eksamen
Eksamensopprør blant sykepleiestudenter
Sykepleiestudenter fortviler over noe de mener er altfor vanskelige oppgaver på eksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Denne uka har alle sykepleiestudenter i Norge hatt nasjonal deleksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi.
Dette er en eksamen som er lik for alle sykepleiestudenter, og er organisert av Nokut. Nokut har også ansvaret for tilsvarende nasjonale deleksamener for grunnskolelærerutdanningene og bachelorutdanningene i regnskap og revisjon.
Det er normalt høy strykprosent, rundt 20 prosent, på denne eksamenen for sykepleiestudenter, og skal vi tro reaksjonene i sosiale medier fra hundretalls av sykepleiestudenter blir ikke strykprosenten lavere denne gangen.
Det var Sykepleien som først skrev om denne saken.
Nokut: Føler med studentene
Nokut skriver i en første kommentar til Khrono at de har fått med seg reaksjonene og at de føler selvsagt med studenter som er stressa for eksamen etter et vanskelig semester.
Nokut opplyser også om at det er en faggruppe, bestående av ansatte ved seks utdanningsinstitusjoner som utarbeider eksamensoppgavene. De har også støtte fra andre fagansatte og arbeidslivet.
— Så det er ingen grunn til å tvile på at eksamensoppgavene er faglig godt forankret, skriver Nokut til Khrono.
Over 4000 studenter
Over 4000 sykepleierstudenter gjennomførte i dag den fryktede anatomieksamenen.
— Det som irriterer meg mest, er at jeg ikke føler at jeg fikk vist hva jeg kan, sier sykepleierstudent Regine Hammeren Starup, til Sykepleien.
Starup er student på universitetet i sørøst-Norge. Hun forteller at eksamen på USN ble avviklet som hjemmeeksamen med 130 flervalgs-oppgaver som skulle løses på 3 timer.
Tidligere har eksamen bestått av både flervalgs-oppgaver, men også noen punkter der studentene skulle greie ut om utvalgte problemstillinger.
— Jeg skjønner at ting blir annerledes på grunn av pandemien, men jeg føler at vi som er «korona-kullet», blir litt prøvekaniner uten at vi får tilstrekkelig informasjon. Det har skapt litt frustrasjon blant studentene, sier Starup til Sykepleien. Starup er også representant i studentstyret ved USN.
Mener eksamen har svakheter
Nils Christian Tvedt Karlsen er lege og står bak Medeasy, en digital og privat læringsressurs i blant annet anatomi for sykepleierstudenter.
Med utgangspunkt i reaksjonene fra studentene har han gått gjennom oppgavene, sammen med to fagsykepleiere, forteller han til Sykepleien.
De skal ha kommet fram til at 70 prosent av oppgavene er gode, 25 prosent er vanskelige ellers vært vanskelige, mens 5 prosent av oppgavene mener de ikke holder mål, skriver sykepleien.
Karlsen forteller også at selv om han mener 70 prosent av spørsmålene var faglig gode, vil han ikke si at dette var en god eksamen.
– Usikkerhet og gjentatte endringer knyttet til gjennomføring av eksamen har vært veldig langt unna optimalt, sier Karlsen.
Han mener også at studentene fikk altfor dårlig tid.
Litt bedring i 2019
Resultatene fra nasjonal deleksamen i sykepleierstudiet for 2019 viste at det på nasjonalt nivå var 19,7 prosent av studentene som strøk i 2019.
Det er en nedgang fra 21,9 i 2018 og 21,5 i 2017.
Gjennomsnittskarakteren nasjonalt ligger ifølge Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut) på en god D.
Daværende Nokut direktør var fornøyd med framgangen, men mente fortsatta t resultatene er for svake.
Nyeste artikler
Krever at studenter i praksis skal få mer økonomisk hjelp
Revolusjonen venter ikke på KI-utvalgets anbefalinger
NHO-topp: Staten bør vera i front med å setja pengar i uavhengig forskingsfond
Når samfunnet skal omstilles må høyere utdanning være med
Columbias rektor går av. Den nye rektoren har vært tydelig kritisk til demonstrantene
Mest lest
116 studenter felt for KI-fusk i fjor. Særlig én ting avslørte dem
Norsk mangfoldsopprør sprer seg til hele Norden
To uker før masteren skulle leveres, fikk hun tilbud om å ta doktorgrad
Frykter at de ikke har råd til å bruke milliardbygg
Diesen vil bli australsk statsborger. — Eskalering av sverting og hets