Minneord

Egil Fossum (1939 - 2021)

Mange mistet en god venn da Egil Fossum døde på Ullevål sykehus, torsdag 5. august, med de nærmeste rundt seg. Han ble 82 år gammel.

Førsteamanuensis i journalistikk og tidligere dekan ved Høgskolen i Oslo, Egil Fossum, døde 5.august 82 år gammel.

Det gikk fort da kreften tok tak. En samtale, som for mitt vedkommende varte i mer enn 60 år, tok slutt så altfor brått. Vi møttes på lesesalen da vi studerte statsvitenskap og tok magistergraden i 1967 sammen etter opphold i Latin Amerika. Han ble kommentator i Arbeiderbladet, senere kjent som Dagsavisen, mens han var ved Institutt for fredsforskning PRIO og skrev en innsiktsfull bok om Latin Amerika.

Den norske ml-bevegelsen så de mange talentene hans da han ble politisk engasjert, og han ble medlem av sentralkomiteen i AKP og redaktør i Klassekampen. Sammen med sin kone Synne Holan ble han opptatt av palestinernes sak og skrev boken Hos de kristne i Midtøsten, som betydde mye for mange i vide kretser. Da han var førsteamanuensis i journalistikk og dekan ved Avdeling for journalistikk, bibliotek- og informasjonsfag ved Høgskolen i Oslo, skrev han en grunnleggende bok om journalistisk kildekritikk: Er nå det så sikkert? På sine felt var Egil Fossum en foregangsmann.

Samtalen var viktig for Egil. Han kunne komme i prat med tilfeldige folk på bussen og trivdes i diskusjoner, åpen for synspunkter, stolt av sin nære familie og inntil det siste fornøyd med livet. Han likte seg i samvær med bøker og ble entusiastisk når han kom over «kloke forfattere», særlig de med et tydelig moralsk kompass.

Nå er samtalen slutt, men han lever i oss, de mange vennene hans.

Per Olav Reinton

Powered by Labrador CMS