de falske universitetene
Derfor er falske universiteter et problem i Midtøsten
Omanske Yousuf Al-Zadjali avslører falsk utdanning på nettet for titusener av følgere. Han har tidligere sett på en av organisasjonene Khrono har avslørt denne uka.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Khrono kunne i går avsløre to falske universiteter som har vært drevet fra Norge. I Midtøsten har de delt ut diplomer for æresdoktorgrader og et av universitetene har inngått samarbeidsavtaler med egyptiske sykepleierskoler og tilbudt salg av sertifikater og diplomer i sosiale medier.
Yousuf Al-Zadjali er utdannet sosiolog ved Sultan Qaboos-universitetet i Oman og aktivist. I tillegg til å jobbe innen høyere utdanning bruker han Twitter til å blant annet avsløre falske universiteter og ugyldig utdanning for sine over 82.000 følgere.
En av de mange organisasjonene han har kommentert, er Jafs organisasjon Arab-European Center for Human Rights and International Law (AECHRIL).
I februar skrev han følgende om Jafs kommende diplomutdeling på et hotell i emiratene:
«Facebook-organisasjoner fortsetter å holde betalte ris- og kebabfester, og å gi folk hedersbevis og betalte attester, uten at noen stopper dem».
Han har tidligere også latterliggjort organisasjonen for dens adresse på et ikke-eksisterende kontor i London.
Men bak harseleringen, ligger et alvor, forteller Al-Zadjali til Khrono.
— Korrumperer utdanningens budskap
I et intervju med Khrono mener han at det er en plikt å avsløre falske universiteter, for de som har muligheten til å gjøre det.
— De falske universitetene og grunnleggerne av dem, korrumperer utdanningens budskap, sier Al-Zadjali.
Hvis vi lar dem gjøre dette, vil det bryte ned det lovmessige bildet av de lovlige utdanningsinstitusjonene
Yousuf Al-Zadjali
Al-Zadjali forteller at han bruker Twitter både til å avsløre falske universiteter, og fjernutdanning fra ekte universiteter som ikke er godkjent utdanning i Oman.
— Vi bør ta utdanning seriøst. Det betyr at utdanning kun må drives av organisasjoner som er etablert offisielt og lovlig. Gir vi opp det prinsippet, vil det være en stor tabbe, mener Al-Zadjali, som også er tilknyttet et advokatkontor.
De falske universitetene, som universitetet til Jaf, betegner han som kriminalitet.
— De falske universitetene opereres ikke i Midtøsten, men for Midtøsten. Dessverre er Midtøsten området der det er etterspørsel etter falske diplomer og vitnemål. Mange av universitetene hevder å filialer andre steder og å drive andre utdanningsaktiviteter, som fjernundervisning, sier Al-Zadjali.
Jaf har ikke latt seg intervjue av Khrono, tross en rekke forsøk.
Kan tjene mye penger
Også fra Saudi-Arabia eksponeres falske universiteter på Twitter. Tidligere førsteamanuensis ved King Saud-universitetet i Saudi-Arabia, Dr. Mukaf Fawaz Al-Ruwaili, serverer jevnlig sine nesten 116.000 Twitter-følgere eksempler på falske universiteter og vitnemål.
— Dette er et problem i Midtøsten. Arabere som har dratt til Europa har laget mange falske universiteter og organisasjoner. De later som de driver kursvirksomhet, utsteder sertifikater og noen også doktorgrader, mastergrader og bachelorgrader, sier Al-Ruwaili til Khrono.
Som han selv sier: «Twitteren min er full av dem». Og Al-Ruwaili mener mange er proffe.
— Dette tjener de penger på?
— Ja, de kan tjene mye penger. Ingenting er gratis, sier den tidligere universitetsansatte.
Al-Zadjali i Oman trekker fram avsløringen av pakistanske Shoaib Ahmed Shaikh og hans nettverk Axact, som for få år siden ble avslørt for å ha tjent mange millioner kroner på falske college-grader fra USA, som bevis på hvor mye penger som kan være involvert.
Har lyktes i å dele ut priser til mange
Om norsk-registrerte Arab-European Center for Human Rights and International Law sier Al-Zadjali at ikke bare skal navnet forsøke å gi et inntrykk av å være en internasjonal aktør innen menneskerettigheter.
— De registrerer seg også på steder som har høy status på dette feltet og innen utdanning. På denne måten gir de inntrykk av å ha et bånd til ekte organisasjoner som også har tilknytning til FN. De har lyktes i årevis å tildele priser til folk i mange land. Politikere, artister og andre kjente mennesker har fått priser mot betaling, sier Al-Zadjali.
Med profilerte mennesker på laget, er det vanskeligere å stille spørsmål ved organisasjonenes legitimitet, mener han.
— Når det gjelder prisene Aechril deler ut, ser vi at det er kjente personer på sitt felt som vil fremstå mer «flashy» enn de er, som får dem. I andre tilfeller er det også parlamentsmedlemmer som har benyttet seg av muligheten til å få æresdoktorgrader, slik at de kan øke støtten de har, sier Al-Zadjali.
Når det gjelder Oslo International University, sier han følgende:
— Det var ikke nok med å selge priser, så de hoppet over på å selge grader og å gjøre universitetsutdanning til en billig vare. Disse sertifikatene brukes av folk for å få jobb eller et opprykk, spesielt i selskaper som ikke følger en streng protokoll. I noen tilfeller brukes det også til sosial prestisje, ved å kunne legge til “Dr.” foran eget navnet, sier den omanske aktivisten.
Aihan Jaf har ikke besvart gjentatte henvendelser fra Khrono de siste månedene.
Nyeste artikler
Øyvind Eikrem har fått se mappen sin: NTNU og PST har hatt kontakt siden 2014
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år