Joakim er én av ti svensker som får stipend til EU-prestisjeskole. Norge har kuttet sine stipender 24. november 2024 - 03:38
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke 22. november 2024 - 15:45
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt 17. november 2024 - 19:16
Ekstrem oppussing av finansieringen? Enhver oppussing, også den ekstreme, blir mer vellykket hvis den foregår som en dugnad, skriver Lise Selnes i Arbeiderpartiet.
Etter tellekantene «Av og til er det mulig å samle støtte for å få fjernet eller endret et system fordi det er sterkt mislikt, men så viser det seg at mange ikke har tenkt tilstrekkelig gjennom alternativene», skriver Arve Hjelseth.
Trenering av finansiering Statsråd Asheim viser overraskende lite respekt for stortingsflertallet, som lenge har ønsket en helhetlig gjennomgang av finansieringssystemet i høyere utdanning. Solbergregjeringen kan ha blitt maktarrogant.
La oss holde oss til saken, Stølen Rektor Stølen mener at jeg bør øke presisjonsnivået i diskusjonen om en «sort boks» i finansieringsmodellen. Men Svein Stølen blander sammen to ulike problemstillinger i sitt innlegg. La oss holde oss til saken.
Når skal vi begynne å snakke om kostnadskategoriene? Å underfinansiere visse utdanninger går på bekostning av kvaliteten, kompetansen og trivselen til studentene.
Arbeiderpartiets fossile kunnskapspolitikk Omstillingsevne er en del av universitetenes skjulte pensum, skriver professor Knut H. Sørensen i debatten om arbeidslivsrelevans.
Urimelige, mer enn uforklarlige forskjeller i finansieringen Det er nødvendig med en større gjennomgang av forvaltningsformene for bygg og infrastruktur i UH-sektoren, skriver Asbjørn Seim, som mener at man med det kan få rettet opp noe av skjevheten i finansieringssystemet.
Finansieringen fører til akademisk talentflukt fra distriktene Finansieringsmodellen gir vesentlige ubegrunnede fordeler til de gamle universitetene i de store byene, noe som fører til sterk sentralisering, skriver rektor Petter Aasen.
Enkel finansieringsmodell og stort mangfold – det er fullt mulig! I arbeidet med stortingsmeldingen om styring av statlige universiteter og høyskoler har finansieringsmodellen igjen blitt tema. Men, er det virkelig der utfordringen ligger, spør rektoratet på Universitetet i Oslo.
Flere vil ha «pengepremier» på utviklingsavtalene NTNU har vært alene om å ønske nye utviklingsavtaler knyttet til finansiering velkommen. Nå følger andre universiteter og høgskoler etter.
Hva slags kunnskap gir «ansettbare» kandidater? At «ansettbarhet» bør bli et kriterium for en del av finansieringen av forstår jeg ikke, skriver Steffen Handal i Utdanningsforbundet.
Ap, Sp og FrPs lek med spåkula Vi stiller oss spørrende til hvem som skal ha definisjonsmakten på hva som er arbeidsrelevant, og hvordan man kan vite hva arbeidslivet har behov for i de kommende årene, skriver Marte Øien.
Kan finansieringssystemet løse behovet for etter- og videreutdanning? Støvet har knapt lagt seg etter at finansieringssystemet for universitets- og høyskolesektoren ble revidert i 2017. Nå har spørsmålet om finansiering igjen dukket opp, skriver NTNU-rektor Anne Borg.
Diskuterte arbeidslivsrelevans med Ap-lederen Dag Rune Olsen, leder for Universitets- og høgskolerådet, ville få Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet til å snu om arbeidsrelevans. Her er hva Støre kan love.
Arbeidstilknytning bør vurderes som en indikator En eller annen form for arbeidstilknytning i etterkant av studiene bør vurderes som en indikator i finansieringsmodellen.
Ja til arbeidsrelevans. Nei til politisk hestehandel. Løsningen er at Ap og Sp endrer formuleringen på sitt forslag slik at det er rom for en grundig vurdering i samarbeid med sektoren. Det er ingen skam å snu.
Ullen rektor-tale Det siste vi trenger er at representanter for sektoren selv legitimerer dette – forsiktig sagt – lite gjennomtenkte finansieringsforslaget.
«Vanskelig å oppfatte myndighetenes interesse for arbeidslivsrelevans som urimelig» Det er behov for en helhetlig gjennomgang av finansieringssystemet, skriver fire rektorer.
SV og Høyre ber Ap snu Høyre og SV går sammen og berArbeiderpartiet tenke seg godt om og trekke sin støtte til Fremskrittspartiets forslag til ny finansiering av høyere utdanning.
Uklart om partiene krever eller ønsker seg ny modell Fremskrittspartiet er overrasket over de sterke reaksjonene. Arbeiderpartiet prøver å dempe betydningen av kravene som er stilt. Og UiO-rektor Svein Stølen vil kjempe videre.
Et snevert og instrumentelt syn på kunnskap tjener ikke arbeidslivet Å belønne universiteter og høgskoler økonomiske etter hvor mange studenter som får relevant jobb, er sikkert godt ment. Men det kan også være et uttrykk for et snevert og instrumentelt kunnskapssyn, skriver Dag Rune Olsen og Oddrun Samdal.
Hva er arbeidslivets behov? Den antatte mistilpasningen mellom universitets- og høgskolesektoren og arbeidslivet holder ikke som premiss, skriver rektor og prorektor ved Universitetet i Oslo, om det nye forslaget fra Frp, Ap og Sp.
Frp vil endre finansieringsmodellen Finansiering. Frp vil at universiteter og høgskoler skal få betalt etter om studentene får jobb eller ikke. Iselin Nybø er skeptisk.
Krøllete tellekantar Den nye metoden for å rekne ut publikasjonspoeng er morsom, men veldig gjennomtenkt ser den ikkje ut til å vere, skriv professor Steinar Vakstad i dette innlegget.
Nyeste artikler
Joakim er én av ti svensker som får stipend til EU-prestisjeskole. Norge har kuttet sine stipender
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke
Tilbake til penn og papir?
Hva vil vi med barnevernspedagogutdanningen?
Risikofylt forskning, pandemier og biovåpen
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024