Mellom sikkerhet og akademisk frihet Utenriksdepartementet kan hindre Norge fra å nå sine mål om åpenhet og samarbeid i forskning og legge lokk på viktig kunnskapsutvikling, skriver Helene Ingierd.
Advarte alt i 2014 mot avtale om positiv omtale av Equinor — På denne bakgrunn synes jeg det er oppsiktsvekkende at formuleringen fortsatt er der, og jeg er veldig overrasket over det, sier etikkdirektør Helen Ingierd.
Forskningsetikken er ikke en bremsekloss — Nytteverdien av forskning som kan bidra til at koronatiltakene faktisk virker, vil kunne være stor. Men selv i en slik situasjon, kan det være gode grunner for å begrense forskning av hensyn til enkeltindivider.
Når blir forskning politikk, og når blir det et problem? Dersom normen om interesseløshet forstås som at forskerrollen innebærer å være fullstendig verdinøytral, kan det bli vanskelig for forskere å utøve sitt samfunnsansvar, skriver Helene Ingierd.
Etikk i forskning er en forutsetning for kvalitet og tillit Forskningsetikken bør få en tydeligere plass i Langtidsplan for forskning og høyere utdanning.
Vil undersøkja om forskarar vert utsette for press UiO-rektor Svein Stølen meiner debattklimaet er tøffare enn før. Han vil ha ei undersøking blant forskarar for å finna ut kor mykje press dei vert utsett for.
Nyeste artikler
Fakultet frykter tvangsekteskap. — Kunne ikke kommet på verre tidspunkt
Universiteta får kritikk for handtering av sjølvmord
Gratulerer med overstått, Ola Borten Moe!
— Studentane treng ikkje å læra engelsk. Dei må læra å skriva på norsk
Universiteter advares mot økonomisk «kinasjokk»
Mest lest
Politivold-saken på Kongsberg: — Jeg mistet skoleplassen
Innførte masterkrav. Halvparten av søkerne forsvant
Akademia skal ikke være for alle – en provokasjon
Dette er prislappen for Curt Rice sin avgang
Har gyldig bachelor, men OsloMet vil ikke godta den