Nobelprisene 2018: Fysikkpris til trio som jobber med lys

Nobelprisene. Arthur Ashkin, Gerard Mourou og Donna Strickland deler nobelprisen i fysikk. Nobelprisen i medsin går til to kreftforskere, japanske Tasuko Honjo og amerikanske James P. Allison.

Publisert Oppdatert

Fysikkprisen utdeles av Kungliga Vetenskapsakademiens nobelkomité i Stockholm.

— Prisen handler om verktøy av lys, sa leder Goran K. Hansson i Kungliga Vetenskapsakademien da prisen ble kunngjort i Stockholm tirsdag, melder NRK.

Tredje kvinne i fysikk

Den ene halvdelen av prisen går til amerikaneren Arthur Ashkin for hans arbeid med en optisk pinsett, og dens bruk på biologiske system.

Foto: University of Waterloo
Foto: University of Waterloo

Den andre halvdelen går til franskmannen Gerard Mourou og canadieren Donna Strickland for deres forskning på høyintensive, ultrakorte optiske lyssytråler.

Strickland er den tredje kvinnen i historien som mottar denne prisen. Før henne har Marie Curie fått prisen i 1903. Hun fikk i 1911 prisen i kjemi, og var da den første som fikk prisen i to ulike fag.

Maria Goeppert-Mayer fikk fysikkprisen i 1963 som den andre kvinnen.

Kreftforskere får medisinprisen

James P. Allison og Tasuko Honjo får nobelprisen i medisin for å ha revolusjonert kreftbehandling.

Amerikaneren Allison og japaneren Honjo mottar nobelprisen i medisin for sin forskning på hvordan celler tilknyttet immunsystemet kan påvirke kreftbehandling.

Les også: Khronos tidligere saker om nobelprisene

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!