Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket 17. januar 2025 - 06:53
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år 17. januar 2025 - 18:10
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring 20. januar 2025 - 06:58
Sliter med økonomien, reddes av billigere strøm I Ås opplever universitetet en anstrengt økonomi, men situasjonen kunne vært enda verre. Billigere strøm er en viktig forklaring.
Har mindre på bok. Flere nærmere null i reserver Universitetene og høgskolene hadde til sammen 3,4 milliarder på bok ved inngangen til 2024. Det er drøyt 200 millioner mindre enn for ett år siden.
Leverer toppresultater, men går med underskudd Norges idrettshøgskole er blant verdens fremste i sitt slag. Men nå sliter høgskolen med underskudd og må kanskje kutte på bekostning av undervisning og forskning.
Guro Lind: Ønsker større handlingsrom for høgskoler og universiteter — Regjeringen må vise større tillit til universiteter og høgskoler, og endre 5-prosentregelen for avsetninger, sier leder i Forskerforbundet, Guro Lind.
Sliter med å nå budsjettet - ligger an til 70 millioner for lite i underskudd Økonomirapportering, budsjettforslag og konsekvensen av ny universitets- og høgskolelov på listen over saker NTNU-styret skal gjennom torsdag.
Mener de skal greie å unngå ny tilbakebetaling til staten Høgskolen i Molde hadde cirka 25 millioner kroner for mye på bok ved utgangen av august. Får de ikke fart på avsetningene, går disse pengene rett til staten.
NTNU har hatt for mye på bok, men nå skjer det noe Foreløpig status er at NTNU greide å bygge ned avsetningene med 73 millioner kroner i 2022.
Må bruke opp 1,4 milliarder kroner før jul Per andre tertial hadde universiteter og høgskoler totalt 5,78 milliarder på sparebøssa. 1,4 av disse bør brukes opp før jul for ikke å bli inndratt.
Ubrukte midler og ny utviklingsavtale En høy andel ubrukte midler er en av sakene på styremøtet ved Høgskolen i Molde onsdag.
Strammer grepet om økonomien ved UiT Rektor Dag Rune Olsen skal ta mer kontroll over pengebruken på fakultetene ved UiT, ifølge forslag til ny instruks.
Har så lave strømutgifter at pengene hoper seg opp I motsetning til mange andre universiteter og høgskoler, har NTNU spart millioner på billig strøm så langt i år.
Ola Borten Moe likte dårlig ny beskjed om røde tall 10. mars fikk Borten Moe beskjed om positive avsetninger i Forskningsrådet. Fire uker senere var pluss blitt til minus.
Vil sette forskningsmidlene hos Finansdepartementet — La pengene stå i oljefondet eller på konto hos Finansdepartementet. Så slipper man å kjefte på Forskningsrådet, sier Gunnar Bovim, styreleder i Innovasjon Norge.
Avsetningenes forbannelse og krisens muligheter Det positive i den krisen som er skapt rundt Forskningsrådet, er de mulighetene den gir, skriver Arvid Hallèn i denne gjennomgangen av bakgrunnen for krisen.
Mer bekymret for uro hos forskerne enn omdømmet til Forskningsrådet — Situasjonen er krevende nå, men vi jobber veldig hardt og vi rykker stadig fremover på de nødvendige avklaringene, slik at denne situasjonen skal bli minst mulig belastende for forskningsmiljøene, sier Mari Sundli Tveit.
«De innstrammings- og kutt-tiltakene som fremmes i denne saken vil ha betydelige og langsiktige konsekvenser for norsk forskning» Dramatiske forslag på bordet for det nye styret i Forskningsrådet.
Rekord: Universiteter og høgskoler med 4,3 ubrukte milliarder på bok Har laget ekstraordinære investeringsplaner på tilsammen 1,8 milliarder kroner for å slippe å betale pengene tilbake til staten.
Vedtar planer for ubrukte midler Flere universiteter og høgskoler vedtar nå investeringsplaner for de ubrukte bevilgningene som har hopet seg opp over år. Det må de gjøre for å slippe å betale tilbake pengene.
Jobber på spreng med investeringsplaner Universiteter og høgskoler har dårlig tid på å komme opp med investeringsplaner som gjør at de slipper å betale tilbake ubrukte midler til statskassen.
For ett år siden sa disse partiene nei. I dag har de flertall og sier ja eller tja Universiteter og høgskoler trodde kanskje de hadde flertall på Stortinget med seg for å avskaffe nytt reglement rundt penger på bok. Der tok de i så fall feil.
21 statlige universiteter og høgskoler kan måtte betale penger tilbake til statskassa Universiteter og høgskoler klarer ikke å bruke opp pengene de får fra staten og har 4,5 milliarder på bok. Nå lages det investeringsplaner for å slippe tilbakebetaling.
Seks nye dekaner og kanskje en ny toppdirektør UiT-styret skal ansette dekaner og bestemme om UiT skal opprette én felles direktørstilling, slik som på NTNU.
11 av 15 kan måtte betale penger tilbake til staten i år En rekke universiteter og høgskoler strever med å få brukt opp sine oppsparte midler, og risikerer at de må sende dem tilbake til statskassen.
Leter etter 100 millioner kroner som kan inndras Etter mange år der ubrukte midler har hopet seg opp ved UiT, ligger universitetet an til å få det motsatte problemet i år.
Pengane hopar seg opp på Nord universitet — justerer budsjettet for 2021 Strengare reglar frå staten fører til at Nord har fått det travelt med å bruke opp pengar på bok neste år. Universitetet legg 50 millionar ekstra til budsjettet.
Regner ikke med å betale tilbake en krone Kravet om tilbakebetaling av ubrukte milliarder ved universiteter og høgskoler plager ikke UiT, som ikke regner med å betale tilbake noe som helst.
Fortsatt misnøye med ny femprosent-regel Statsråd Henrik Asheim har konkretisert den nye femprosent-regelen. De nye universitetene har fortsatt innvendinger.
Varsler mulig milliardsmell: Krever penger tilbake Landets universiteter og høgskoler kan gå på en milliardsmell i 2022 dersom et nytt forslag fra regjeringen om tilbakebetaling av penger får flertall.
Reservene brukes opp i stor fart på UiT UiT har lenge hatt problemer med at bevilgede midler ikke blir brukt opp, men nå har universitetet fått det motsatte problemet.
Ubrukte midler inndras ved UiT Penger på bok. UiT har fortsatt for mye penger på bok og universitetsledelsen har i oktober inndratt 110 millioner fra enheter som har for mye oppsparte midler. I Agder mener de å være i rute med å redusere de store avsetningene.
Riksrevisjonen er kritisk til håndtering av ubrukte midler Penger på bok. Riksrevisjonen mener Kunnskapsdepartementets håndtering av 3,3 milliarder ubrukte midler på universiteter og høgskoler er kritikkverdig. Ansvarlig statsråd, Iselin Nybø, mener hun har tatt saken alvorlig lenge.
Lover Nybø å ta et stort jafs av de ubrukte millionene Ubrukte midler. Åtte universiteter og høgskoler har fått beskjed om at de må bruke opp pengene de får fra staten, hvis ikke kan de få kutt i bevilgningene. Nå lover de åtte å bruke 722 millioner kroner ekstra i løpet av året.
Milliarder på bok: Nybø skjerper tonen overfor de som har mest ubrukte midler Ubrukte midler. Kunnskapsdepartementet vil ha klarere svar fra åtte universiteter og høgskoler om hva de har tenkt gjøre for sette fart på bruken av bevilgede midler.
Omstridt museumssak igjen på dagsorden i Tromsø Styremøte. Styret ved UiT Norges arktiske universitet skal vedta omstridt organisering av kunstfakultetet og Tromsø Museum, som allerede er vedtatt fusjonert. Følg møtet direkte her fra kl 9.
Kan få budsjettkutt hvis de ikke får fart på pengebruken Ubrukte midler. Åtte universiteter og høgskoler får klar beskjed fra Kunnskapsdepartementet om at de må bruke mer penger. Hvis ikke beholdningen av ubrukte midler går ned, kan de komme til å få kutt i bevilgningene fra staten.
Rektor Husebekk i Tromsø må få fart på pengebruken før nyttår Ubrukte midler. UiT Norges arktiske universitet må bruke mer penger, og det fort, krever departementet. 200 millioner ekstra av oppsparte ubrukte midler skal brukes før nyttår. Følg styremøtet direkte her.
UiT har en halv milliard på bok: Vil inndra ubrukte midler fra fakultetene Ubrukte midler. UiT får inn langt mer penger enn universitetet klarer å bruke opp, og har over 500 millioner på bok. Nå skal ubrukte midler over et visst nivå inndras.
6,7 ubrukte milliarder ved landets høgskoler og universiteter Underforbruk. Landets universiteter og høgskoler klarer ikke å bruke opp pengene de får bevilget og de har fått 1,2 milliarder kroner mer i ubrukte midler siden 2016. 9 av 21 er over departementets «faregrense».
En halv milliard ubrukt i Agder Ubrukte midler. Ved Universitetet i Agder tilsvarer ubrukte midler nå over en tredjedel av fjorårets bevilgning fra Kunnskapsdepartementet.
UiT: Nær en halv milliard i ubrukte midler Årsregnskap. Ubrukte bevilgninger hoper seg opp på UiT, selv om universitetet låner av midlene, blant annet til byggeprosjekter.
OsloMet: Bruker fortsatt for lite penger Ubrukte midler. OsloMet brukte 114 millioner kroner mindre enn planlagt i 2017, viser regnskapstallene.
UH-sektoren har fortsatt 5,5 mrd i ubrukte midler Norske universiteter og høgskoler sliter fortsatt med å bruke opp pengene de får bevilget. Nå har de 5,5 milliarder på bok, viser Tilstandsrapporten for 2017. 7 av 21 institusjoner ligger over en akseptabel grense med 15 prosent på sparebøssa.
Vil overta mesteparten av fakultetenes ubrukte midler Rektor Curt Rice trenger penger til universitetssatsingen og vil ta hånd om pengene som fakultetene ved Høgskolen i Oslo og Akershus ikke har greid å bruke opp. Nå kommer retningslinjer for inndragningen.
Rice vil inndra millioner av ubrukte kroner fra fakultetene Rektor Curt Rice vil inndra de ubrukte pengene ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Per oktober utgjør dette 190 millioner kroner. Han møter skepsis hos fakultetslederne.
Klarer ikke bruke nok penger Høgskolen i Oslo og Akershus hadde planer om å la sine ubrukte midler fra tidligere år få ben å gå på i 2015, men det gikk ikke helt etter planen.
UH-sektoren har 5 milliarder på bok Landets universitet og høgskoler klarer ikke å bruke opp pengene sine. Ubrukte midler og avsetninger øker år for år. Riksrevisjonen ber styrene følge bedre med.
Sliter fortsatt med å bruke opp pengene Høgskolen bruker fortsatt for lite penger. Det bekymrer høgskolestyret.
Nyeste artikler
Hoel mener «sjokk-digitaliseringen» undergraver campusstudiene
Overambisiøse ledere må forstå mer av sektorens tradisjoner
Sør-Koreas tidligere førstedame anklaget for plagiat
Rektorer svarer på lederkritikken. — Kjenner meg ikke igjen
Kunnskapssektoren trenger én ting i 2025
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring