Torstein kom inn på lærerstudiet med 2 i norsk, Endre kom inn med 2 i matte 21. februar 2025 - 06:53
Her får du mer penger om du er fagorganisert. Slik gikk det i lønnsoppgjøret 19. februar 2025 - 11:01
Stiller spørsmål ved habilitet i ansettelse av prorektor ved Universitetet i Stavanger Er man inhabil hvis man har vært biveileder og medforfatter? Ja, mener noen. Nei, mener andre.
Etikk-direktør mener studentene straffes for hardt For forskere anses selvplagiat som mindre alvorlig enn vanlig plagiat. Slik er det ikke for studenter.
Selvplagiat er ikke plagiat I forskningsetisk forstand er selvplagiat et meningsløst begrep, skriver De nasjonale forskningsetiske komiteene (FEK).
Vitenskapen må tåle at miljøene utenfor akademia setter spørsmålstegn Det er første gang bærekraft skal innlemmes i de nordiske kostholdsrådsanbefalingene. Spørsmål og kritikk rundt denne forskningen må tas på alvor, mener Opplysningskontoret for egg og kjøtt i sitt svar til Helene Ingierd.
Kritikk og tillit Jenny Klinges utspill i debatten om de nye kostholdsrådene gjør skillet mellom politikk og forskning uklart, svarer Helene Ingierd i dette innlegget.
Tilliten til forskning er under press Helene Ingierd i De nasjonale forskningsetiske komiteene blir bekymret over at det settes spørsmålstegn ved troverdigheten til forskning, når forskningen er kjennetegnet av mulige interessekonflikter.
Når åpenhet truer forskningens integritet Forskningsetikken handler ikke bare om å beskytte enkeltpersoner fra mulig skade av å delta i forskning, men også om å beskytte forskningen fra press fra politiske og økonomiske interesser, og slik sikre uavhengighet, kvalitet og tillit.
Kamp mot papirmøller: — Publiseringspress er en viktig faktor Spredningen av falske artikler handler ikke bare om teknologi. Det handler blant annet om et publiseringspress i forskningssystemet, mener Helene Ingierd.
Mellom sikkerhet og akademisk frihet Utenriksdepartementet kan hindre Norge fra å nå sine mål om åpenhet og samarbeid i forskning og legge lokk på viktig kunnskapsutvikling, skriver Helene Ingierd.
Advarte alt i 2014 mot avtale om positiv omtale av Equinor — På denne bakgrunn synes jeg det er oppsiktsvekkende at formuleringen fortsatt er der, og jeg er veldig overrasket over det, sier etikkdirektør Helen Ingierd.
Forskningsetikken er ikke en bremsekloss — Nytteverdien av forskning som kan bidra til at koronatiltakene faktisk virker, vil kunne være stor. Men selv i en slik situasjon, kan det være gode grunner for å begrense forskning av hensyn til enkeltindivider.
Når blir forskning politikk, og når blir det et problem? Dersom normen om interesseløshet forstås som at forskerrollen innebærer å være fullstendig verdinøytral, kan det bli vanskelig for forskere å utøve sitt samfunnsansvar, skriver Helene Ingierd.
Etikk i forskning er en forutsetning for kvalitet og tillit Forskningsetikken bør få en tydeligere plass i Langtidsplan for forskning og høyere utdanning.
Vil undersøkja om forskarar vert utsette for press UiO-rektor Svein Stølen meiner debattklimaet er tøffare enn før. Han vil ha ei undersøking blant forskarar for å finna ut kor mykje press dei vert utsett for.
Nyeste artikler
Over 90 professorer er oppsagt for «umoralsk oppførsel» i Russland
Skippertak: Den nye pedagogikken
Vi må tenke nytt om læring og kompetanse for fremtidens arbeidsliv
Det er pedagogikk som er limet i lærerutdanninga
Disse landene trekker størst andel av sine publiserte artikler
Mest lest
Kathrine Sund-Henriksen (1980 — 2025)
Flere tusen forskere krever oppgjør med Elon Musk
Torstein kom inn på lærerstudiet med 2 i norsk, Endre kom inn med 2 i matte
Her får du mer penger om du er fagorganisert. Slik gikk det i lønnsoppgjøret
Forskere mistenker systematisk fusk ved 14 universiteter