Stor motstand mot å fjerne innstillingsutvalg: — Ledere som er plukket ut uten god medvirkning, kan få svekket legitimitet
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe 19. desember 2024 - 17:59
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut 16. desember 2024 - 16:41
Kraftig motbør mot forslag om å fjerne masterkrav. — Hopp og sprett-politikk Universiteter og høgskoler kommer med kraftig kritikk av regjeringens ønske om å fjerne masterkravet i barnevernet, kort tid etter at det ble innført. Hopp og sprett-politikk, kaller VID-dekan det.
Kritisk til å fravike karakterkrav ved årets opptak Regjeringens ønske om å fylle opp plassene på sykepleie med søkere som ikke oppfyller karakterkravene, møter motbør.
Massiv kritikk mot ledelsens ønske om kutt i forskningstid Forslaget om å kutte forskningstid ved Universitetet i Stavanger møter kraftig kritikk i høring, både for prosess og innhold. Ledelsen står fast på at det er et nødvendig grep.
Et høringsforslag som skroter utdanningsfaglig kompetanse? Den samlede utdanningsfaglige kompetansen blant de vitenskapelig ansatte i sektoren vil med forslaget til ny forskrift svekkes. Den tapende part er studentene, og til slutt også fremtidige arbeidsgivere.
Studentane si læring er mindre viktig Forslag til ny forskrift om undervisings- og forskarstillingar og rekrutteringsstillingar har for lite fokus på utdanningskompetanse, meiner kronikkforfattarane.
Regjeringen vil lette på kravene for å bli universitet Det skal holde med ett doktorgradsprogram for å kunne bli universitet, ifølge forslag fra regjeringen.
Anbefaler å slå sammen film, spill og tv i ett fakultet Dekanene anbefaler et samlet fakultet for filmkunst, medier og teknologi ved Høgskolen i Innlandet, ifølge ny rapport.
Skepsis til regjeringens «missions» Målrettede samfunnsopppdrag eller «missions» er et godt grep, men regjeringens temaer går ikke helt hjem. Halvferdig og dårlig forankret, mener Akademikerne.
Protesterer mot detaljstyring i lovforslag Universiteter og høgskoler sabler ned flere av regjeringens forslag til lovendringer og mener de innebærer uheldig detaljstyring og svekker deres autonomi.
Reagerer på at universitetene ikke får komme med høringsinnspill Kunnskapsdepartementet droppet å be om innspill fra de enkelte universitetene og høgskolene i en fersk høringsrunde. – Svekker vår autonomi, advarer rektorene Svein Stølen og Margareth Hagen.
Stor uro over lisensplikt for forskning Yrkesforbud for forskere, store og negative konsekvenser for internasjonalt samarbeid og svekket kunnskapsutvikling i Norge. Det er noen av tilbakemeldingene i høringen om eksportkontroll.
Tiltakene Kierulf-utvalget foreslår møtes med kritikk Akademia vender tommelen ned for mange av Kierulf-utvalgets forslag i en høring, både om å lovfeste opplæring i akademisk ytringsfrihet og å innføre en egen indikator for formidling.
Splittelse ved UiT om tellekantene bør skrotes UiT må skrive om høringsuttalelsen om endringer i finansieringssystemet. Styret er splittet i synet på om tellekantene bør avskaffes, slik Hatlen-utvalget foreslår.
Mye motbør mot Hatlen-utvalgets forslag i høring Dårlig begrunnede forslag og manglende konsekvensutredning. Det er tilbakemeldinger fra høringen om endringer av finansieringsystemet.
Tar debatt om styringsmodell bak lukkede dører Styret ved Universitetet i Agder skal diskutere styringsform for lukkede dører 14. juni. Internt ønsker et stort flertall å fortsette med valgt rektor.
Narvik vil droppe Tromsø og kalle "barnet" Norges arktiske universitet UiTs arktiske ambisjoner er omdiskutert i høring om universitetets nye strategi. Narvik-dekan og kommunen mener på sin side tiden er inne for å droppe UiT i navnet og bare kalle det Norges arktiske universitet.
Flertall i UiB-styret vil beholde tellekantene Hatlen-utvalget har foreslått å fjerne tellekantene for publisering. Bare to styremedlemmer ved Universitetet i Bergen er enig.
Nye runder om valgt eller ansatt rektor Universitetet i Agder skal ha ny rektor neste år og må bestemme om rektor fortsatt skal velges eller heller ansettes. Også Høgskulen i Volda vurderer å bytte modell.
Får kritikk for nye mål for universiteter og høgskoler Regjeringens nye mål om «god tilgang til utdanning i hele landet» kan gå ut over kvaliteten, mener kritikere.
Nye opptakskrav for lærerstudenter, men bare 5,2 prosent flere blir kvalifserte Lettelse i mattekravet for å bli lærer er ikke nok til å bedre rekrutteringen til lærerutdanningene, mener Universitets- og høgskolerådets eksperter.
Gammelt system kan hindre nye opptaksregler for lærerstudenter Regjeringen skroter 4-kravet for å komme inn på lærerutdanningene fra 2022, men det sås tvil om det er teknisk mulig å få endringen gjennomført så raskt.
Skepsis til å innføre «missions» i Norge Noen applauderer, men høring viser at mange er bekymret for at satsingen på «missions» skal gå utover den frie forskningen.
No kan det kosta mykje å ta etter- og vidareutdanning Både universitet og høgskular er positive til at dei i større grad enn i dag vil kunne ta betalt for etter- og vidareutdanning. Men dei er negative til at ordninga berre skal gjelda studentar med minst to års røynsle frå arbeidslivet.
Bergen arkitekthøgskole og NTNU får nei til endring i opptak Bergen arkitekthøgskole og NTNU får begge tommel ned fra Kunnskapsdepartementet på sine forslag om endring av opptakskvoter og regler.
Foreslår å fjerne dosent- og forskerløp, får skarp kritikk Et utvalg ledet av Anne Husebekk foreslår å erstatte dagens ulike karriereløp i akademia med ett felles løp der toppstillingen er professor. Forslaget møtes med kritikk.
Høring: Et portforbud vil ramme både dyr og studenter NMBU er bekymret for dyrevelferd, Kristiania for studentene og Universitetet i Sørøst-Norge mener portforbud er unødvendig, uforholdsmessig inngripende tiltak.
Ønsker å bli nasjonalt pilotprosjekt for livslang læring Statsministeren vil ha kortere og fleksible utdanningstilbud for folk flest. Et utvalg foreslår at UiT blir pilot for omleggingen.
Massiv kritikk av direktoratenes rolle 13 av 14 universiteter og høgskoler oppfatter direktoratenes rolle i kunnskapssektoren som et brysomt mellomledd.
Vil skrote detaljerte krav til undervisning Kravene til undervisningskompetanse for førsteamanuenser og professorer er for detaljerte og vil hemme forskerkarrierer, går det fram av høring.
Nei takk! 98 grønne indikatorer blir sablet ned Bare 1 av 10 universiteter og høgskoler er positive til regjeringens klimakonkurranse.
Sender opptak på høring Henrik Asheim vil vite mer om hva Kunnskaps-Norge mener om dagens opptaksregler til høyere utdanning.
Vil lovhjemle register over økonomiske interesser Registrering av statsansattes økonomiske interesser skal lovhjemles, men skal fortsatt være frivillig for virksomhetene.
Nei til Aune-utvalget som vil videreføre nikab-forbud Flertallet i lovutvalget vil fortsatt ha forbud mot ansiktsdekkende klesplagg. Universitetene er uenige med utvalget og vil ha forbudet ut av loven.
Skepsis til krav om to sensorer Aune-utvalget vil ha to sensorer ved alle eksamener, men universiteter og høgskoler er bekymret for kostnadene.
Ny karakterskala møter motbør Det er stor motstand mot forslaget om en ny karakterskala med ikke bestått/bestått/utmerket, viser høringen om ny universitets- og høyskolelov.
Stort sprik om ny ledelsesmodell Et flertall av universitetene vil ikke ha ny modell for ledelse. Totalt blant universiteter og høgskoler sier 8 nei til ny modell, 10 er nøytrale og 8 sier ja.
Nytt nettverk sier nei til ekstern styreleder for alle Ansatterepresentanter ved 18 universiteter og høgskoler tar kraftig avstand fra forslaget om at alle skal ha ekstern styreleder.
Flest for valgt rektor i høring ved UiT Fire av seks fakulteter ved UiT går inn for å fortsette med valgt rektor, viser høring. De to siste har ingen klar anbefaling.
Strid om monopol på utdanninger UiA-rektor Sunniva Whittaker mener det er urimelig at noen skal ha monopol på å tilby enkelte utdanninger. Anne Husebekk ved UiT forsvarer monopolet.
Ingen stor motstand mot å forlenge kriselov Regjeringen ønsker å forlenge koronaloven med en måned og har sendt spørsmålet på høring. Så langt uten å møte mye motbør.
Høring: Klart flertall sier nei til flere medisinutdanninger i Norge Høring. Universitetet i Stavanger møter motbør fra andre universiteter for sine ambisjoner om å få medisinutdanning til Stavanger.
Nord-rektor: — Det er egentlig studentene som har lagt ned Nesna Høring om Nord. Det var en spent stemning da Stortinget inviterte til høring om studiestedsituasjonen på Nord universitet.
Her er noen av innspillene fra høringsrunden om veilederen til Plan S Publisering. Rundt 50 har svart på Forskningsrådets høringsrunde om implementeringen av Plan S. Her er noen utdrag fra enkelte høringssvar.
Ber Nybø vurdere virtuell utveksling og godta kortere utenlandsopphold Utveksling. Flere universiteter og høgskoler tar til orde for mer virtuell, eller digital, utveksling, heller enn fysiske utenlandsopphold for å nå målet om at halvparten av landets studenter skal på utveksling.
Forskningsrådet snur: Arrangerer høringsrunde om Plan S Plan S. Det skal likevel arrangeres høringsrunder om Plan S, også i Norge, forteller administrerende direktør for Forskningsrådet, John-Arne Røttingen.
Forskerforbundet krever høring om åpen publisering Open Access. Leder av Forskerforbundet, Petter Aaslestad, vil ha høring om kravet om at all forskning med finansiering fra Forskningsrådet skal være åpent tilgjengelig.
UiA-ansatte vil ikke slippe nynorsk Nynorsk. Ansatte ved Universitetet i Agder (UiA) reagerer kraftig på at universitetsledelsen mener 25 prosent nynorsk er for ressurskrevende.
Unison støtte til valgt rektor i Agder Ledelse. Ansatte og studenter ved Universitetet i Agder er helt tydelige i høringsrunde: De vil fortsatt ha valgt rektor.
Nytt styringsverktøy for sosial- og helsefagene Ny styring. Blir profesjonene gitt frihet til å bygge opp programmene sine basert på faglig, gode argumenter og virkemidler, fremfor uønsket detaljstyring, har vi nå en alle tiders mulighet for å reetablere utdanningene, skriver Lars Rune Halvorsen og Jon Arne Løkke.
Støtter krav om utdanningsfaglig kompetanse ved opprykk Høring. Norske universiteter og høgskoler støtter krav om utdanningsfaglig kompetanse for å få opprykk til professor, men flere mener krav om det samme ved ansettelser kan gjøre rekruttering vanskeligere.
Sier ja til sensorveiledninger men er ellers splitta i eksamenssaker Eksamen. Noen universiteter og høgskoler sier ja til individuell klagerett på gruppeeksamen, andre sier nei. Noen vil ha tiltak mot sprikende karakterer, mens andre sier nei takk. Men i sak om sensorveiledninger er de enige: Dette vil de ha.
Sprikande høyringssvar om dyreforsøk Forskning. Dyrevernarar skryt av utkastet til nye retningsliner for dyreforsøk. Institutt for biovitenskap ved UiO meiner utkastet er både overflødig og vagt.
Statsråd foreslår registreringsplikt for lederes økonomiske interesser Sidegjøremål. Etter at Riksrevisjonen kritiserte manglende kontroll på sidegjøremål, er det nå et forslag om registreringsordning for tilsattes økonomiske interesser og verv ute på høring.
Krass kritikk av den nye doktorgraden i kunstfag Akademiet for yngre forskere er svært kritisk til regjeringens forslag om en egen kunst-doktorgrad. I stedet bør kunst og vitenskap integreres i en og samme grad, mener de.
Nikab eller ikke nikab? En forskningsgruppe ved Nord universitet er svært skuffet og betenkt over at deres egen institusjon støtter regjeringens forslag om forbud mot heldekkende ansiktsplagg i kunnskapssektoren.
Ny doktorgrad basert på kunst, ikke på vitenskap Regjeringen foreslår å opprette en ny doktorgrad basert på utøvende og skapende kunst, og ikke på vitenskapelig arbeid.
Helse eller livsfase på den nye Campus Lillestrøm Rektor Curt Rice ved HiOA vil gå videre med planer om å gjøre Lillestrøm til en helseteknologisk campus eller et livsfaselaboratorium, men har heller ikke skrinlagt andre alternativer.
Nytt slagord får motbør «Ny viten, neste praksis» er det nye slagordet som rektor Curt Rice vil ha for Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) som universitet. Slagordet skaper reaksjoner.
Fakulteter kritiserer sterkt Lillestrøm-planene Fakultetene ved HiOA er sterkt kritiske til forslagene om å flytte hele eller deler av deres virksomhet fra Oslo til Lillestrøm. Professor Gunnar H. Gundersen mener motstanden er en fallitterklæring.
Kryssende uenighet om ny indikator for sitering Mange er negative til innføring av en siteringsindikator i tellekantsystemet, men flere er også positive, viser høringsuttalelser. Uenigheten går på tvers av de tradisjonelle skillelinjene i universitets- og høgskolesektoren.
Regjeringen vil gjøre det billigere å bygge studentboliger Gjennom forenkling av regelverket vil regjeringen gjøre det inntil 100.000 kroner rimeligere å bygge studentboliger.
Universitetet i Tromsø er delt om ansatt eller valgt rektor Det kan gå mot en thriller i styret ved UiT Norges arktiske universitet når styret senere denne måneden skal vedta styringsmodell. Høringsrunden viser et delt universitet i saken.
Isaksen har fått «skrytelistene» Landets universiteter og høgskoler har levert oversikt til departementet om hvilke utdanninger de mener har «særlig god kvalitet». Her er «skrytelistene» så langt.
Får mye pepper for forslag om «profesjonsfag» og RLE-modul Regjeringen får ros, men også så hatten passer, i høring om femårig lærerutdanning. 122 instanser har sagt sin mening. Mest pepper får det nye navnet «profesjonsfag».
Hva vil vi med de vitenskapelige høgskolene? Det kan stilles spørsmål med hva departementet vil med de vitenskapelige høgskolene dersom dagens kriterier fravikes, skriver rektor på Norges idrettshøyskole, Kari Bø.
Fikk 1666 underskrifter mot ny lærermaster Norske lærerutdannere og pedagoger er ikke fornøyd med regjeringens forslag til den nye lærermasteren. I dag fikk statssekretær Bjørn Haugstad overrakt 1666 underskrifter og noen formaninger.
Uenighet om kriterier for å få godkjent universitetsstatus De to høgskolene som planlegger å sende universitetssøknad i år ber begge om at det blir brukt skjønn når det skal avgjøres om de skal få bli universiteter. De to største, NTNU og Universitetet i Oslo, er uenige i dette.
Nyeste artikler
Deler ut 46,5 milliarder — krever flere sykepleiere
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut