Vil ikke inngå kontrakt med Statsbygg før 100 millionerkronersspørsmål er avklart 3. desember 2024 - 16:33
Professor trekker seg i protest: —Kommer ikke til å være høflig og hyggelig mot Elon Musk 30. november 2024 - 08:59
Professorer i krangel etter Kjerkol-vedtak: — Gjør seg til nidkjær overdommer 22. november 2024 - 12:03
Rektorar ikkje uroa over meir engelsk: — Engelsk er ikkje eit framandspråk Det er bra at norskspråklege studentar også må lese engelsk, meiner rektoren ved Universitetet i Bergen (UiB). — Vi må få til ein Ole Brumm-situasjon, seier ho.
Kritisk til engelsk språkdominans: — Mindre morsmål fører til dårlegare utdanning Det finst ingen gode pedagogiske eller intellektuelle argument for bruk av engelsk i høgare utdanning, meiner forfattarar av debattbok.
Hissig språkstrid på canadiske universitet Den canadiske provinsen Quebec innfører krav om at engelskspråklege studentar må lære fransk. Det har ført til protestar.
Svensk studie: Undervisere er for dårlige i engelsk En ny studie viser at mange svenske universitetslærere ikke er bedre i engelsk enn videregående-elever.
NTNU: Nesten seks av ti stillingsannonser på engelsk Så langt i år har NTNU kun brukt nynorsk i én stillingsannonse.
Vil ha mindre engelsk og mer nederlandsk mål på campus Den nederlandske regjeringen vil styrke egen målform med begrensninger i bruk av engelsk. Det møter ikke bare jubel.
Krever at utenlandske ansatte lærer seg norsk innen tre år Regjeringen foreslår 21 tiltak for å redusere andelen engelsk i akademia. I en handlingsplan for norsk fagspråk foreslås det blant annet å gjeninnføre en regel fra 2002.
— Studentane treng ikkje å læra engelsk. Dei må læra å skriva på norsk Å kunne skriva eit godt, klårt språk — på norsk — er ein dugleik universitetslektor Anders Ulstein saknar hos mange studentar.
Forslag om belønning for å skrive på norsk Her er åtte forslag for å hindre at engelsk tar helt over i akademia.
Forskeren undersøkte hvorfor studenter velger fremmedspråk. Hun ble overrasket Studenter oppgir ulike grunner for hvorfor de har valgt å studere engelsk, spansk, fransk og tysk. Må få følger for hvordan vi rekrutterer studenter, mener forsker Anne Dahl.
Norskkrav ved UiO: Ønsker en balansert og nyansert debatt En innskjerping av norskkravene til internasjonale ansatte har skapt debatt ved Universitetet i Oslo. — Gi dem tiden de trenger og stol på dem, oppfordrer professor Arnoldo Frigessi.
Fire tiltak for en bedre språkpolitikk i akademia At norsk akademia blir stadig mer globalt og flerspråklig, skal vi være glade for. Men det kan sette forskere i en språkskvis som institusjonene må ta ansvar for å løse, skriver sju nåværende og tidligere medlemmer av Akademiet for yngre forskere.
Vitenskapelig publisering: 97 prosent er skrevet på engelsk En gjennomgang viser at statlige forvaltningsorganer som driver med forsknings- og utviklingsarbeid i svært liten grad publiserer på norsk.
Mer enn hvert fjerde emne undervises på engelsk: – Går greit, men blir ikke like bra som på norsk Stadig mer av undervisningen ved universiteter og høgskoler foregår på engelsk. Det kan føre til at studentene lærer dårligere, advarer språkekspert.
Så mye av undervisningen skjer på engelsk Undervisningsspråket ved fire universiteter er kartlagt. Ved NTNU gis over halvparten av undervisningen på masternivå på engelsk.
Mange melder om press mot norsk fagspråk, nå vil Språkrådet skaffe seg fakta Universiteteter og høgskoler har krav på seg til å videreutvikle norsk fagspråk. Språkrådet vil finne ut om det skjer i praksis.
Mener NTNU har tatt til seg engelsk-kritikken Direktøren i Språkrådet mener holdningene til norsk språk er i ferd med å endre seg i akademia.
Fra «herregud» til «vi takker Språkrådet» Universitetet i Oslo fikk kjeft av Språkrådet for å bruke engelsk navn på et nytt senter. Nå tar de selvkritikk og varsler gjennomgang av egne rutiner.
Svensk på vikende front, engelsk dominerer stadig mer på lærestedene Engelsk danker i økende grad ut svensk både som undervisnings- og publiseringsspråk, viser rapport. — Det må forskes på konsekvensene, sier direktøren i vårt eget språkråd.
Kritisk til Språkrådets «ekstreme» haldning: — Fellesspråket i dag er engelsk Norsk språk bør ikkje ha noko særskilt vern innan forskinga, meiner NHH-forskaren Aksel Mjøs.
«Vi er opptatt av det norske språket og det norske fagspråket. Vi må likevel ha flere tanker i hodet samtidig» Vi må ha flere tanker i hodet samtidig, skriver UiO-rektor Svein Stølen om kritikken mot bruk av engelsk navn på kunnskapsbyen.
70 sentre har norske navn, men de brukes nesten ikke Engelske navn på norske forskningssentre er blitt det vanlige. Noen skylder på engelsk språk hos Forskningsrådet. Men alle sentre har et alternativt norsk navn.
Nesten alle meiner dei er gode i engelsk Stadig fleire blant dei som underviser i høgare utdanning vurderer sin eigen kompetanse i engelsk som bra eller svært bra.
Styrerabalder om engelsk Flere styremeldemmer var ikke nådige i sin kritikk av hvordan faget engelsk er behandlet innenfor lærerutdanningen ved Høgskulen på Vestlandet.
Vil vere språkleg forbilde – bruken av engelsk aukar To år etter innføring av ein ambisiøs språkpolitikk har Høgskulen på Vestlandet (HVL) kartlagt bruk av norsk og engelsk fagspråk.
Ikke be lærestedene oppfordre sine forskere til mer publisering på norsk! Den viktigste grunnen til at andelen publikasjoner på norsk går ned er ikke at engelsk fortrenger norsk, men at den internasjonale publiseringen har økt med 50 prosent.
Amerikanske Ryan Gever: — Norsk akademia vil aldri være et godt sted for integrering Amerikaner og tidligere masterstudent Ryan Gever er kritisk til den overdrevne bruken av engelsk i norsk akademia. Han mener det hindrer integreringen av utlendinger som ønsker å lære seg norsk.
Tar fram pisken mot engelsk på universitet og høgskoler Engelsk fortsetter å fortrenge norsk fagspråk på universitet og høgskoler. Nå vil Språkrådet bytte gulrot med pisk.
Norsk når du kan, engelsk når du må? Norsk fagspråk. Dersom det ikke skjer endringer i institusjonenes praksis, vil en stor del av de ansatte i akademia nemlig ikke kunne norsk i framtida, skriver lingvister ved Universitetet i Bergen.
Khrono, dette er respektlaust! Kritikk. I ein reportasje frå NHH skreiv Khrono innsnevra og respektlaust om den utfordringa språk er for universitets- og høgskulesektoren, meiner Aksel Mjøs.
Engelsk i akademia: Møter få eller ingen krav om å lære norsk Språk. Utlendingar som kjem til Noreg for å jobbe på universitet og høgskular blir fortalt at dei ikkje treng å lære norsk, stikk i strid med språkpolitiske retningslinjer.
Slaget om språket Engelsk i akademia. Tre av fire som får jobb på NHH kjem frå utlandet. Er det tid for å vinke farvel til norsk?
Språkrådets direktør: «Vestlandet er et fyrtårn for norsk språk i akademia» Norsk fagspråk. Språkdirektør Åse Wetås opplever at norsk språk prioriteres særlig høyt av universiteter og høgskoler på Vestlandet.
Norsk fagspråk er undervisaren sitt ansvar Språk. Diskusjonen om engelsk i akademia er ofte svart og kvit, og mange innlegg impliserer at me må velja anten norsk eller engelsk og halda oss til det for all tid.
Skal OsloMet delta i den norske offentligheten på engelsk? Språk. Styret må ta affære, mener Ragnar Audunson ved OsloMet, etter at rektor Curt Rice valgte å svare på Khronos spørsmål på engelsk.
Språklig kontrakt i UH-sektoren Språk. UH-sektoren må oppfylle den språklige kontrakten med studentene og samfunnet.
Challenge husmannsånd Språk. NTNU har med sin nye internasjonale handlingsplan innført en regel om at undervisning på masternivå i hovedsak skal være på engelsk. Dette er en dramatisk endring fra den tidligere formuleringa om at masterundervisninga kan være på engelsk der det er «hensiktsmessig».
«High five» for norsk som fagspråk Fagspråk. Vel 21 prosent av emner det undervises i ved landets universiteter og høgskoler og 90 prosent av vitenskapelig publiseringer, foregår på engelsk. Iselin Nybø og Trine Skei Grande ber om råd for å bevare det norske fagspråket.
Betre statistikk, betre ordskifte Undervisningsspråk. Språkrådet meiner det er eit paradoks at det ikkje òg vert levert statistikk over bruken av norsk og engelsk i undervisninga i høgare utdanning, skriv direktør Åse Wetås. .
Statsråd Nybø: Ingen vil at norsk berre skal brukast til å bestille øl Språk. Universitet og høgskular bør jobbe meir aktivt og gjennomtenkt med å legge til rette for norsk og engelsk som parallelle språk, meiner Iselin Nybø.
Forskarane publiserer 90 prosent på engelsk - no droppar også humanistane norsk Publisering. Norsk som publiseringsspråk er på veg ut ved dei største universiteta i Noreg. Nedgangen i bruk av morsmålet er størst blant humanistane.
NHH-rektoren vil at alle tilsette meistrar norsk etter to år Språk. Ein må verta meir medviten om å nytta norsk fagspråk, meiner NHH-rektor Øystein Thøgersen.
Nye språkføringer svekker kvaliteten på OsloMet Språk. På norskseksjonen på lærerutdanningen ved OsloMet reagerer de kraftig på rektor Curt Rice sine nye regler for rekruttering og at man bare i sjeldne tilfeller får lov å kreve at nyansette behersker norsk fra dag en.
HiOA må vise respekt for nynorskstudentane Høgskolen i Oslo og Akershus ekskluderer ei stor studentgruppe, skriv Elise Tørring, nestleiar i Målungdommen.
Ser mye håpløs akademisk engelsk Stewart Clark, engelsk språkrådgiver ved NTNU, mener flere norske akademikere har en vei å gå før de mestrer det engelske akademiske språket. Nå gir han ut bok for å hjelpe til.
Engelsk best for forskarar Medieprofessor Arne Krumsvik undrar seg over at det er vanskeleg å finne nokon som er samde med rektor Curt Rice i at norsk i forskingsartiklar skulle vore bannlyst.
Får kritikk for å bannlyse norsk i forskningsartikler Rektor Curt Rice ved Høgskolen i Oslo og Akershus får kjeft etter utspillet om å bannlyse forskningsartikler på norsk, til fordel for engelsk.
Bottom-up frå eit studentperspektivet Eg meiner det er viktig å diskutere både korleis vi brukar engelsk i undervisinga, og kven av studentane som dreg nytte av bruken av engelsk, skriv stpendiatTrude Bukve i dette svarinnlegget til prodekan Svein Stølens innlegg om internasjonalisering.
Ønsker skjerpede krav også i norsk og engelsk Høy strykprosent på matteforkurs og ledige plasser på lærerutdanningene landet rundt, skremmer ikke kunnskapsministeren fra å jobbe for høyere karakterkrav i flere fag.
Forsvarer bruk av engelsk i reklame Get kickstarted with us. Det er reklamebudskapet til Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO). Språkrådets leder reagerer på bruken av engelsk
Vi trenger norsk også i «den globaliserte arbeidshverdagen» Førsteamanuensis på NHH og språkkomiteleder, Marita Kristiansen, reagerer på kappløpet om at mest mulig og mye mer av undervisningen på lavere grad skal foregå på engelsk.
Satser på mer bruk av engelsk Høgskolene ligger langt bak universitetene når det kommer til bruk av fremmedspråk i undervisningen. På Høgskolen i Oslo og Akershus undervises det stadig mindre på engelsk.
Vil ha mer engelsk inn i norsk akademia Rektor på Høgskolen i Oslo og Akershus, Curt Rice, ønsker mer engelsk inn i norsk forskning og høyere utdanning og skaper debatt som nyoppnevnt vara til styret i Språkrådet.
Nyeste artikler
Vil ikke inngå kontrakt med Statsbygg før 100 millionerkronersspørsmål er avklart
Mot en nasjonal forpliktelse
Steffen Handal er ny Unio-leder
Siri og ni andre forskere i Norge får 230 millioner kroner
Når KI bestemmer eksamenskarakteren
Mest lest
Professor trekker seg i protest: —Kommer ikke til å være høflig og hyggelig mot Elon Musk
Student i 60-årene får besøksforbud på UiO
Thomas Hylland Eriksen er død
Dei betalar 400.000 for ei grad
Professorer i krangel etter Kjerkol-vedtak: — Gjør seg til nidkjær overdommer