Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli 21. november 2024 - 10:58
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt 17. november 2024 - 19:16
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU 15. november 2024 - 11:58
— Eg er tilsett ved eit institutt ved NTNU som er i gang med nedbemanning, så eg reknar ikkje med fast jobb der.
Det siste opprøret er historie. – Vanskelegare for studentane å få gjennomslag Ikkje sekstitalet, ikkje syttitalet. Det største og mest vellykka studentopprøret i norsk historie fann stad i 1993.
— Det føregår ein kamp mot fritenkarane i Noreg — Det er ingen etterspurnad etter nye tankar i Noreg i dag, seier Nils Rune Langeland, no ute med ny bok.
Førsteamanuensen skulle berre hjelpa mor med å rydda. Det vart starten på eit spesielt prosjekt Pandemien skulle brukast til å skriva vitskapelege artiklar. Men så vart førsteamanuensis Pål Berg Svenungsen beden om å henta barndommens legoklossar.
NTNU-rektor beklaget til det sørsamiske folket Det sørsamiske folk fikk en beklagelse fra NTNU-rektor Anne Borg for fremstilling av sørsamiske forhold som ikke var riktige. For mange hadde denne historieskrivingen store konsekvenser.
Håper på fast engasjement: Man lever tross alt ikke av luft og kjærlighet Det kom ikke et skip med smitte, men et fly. Pandemien var et helvete, sier stipendiat Kristine Worseth.
— Raseforskinga var sentral då Noreg vart forma Forskarar har forsvart kolonialisme, slaveri, fornorsking og folkemord. — Ein arv vi må forhalde oss til, seier forfattar av ny bok om rasevitskapen.
Den svenske historieforskeren: En siste replikk i debatten Det er utfordrende å drive historieforskning i utsatte grupper når kildene er kommer fra samfunnseliten, skriver Jonny Hjelm.
Nedgang for fleire fag: — Studentane vil vita kva dei kan verta Dei humanistiske faga rapporterer om ein nedgang for disiplinfaga. Ved fleire universitet jobbar dei no med å laga studieprogram som er meir retta inn mot arbeidslivet.
«Ein forskar som ikkje skaper diskusjon, er som ein komikar ingen ler av» Professor Terje Tvedt opplever eventyrleg suksess med bøkene sine. Det viktigaste er å ikkje gjere det som er forventa av deg, meiner han.
Professoren som snudde forteljinga om «Alexander Kielland»-ulykka — Akademikarar skal ta side, seier historikar Marie Smith-Solbakken. Forskinga hennar vart forsøkt stansa, men er no blitt fjernsynsdokumentar.
«Samenes historie» - perspektiver, representasjon og fokus Vi tror det kunne vært interessant for de forskerne som er ansvarlige for podkastserien «Samenes Historie» å spørre seg hva de kunne gjort annerledes.
Historikar sensurerer seg sjølv i frykt for søksmål Forskarar er hardt pressa av styresmaktene i Polen, som ønskjer å fjerne forteljingar om polsk medverknad i holocaust.
Fryktar «jussifisering» av historiefaget: — Kritikken går for langt Leiar for historikarlauget, Thomas V.H. Hagen, meiner fagfolk overdriv kritikk av filmar og bøker, og at det er ein viss «saueflokkmentalitet» blant faghistorikarar. — Debatten er ikkje så fri og open som han burde vere, seier han.
Meiner historikar tyr til usanne påstandar for å vinne debatten — Eg hadde venta meir av ein historikar som representerer ein statsfinansiert institusjon, seier «Frontkjempere»-regissør, Alexander Kristiansen.
Tukling! Tøv! Revisjonisme! Tukling! Tøv! Revisjonisme! Lagar du film eller bok om krigen, kan du rekne med å få tilbakemelding.
Meltzerprisen: «Stridbar skikkelse» får pris for formidling Litteraturprofessor Erik Bjerck Hagen får Meltzerprisen for framifrå forskingsformidling.
Tvedts «Verdenshistorie» skal prøve lykken utaskjærs Boken er foreløpig solgt til to land, opplyser forlaget.
76-åring disputerer for doktorgrad Han tok mastergrad i historie da han var 63. Nå disputerer 76 år gamle Ørnulf W. Andresen for doktorgrad.
Polititoppene droppet anbud og hisset på seg historikere – nå er klagen avgjort Flere historikere ble opprørte da politiet ikke la ut historieprosjekt til 15 millioner kroner på anbud. Nå har klageorgan gitt Politidirektoratet medhold.
Nye instituttledere på konflikt-institutter De to nye instituttene som ble etablert på NTNU etter oppsplittingen av konfliktfylte Institutt for historiske studier har fått nye ledere.
Forskere er uenige om effekten av å stenge skoler Det er forsket på stenging av skoler under pandemier. Funnene er ikke entydige.
Sandmo skal lede Nasjonalbibliotekets kartsenter Ny jobb. Historieprofessor Erling Sandmo har fått fast stilling som leder for Nasjonabibliotekets kartsenter.
Terje Tvedt vil bøte på samtidens historieløshet Historie. — I dag bor flere hundre tusen i Norge fra land som tidligere var kolonier. Kolonialismens historie får en helt annen betydning. Men akademia bare fortsetter som om dette ikke har skjedd, sier Terje Tvedt.
Kirka opprettet universiteter i middelalderen for å hegne om fornuften. Men hva nå? Universitetshistorie. Hvis kollegial enighet blir den nye akademiske normen vil universitetene opphøre som arnested for ny kunnskap. Og man kan ikke regne med at den katolske kirka igjen skal komme til unnsetning, skriver Per Arne Bjørkum.
Geografi for universitets- og høgskolesektoren Struktur. Man hadde ingen nasjonal mening om den regionale orden, bortsett fra at den skulle slankes og stå prøven i møte med Finansdepartementets og Nokuts krav, skriver Jon P. Knudsen og Torunn Lauvdal.
Gerd Brantenberg og aksjonen i natten — da de homofile på Blindern levde i det skjulte Pride. Dette er historien om to nervøse studenter og deres møte med universitetsdirektøren. Slik begynte Blinderns første homoaksjon.
Khronos store julequiz 2018 Quiz. 101 spørsmål og svar. Sjekk ut hva du kan i latin, sport, praktisk kunnskap, musikk, universitetsbyer, jul, og mye mer!
Er historiekunnskap tom kunnskap for ingeniørar og teknologar? Historie. I studieplanane til høgskular og universitet står det lite om teknologihistorie. Er læringsutbytet eit tomt mål som ikkje blir teke på alvor, spør Joar Sande.
Historie gir dybde til samtida Fagplaner. Ansatte ved RLE-seksjonen ved lærerutdanningen på OsloMet er bekymret for at historiske perspektiver blir svekket i nye læreplaner.
Savner faktagrunnlag i bok om universitetshistorie Boklansering. En spennende historie, selv om det savnes mer informasjon om datagrunnlaget og fremgangsmåten, skriver Nicoline Frølich om en ny bok om UiOs historie.
Herrenes historie, igjen? Kjønn. — Historiefaget framstår som en av universitetssektorens mannsbastioner, skriver 29 kvinnelige historikere.
Da rektor var opprørsgeneral I 1994 sto rektor ved Høgskolen i Oslo, Steinar Stjernø, utenfor Stortinget, sammen med tusenvis høgskoleansatte og manet til opprør mot budsjettkutt. Kunne det skjedd i dag, spør historiker Jan Messel.
80 år med studentbevegelsen Kvinnekamp, aksjoner for selvbestemt abort og velferdspolitikk. På 80 år har de politiske kampene vært mange, og fortsatt må studentene stå på krava, mener studentleder.
Akademisering – frelse eller fortapelse? Det er uenighet om det bra eller dårlig at profesjonsutdanningene blir mer teoretiske. Noen mener dette truer profesjonenes egenart mens andre mener dette sikrer en forsvarlig yrkesutøvelse, skriver Jan Messel.
Hvorfor skrive HiOAs historie Jan Messel blogger om historiebokprosjektet sitt, som skal være klart til HiOAs 25-årsjubileum i 2019.
Fem staselige kvinner rundt et bord Etableringen av mange av de utdanningene som nå er en del av Høgskolen i Oslo og Akershus, var uløselig knyttet til kvinnesaksbevegelsen rundt forrige århundreskifte.
Messel deler historien Fra i dag vil forsker Jan Messel ved HiOA dele historien med Khronos lesere. For en stor del handler det om kvinnehistorier og et 30-talls fusjoner.
Evig student, nå også med fersk doktorgrad Journaliststudenter bør skaffe seg en livsforsikring: En annen fagutdanning i tillegg, mener journalistlærer med ny doktorgrad.
Messel skal skrive høgskolens historie — Jeg skal ikke tegne et glansbilde av høgskolens utvikling, men forske under høgskolens historiske overflate, sier Jan Messel.
Vil gjerne bli Slagstads etterfølger Det har ikke vært kjedelig på jobben de fem årene Jan Messel har vært forsker på høgskolen. Selv er han en av kandidatene til å ta over etter Rune Slagstad.
Nyeste artikler
NTNU stenger populær fritidsbolig for utleie. — Veldig lei meg
Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli
29 unge og lovende forskere får ekstra privilegier
Departementet kan ikkje oppheve mistillit
Skal drøfte omdømme- og merkevarebygging
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024