatten og identitetskritiske akademikere En god debatt er et valg om å ta andres feilsteg slik vi ønsker at de tar vårt. Ingen vil bli steinet, skriver stipendiat Margrethe Voll Storaas.
Akademia kan ikke skygge unna «kjønnsidentitet» At den øverste faglige lederen for et universitet åpent ikke vil sette seg inn i feltet, men samtidig tillater seg å stemple oss som har gjort det for «usømelege», er uholdbart, skriver Kamilla Aslaksen.
Si nei til akademisk husarbeid For å få flere kvinnelige professorer må vi enten slutte med akademisk husarbeid eller få uttelling for det over timeregnskapet vårt for undervisning.
8. mars: Kvinnelige akademikere og identitetskritisk kjønnsforskning Vi inviterer Knut Olav Åmås og Klaus Mohn til å bidra med sine innspill til hvordan vi kan sørge for en faglig forankret forskningsdebatt der kvinner og menn deltar uten ytringsfrykt, skriver Anne Kalvig og Kamilla Aslaksen.
Kjønn ikke tema i over halvparten av studiene En rapport fra FHI og Helse- og omsorgsdepartementet konkluderer med at effekten av kjønn bare er vurdert i under halvparten av behandlingsstudiene de siste fem årene.
Menn leverer flest tellekanter Mannlige forskere leverer i snitt flere tellekanter enn sine kvinnelige kolleger, og situasjonen har vært uendret siden 2017. Kvinner leverer i snitt 55 prosent av det menn gjør, målt i publiseringspoeng.
Menn henter hjem flest priser oppkalt etter menn Forskerpriser flest går til menn. Og kjønnsgapet er størst når prisen har navn etter en mann, ifølge analyse.
Kvinner kom dårligst ut av hjemmekontor-ordningen, viser studie De tilsynelatende familievennlige arbeidsordningene under pandemien, som antas å ha vært en fordel for kvinner, kan ha hatt motsatt effekt.
Selvtvil og overkompensering er et kollektivt problem i akademia Det er ikke uproblematisk at bedragersyndromet er normalisert i akademia, skriver Sofie Lekve.
Gutter mot verden: Om incels, hat, løgn og terror I NRKs nye serie Gutter mot verden får vi også helt nytt stoff som utvider fortellingen om drapet på Benjamin Hermansen. Premiere 6. desember.
Kvinnelige forskere blir mindre sitert, men mer lest enn mannlige. Hvorfor? Forklaringen er at kvinner oftere engasjerer seg i samfunnsnyttig forskning, svarer forskere. Det må få konsekvenser for evalueringssystemet, mener de.
Personvern og posisjonering i akademisk ytringsfridomsutvalet — Kvinnelege akademikarar har fått innskrenka sin akademiske ytringsfridom grunna kjønnsidentitetsideologiens hegemoni og mangelen på støtte til vår rett og plikt til å ytra oss i kjønnsdebatten, skriv Kalvig og Brattgjerd.
Vil unngå kjønnsnøytrale formuleringer: — I strid med lovverket – Slike stavemåter er foreløpig ansett å være i strid med lovverket, heter det i et brev fra departementet.
Ikke bare kvalme kvinner og greie gutter En mulig forklaring på kjønnsublansen i akademia kan være negative stereotypier som har fått rotfeste i kulturen.
Mitt ønske om å jobbe i akademia ble knust av arbeidskulturen At det var de kvinnelige ansatte som skulle bidra mest til min erfaring med dette, opplevde jeg som overraskende, skriver jusstudent Gidske Dekker-Olsen.
Advarte forskere mot kvinnelige mentorer, nå er artikkelen trukket tilbake Nature-tidsskrift gransket artikkel på nytt etter opprør fra lesere.
Opprør mot tidsskrift etter at studie advarte forskere mot kvinnelige mentorer Det stormer rundt en studie som ble publisert i et Nature-tidsskrift forrige uke.
Lønnet mannlige professorer mer enn kvinnelige, nå blar universitetet opp millioner Universitetet tilbakebetaler millioner til 106 kvinnelige professorer.
Hyggelig og hverdagslig om å tøye kjønnskonvensjoner Film. Fra Sverige kommer en film der Rolf Lassgård bidrar til å vise fram hvor lite oppsiktsvekkende det er å tøye i kjønnsuttrykk.
Kjønn og lønnsstatistikk Det er lite som tyder på at kvinner er lønnsdiskriminert når vi ser på kvar stillingskode for seg, skriv professor Steinar Vagstad.
Lønn og kjønn Marit Krogtoff, tillitsvalgt ved Nord universitet, tror lønnsforskjellene mellom menn og kvinner er systematiske, og mener det er stort behov for å adressere forskjellene på en bedre måte.
Koronaeffekt kan gi tilbake-slag for kvinnelige forskere Øker pandemien kjønnsgapet i akademia? Den australske regjeringen ba om svar. Vi har sett på svarene de fikk og nye analyser av innsendte manuskripter.
«Utfordrer kunsthistoriens hvite, patriarkalske struktur»: Griselda Pollock får Holbergprisen 2020 Feminist. I meir enn 40 år har ho vore ein verdsleiande tenkar kring kjønn, ideologi og visuell kultur. Holbergprisen 2020 går til kunsthistorikar Griselda Pollock.
Menn skryter mer av egen forskning enn kvinner Kjønn. Ett ord bruker menn 72 prosent oftere enn kvinner når de omtaler egen forskning. — Jeg er overhodet ikke overrasket, sier språkforsker Helene Uri om de nye forskningsfunnene.
Minda Holm: Om å være kvinne i akademia - og om reaksjonene når jeg skriver om det Mangfold. Selvfølgelig kan man ha det vanskelig selv om man har privilegier. Dagens akademiske arbeidsliv er vanskelig for mange, skriver stipenidat og forsker Minda Holm om det å snakke høyt om kjønn i akademia.
Pris for masteroppgave med kjønnsfokus Pris. Gikk til Mia Jonine Tostrup, Sabrin Moueffaq og Susanne Rolandsen ved UiT.
Samfunnsforsker: Kvinner endrer seg mer enn menn, og over tid blir de likere menn Kjønnsdeling. Alt forskere fant i arbeidet med ny rapport om utvikling over tid, tyder på at psykolog Jordan Peterson tar feil: Kvinner velger ikke mer, men mindre, tradisjonelt jo mer frihet de får. — De blir likere menn, sier forsker Liza Reisel.
Kjønnsskjevt akademia i det likestilte Norge Kjønn. Kvinnelige forskere ønsker ikke støtteordninger, men likebehandling og rettferdighet.
Bovim og Borg: «Kjønnspoeng er i visse tilfeller helt nødvendig» Kjønnspoeng. Arbeidslivet i Norge er kjønnsdelt. Det er på tide å bruke flere og sterkere virkemidler for å få flere til å velge utradisjonelt i utdanningen, mener NTNU-rektor Bovim og prorektor Borg.
Kanskje er det for mange menn som tar ordet? Kjønnsbalanse. Er det en fruktbar problemstilling å framstille det som at problemet er kvinner som ikke tar ordet, spør NTNU-student Ida Johnsen Ingebrigtsen.
Mikalsen om mannsdominans: — Det er siste gang Kjønn. Fire av fem på talerstolen har vært menn på landsmøtet til Norsk studentorganisasjon. — Det må fikses til neste år, sier påtroppende leder, Håkon Randgaard Mikalsen.
Herrenes historie, igjen? Kjønn. — Historiefaget framstår som en av universitetssektorens mannsbastioner, skriver 29 kvinnelige historikere.
Bekymret for treg professorandel 8. mars. Ifølge NIFU er det kjønnsbalanse blant professorer først i 2040. Arbeiderpartiets Nina Sandberg etterlyser tiltak fra regjeringen.
Kvinnediskriminerende nobelpris 8. mars. Den ekstremt dårlige kjønnsbalansen truer omdømmet til nobelprisene, sier Curt Rice, som mener komiteene må ta ansvar for å anerkjenne kvinnelige forskere.
Opnar for kjønnspoeng Kjønn. Regjeringa opnar no for å gi tilleggspoeng til menn som søker på kvinnedominerte studier.
Menn som hater kvotering Likestilling. Det holder det ikke å late som Norge anno 2017 er et utopisk samfunn hvor alle har like kort utdelt på hånden fra starten av – man trenger politikk for likestilling, skriver Venstrealliansens Peder Østring.
Reaksjoner på at Graver ønsker «erotisk anerkjennelse» på jobb #metoo. Jusprofessor Hans Petter Gravers uttalelse om at det er viktig med «erotisk anerkjennelse» også på arbeidsplassen, skaper reaksjoner. — Uheldig og oppsiktsvekkende uttalelse, mener professor Malcom Langford.
Ekspertutvalg om gutter og fravær mangler forskere Et nytt ekspertutvalg skal finne ut hvorfor gutter gjør det dårligere enn jenter på skolen. Forskere som har studert gutter og jenter, kjønn og likestilling glimrer med sitt fravær, skriver Harriet Bjerrum Nielsen.
Bra at NSO blir utfordret Ingen skal oppleve å bli diskriminert eller satt til siden, og akademia skal være for alle, skiver NSO-leder Mats Beldo i sitt svar til Karoline Skarstein.
Dekker universitetene over for sextrakassering? Hva gjøres egentlig på norske universiteter og høgskoler for å motvirke seksuell trakassering, spør lektor og evig student, Christian Lomsdalen.
Slibrige menn og unge damer Godt voksne menn som sender slibrige meldinger til jenter fortjener å bli hengt ut. Dette er den beste måten vi kan ta igjen på, skriver elev og samfunnsdebattant Amina Bile.
Når likestilling havner i baksetet I studentpolitikken er det lite som er mer sexy enn #studentkravet, og det er nettopp #studentkravet som havner i førersetet når det skal velges ny Velferds- og likestillingsansvarlig i Norsk Studentorganisasjon, mener kandidat til nettopp det vervet, Jonas Strisland.
En kuriositet om likestilling Professor Kai A. Olsen ved Høgskolen i Molde mener at spørsmålet om hvem som skal lede høgskolen, er for viktig til at man kan la det styres av byråkratiske regler.
Fra 8.marstog til nudes Vi hadde lilla vegger på barneværelset og satt i barnevogn i demonstrasjonstog. Rosa og lysblått hørte ikke til vår verden. I dag er vi mødre. Og barneklærne er igjen rosa og lyseblå.
Høgskulen på Vestlandet har best kjønnsbalanse 4 av 10 i ledergruppene ved norske universiteter og høgskoler er kvinner. Ved Høgskolen i Sørøst-Norge er det 2 av 11, mens ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) er det akkurat like mange menn som kvinner. — Det var nok litt tilfeldig, sier rektor Berit Rokne.
«Stakkars kvinner» i Khrono Khrono bør kunne diskutere sin egen kjønnsretorikk, mener Karoline Skarstein, student og journalist i Studvest.
Utdanninger med et akutt behov for langt flere menn Studiedirektør på Høgskolen i Oslo og Akershus, Marianne Brattland, trekker fram at selv om Norge er gode på mye når det gjelder kjønn henger vi etter på mange utdanninger.
Etterlyser guttetiltak i helsefagene Årets opptakstall fra Samordna Opptak viser at gutter er dramatisk underrepresenterte i helsefagene ved mange høgskoler og universiteter.
Alle ledere i akademia bør ha kompetanse på likestilling — Det bør være et klart krav til alle ledere i akademia om at de skal kunne og vite noen ting om likestilling. Det bør stå i utlysningsteksten, sa professor Anna Wahl (på talerstolen) og fikk applaus.
Minimal økning av kvinnelige professorer i akademia Først i 2040 kan det være like mange kvinnelige som mannlige professorer i Norge dersom ikke tempoet i rekrutteringen økes. Forskningsrådet synes det går for sakte og har snart brukt 50 millioner kroner i Balanseprogrammet.
6 mill til kvinnesatsing i sørøst Gamle Høgskolen Buskerud/Vestfold har fått seks millioner kroner til et prosjekt for å øke andelen kvinner i faglige toppstillinger og ledelse. Etter fusjonen har andelen kvinnelige professorer gått ned.
Likestilling må jobbes med hele tiden Professor Lise Rakner ved SamPol i Bergen sendte gutta på gangen for å få en skikkelig prat med de tause jentene. Her forteller hun hvorfor.
Da jentene på SamPol måtte sitte igjen På en av mine første forelesninger måtte de kvinnelige studentene sitte igjen. Hvorfor? Vi «tiet i forsamlingen», skriver Ingeborg Sivertstøl.
Nordiske studenter er mest tradisjonelle i Europa Norden er bant verdens mest likestilte land, likevel velger kvinnelige studenter her mer tradisjonelt enn sine medsøstre i ande europeiske land.
Slik skal vi bare ikke ha det — Det er et lederansvar å fortelle våre folk hvordan de skal oppføre seg i en arbeidssetting, sier prorektor ved Universitetet i Bergen, Anne Lise Fimreite.
Kjønnsnormer og normkritikk ved HiOA? Skal en høgskole lære studenter om barn og det å være kjønnskreativ, og hva bør en studieleder mene om slike spørsmål? Bjørn Smestad er utfordret og vil gjerne ha drahjelp.
Kvinnene inntar akademia men det går tregt på toppnivå Kvinnene inntar akademia og er i flertall både blant studenter og ansatte, men utviklingen går tregt på toppen. Tre av fire professorer er fortsatt menn.
Flest kvinner tok doktorgrad i 2014 2014 ble det første året at flere kvinner enn menn tok doktorgrad. Antallet som disputerer synker, og det er det mennene som sørger for.
50/50 jenter og gutar Høgskolen i Oslo og Akershus er kvinnedominert, men ikkje over alt. Khrono har besøkt det mest «likestilte» studiet, der det starta 42 kvinner og 43 menn i haust.
Studentene velger fortsatt tradisjonelt Bare ett studieprogram ved Høgskolen i Oslo og Akershus har lik fordeling mellom kvinner og menn. Studentene velger fortsatt tradisjonelt.
Nyeste artikler
Grande mener NTNU i for stor grad har tatt hensyn til politiske forventninger
Landet som visste for lite
MF og VID konkurrerer om å bli det første private universitetet i Norge
Hoel mener «sjokk-digitaliseringen» undergraver campusstudiene
Overambisiøse ledere må forstå mer av sektorens tradisjoner
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring