Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe 19. desember 2024 - 17:59
Når åpenhet truer forskningens integritet Forskningsetikken handler ikke bare om å beskytte enkeltpersoner fra mulig skade av å delta i forskning, men også om å beskytte forskningen fra press fra politiske og økonomiske interesser, og slik sikre uavhengighet, kvalitet og tillit.
Universitetene sier nei til å utlevere forskernes faglige diskusjoner Forskere trenger ikke levere ut intern, faglig kommunikasjon i et forskningsprosjekt, fastslår Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen og OsloMet.
Innsynsstorm mot ME-forskere: – Helt absurd ME-forskere opplever at anonyme krever å få se alle dokumentene i forskningsprosjekter de jobber med. Nå ønskes det svar på hvor langt offentlighetsloven går.
Mener jobbsøkere må få rett til å se hva andre mener om dem Vitenskapsombud Knut Ruyter mener jobbsøkere i akademia må få rett til å se alle vurderinger som gjøres av personlig egnethet i en søknadsprosess. — Dette handler om rettssikkerhet. Referanser er også mennesker og kan ha en agenda, sier Ruyter.
Tvilsom ansettelsesprosesss og elendig innsyn ved Universitetet i Oslo — Jeg finner det betimelig å vurdere lovligheten av den snikinnførte praksisen med å ikke rangere søkere på vitenskapelige kvalifikasjoner, skriver professor Øyvind Øverli etter erfaring med saksbehandling ved Universitetet i Oslo.
Universitetet har tatt bort den offentlige journalen:— Henger ikke på greip Henvendelser fra studenter gjorde at Universitetet i Stavanger tok bort sin offentlige journal fra nettsidene. — Dette er et valg de gjør som vi beklager, sier lederen i Pressens offentlighetsutvalg.
Staten holdt e-poster mellom Oslo og Brussel hemmelig. Vi fikk dem sladdet i Brussel De ville koordinere seg med EU-kommisjonen. Men hvorfor ga de ikke innsyn?
Held søkarar til toppjobbar hemmelege: — Sørgeleg lite respekt for lova Forskingsrådet gjer det, universiteta gjer det, direktorata gjer det: skjuler namn på søkarar til jobbar med ansvar for milliardar av skattekroner.
Skatteetaten mener Khrono ikke er «dagsaktuell nyhetsformidler» — Hårreisende, sier generalsekretær i Norsk redaktørforening om at skatteetaten nekter Khrono innsyn fordi de mener avisen er et snevert medium.
NTNU truer Eikrem med avskjed NTNU krever beslag i pc og varsler innsyn i e-postkassen til førsteamanuensis Øyvind Eikrem. Målet er å avklare mistanken om at han har spredd det NTNU kaller hatefulle ytringer gjennom anonym Facebook-konto.
Varsel skal opp på nytt i OsloMet-styret Styret ved OsloMet skal behandle behandle et varsel som handler om rektors håndtering av en tidligere varslingssak.
Arkivverket om journalpraksis på NTNU: — Noe har sviktet Offentlig innsyn. NTNU har et etterslep på over 170.000 dokumenter, like mange som de journalfører på et helt år. — Det er viktig at utfordringene blir tatt på alvor, understreker Arkivverket.
NTNU bryter offentlighetsloven Offentlig innsyn. NTNU har unnlatt å journalføre over 170.000 brev og dokumenter, og hindrer dermed offentligheten innsyn i virksomheten ved landets største universitet. Men de har kontroll på dokumentene, sier universitetet.
Rektor Olsen feilinformerte om seksuelt overgrep ved universitetet Seksuell trakassering. Leiinga ved Universitetet i Bergen har handtert ei alvorleg sak knytt til seksuell trakassering siste år. Men ingen er oppsagt, slik rektor Dag Rune Olsen først sa. Personen som også blei meld til politiet, jobbar framleis ved universitetet.
Klagenemnd vil gå i dialog med klagande universitet Innsyn. Fire universitet er kritiske til at Felles klagenemnd gir for mykje innsyn i saker dei vil halde hemmelege. Før jul inviterte nemnda til oppvaskmøte, og universiteta fekk lovnad om ein ekstra, oppklarande runde i nokre saker.
UiB snur om mistillit: «En svært uheldig formulering fra vår side» Innsyn. Rektor Dag Rune Olsen beklager at Universitetet i Bergen konkluderte med mistillit til nemnda som avgjør innsynsklager mot universitetene, og forteller at budskapet aldri skulle vært sendt ut.
Pressetopper reagerer sterkt på UiB-brev: «Sjokkerende undergraving» Innsyn. Universitetet i Bergen får krass kritikk for sin mistillit til nemnda som avgjør innsynssaker. — Svakt utviklet refleksjonsnivå og dårlig demokratisk forståelse, er dommen fra generalsekretær i Norsk redaktørforening, Arne Jensen.
Klagenemndas leder kjenner seg ikke igjen i anklagene fra UiB Innsyn. Universitetet i Bergen kaller avgjørelser i Felles klagenemnd for «vilkårlig synsing», og ber om at nemnda fratas ansvar for innsynssaker. Nemndas leder reagerer på kritikken.
Voldsom økning i innsynssaker hos Felles klagenemnd Offentlighet. Fra 27 til 64 saker på ett år: Nemndlederen setter mengden i sammenheng med #metoo og den nylige interessen for varsling. Universitetet i Oslo står alene for mer enn halvparten av sakene der det har blitt nektet innsyn.
Stølen: Åpenhet og tydelig rom for alternative røster styrker universitetet Rektor ved Universitetet i Oslo skriver om gode erfaringer med videosendinger fra universitetsstyret, og at han jobber for å åpne kalenderen og hverdagen sin i større grad.
Departementet instruerar universiteta til å gje innsyn Innsyn. To av dei framste jussprofessorane i landet vender tommelen ned for forsøket frå universiteta på å hemmeleghalde rapportar om arbeidsmiljøet i sektoren. No instruerer Kunnskapsdepartementet universiteta til å gi innsyn.
Nyeste artikler
En akademisk julefortelling
Hun fikk samme jobb tre ganger. Nå er hun klar for nye oppgaver
Fortelling er beredskap
Norge publiserer tredje mest i forhold til folketallet
Stort tematisk mangfold i romjulsfilmene
Mest lest
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
To studenter er Årets navn i akademia