UiB snur — igjen: Tillater likevel ikke artikler som er publisert i norsk tidsskrift 5. november 2024 - 10:55
Grilles i EU-parlamentet. Blir hun EUs nye sjef for forskning og innovasjon? 5. november 2024 - 10:38
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur 31. oktober 2024 - 06:47
Frykten for næringsstyrt akademia er overdrevet Etterspillet etter NTNU-saken bør ikke bare handle om hvordan vi unngår tette koblinger, men også hvordan koblingene mellom akademia, næringsliv og politikk kan bli åpnere, ryddigere og sterkere.
Mer forskning i næringslivet krever økt offentlig innsats Regjeringen vil at næringslivet skal doble sine investeringer i forskning og utvikling. Men de viktigste pilene peker tilbake på staten.
Nifu-topp mener satsingen på kunstig intelligens kan gå ut over annen forskning Espen Solberg kaller regjeringens storsatsing på kunstig intelligens for overraskende. Forskningslederen sier at det virker som det er snakk om en omprioritering.
Tvilsom tillitsreform Det er ikke sikkert at det blir mer tillit og mindre byråkrati ved å overføre mer ansvar og ressurser direkte til institusjonene.
Regjeringen vil fjerne belønning for publisering. Ekspert frykter forskning blir skadelidende — Litt ugjennomtenkt, sier forskningsleder Espen Solberg om regjeringens forslag om å fjerne tellekantene.
Egenrådig forskningspolitikk Innstrammingene i Forskningsrådet svekker den forskningspolitiske rådgivningen. Vi har i praksis ingen andre instanser som ivaretar dette. Dermed blir politikken på feltet mindre koordinert og mer egenrådig, skriver Espen Solberg.
Tror samfunnskrav påvirker tall om anvendt forskning Økt rapportering av anvendt forskning hos universiteter og høgskoler har sammenheng med at samfunnet i større grad stiller krav til samfunnsnytte, mener Nifu-forsker.
— Mistenker at man er i ferd med å kveste Forskningsrådet Kunnskapsdepartementet vil ha større makt over Forskningsrådet. Det er en del av en større plan, tror eksperter.
Regjeringen vil slutte å øremerke midler til stipendiater og postdoktorer Forsker mener regjeringen med dette ønsker å bremse forskerrekrutteringen, mens Forskerforbundets leder mener utilsiktede kutt i framtiden er en fare.
Instituttene sakker akterut i kampen om FoU-midler Siden 1991 har instituttsektorens andel av norske FoU-utgifter sunket fra 35 til under 20 prosent. — Universiteter og høgskoler spiser mer av kaken, det er ikke bærekraftig, sier Lars Holden.
Norge er et av verdens mest forskningsintensive land — mener maktpersoner bør se på om vi er rett veg Det er tre viktige drivere som gir Norge en slik topplassering, ifølge en forsker.
Styrk finansieringsutvalget Hvis målet er en mer bærekraftig og framtidsrettet finansieringsordning for forskning og høyere utdanning, må alle berørte parter sitte ved bordet når ordningen utformes.
Bærekraft må være forutsetningen for en ambisiøs langtidsplan — Skal vi unngå de alvorligste klimaendringene og de svært alvorlige konsekvensene av dem, må verdens klimagassutslipp ned i netto null utslipp innen 2050.
Bred plan med begrenset virkning Ett problem er at to av tre opptrappingsplaner er svært generelle og åpne, skriver Espen Solberg i Nifu.
Valgdebatt om forskning: Står det noe på spill? Står det noe på spill, spør Nicoline Frølich i Nifu. Torsdag blir det digital valgdebatt om forskning og høyere utdanning.
Hvordan har lærestedene klart å prestere «all time high» i tidenes kriseår? Koronapandemien har vært en øyeåpner både for de digitale mulighetene og begrensningene for kunnskapssektoren. Men den har også medført betydelige kostnader, ved at forskning er satt på vent, skriver Espen Solberg i Nifu.
Instituttpolitikken tilbake til start Ifølge statsråd Asheim markerer den nye strategien for instituttene et startskudd snarere enn et punktum. Etter fem år med evalueringer og analyse burde vi ha kommet litt lenger enn til start.
Nyeste artikler
Hovden-saken setter kvalifikasjonsprinsippet i fare
Venstre inviterer til krisemøte for kunnskapssektoren
Åslaug sitt prosjekt får over 150 millioner kroner fra ERC
UiB snur — igjen: Tillater likevel ikke artikler som er publisert i norsk tidsskrift
Grilles i EU-parlamentet. Blir hun EUs nye sjef for forskning og innovasjon?
Mest lest
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur
Slik gjekk det då professoren spurte ChatGPT om litteraturtips
Svensk dom over norsk akademia: For mykje kvantitet, for lite kvalitet
Reagerte på NTNUs språkbruk i økonomisak. — Gjør meg kvalm
Satte ny doktorgradsrekord i vår