10 vil lede trøbbelfakultet
Krise og arbeidsmiljøproblemer har ikke skremt folk fra å søke toppsjefstillingen ved Fakultet for teknologi, kunst og design ved HiOA. Det er 10 søkere. Tre, nesten fire, er interne.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Søkerlisten for dekanjobben på Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD) ble offentliggjort i dag. Blant de fire kvinnene og seks mennene som har søkt toppstillingen finner vi tre, nesten fire, interne søkere: Instituttleder Laurence Habib (44) ved Institutt for informasjonsteknologi, professor og tidligere prodekan ved fakultetet, Gro Markeset (54), førstelektor Øivind Husø (62) ved Institutt for industriell utvikling på TKD, samt professor Åge Garnes (66) som jobbet ved fakultetet fram til 1.januar i år og nå er professor ved Høgskolen i Bergen.
Dagens toppleder, dekan Petter Øyan, meldte nylig ifra at han ikke kommer til å søke om fornyet tillit for de neste fire årene likevel. Han skal fortsette i en retrettstilling ved fakultetet.
Les også: Skulle ønske jeg kunne fortsatt ett år til
(Foto: Eva Tønnessen)
Comeback i ledelsen?
Professor Gro Markeset (54) (bildet over) trakk seg med kort varsel som prodekan ved fakultetet i slutten av februar i år. Hun beholdt stillingen som professor ved Institutt for bygg og energiteknikk, der hun blant annet har ansvar for oppbyggingen av en ny master og utvikling av fakultetets ph.d-satsing.
Hun er en av fem i toppledelsen av fakultetet som har trukket seg fra ledelsen ved fakultetet som har vært ridd av arbeidsmiljøproblemer og konflikter det siste året. Da hun varslet at hun ville fratre som prodekan sendte hun ut en epost til de ansatte der hun skrev:
«Det er med tungt hjerte jeg tar denne beslutningen, men sett i lys av de rådende forhold på fakultetet har jeg kommet til at den eneste riktige løsningen for meg er å fratre som prodekan».
— Jeg er glad i fakultetet og vil bidra så godt jeg kan fremover, selv om jeg ikke sitter i en prodekan-funksjon, sa hun til Khrono den gang.
Les også: Lederflukt fra fakultet
(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)
Comeback på HiOA?
Professor Åge Garnes (66) (bildet over) er også en av søkerne til dekanjobben. 1.januar i år sluttet han ved HiOA og begynte som professor ved Institutt for økonomisk-administrative fag ved Høgskolen i Bergen. Garnes underviser i prosjektledelse, entreprenørskap og teknologiledelse, og forskningen hans dreier seg i hovedsak om entreprenørskap.
Det er ingen hemmelighet at Garnes sluttet ved HiOA i protest mot den sittende fakultetsledelsen, og det skriver han også i jobbsøknaden sin. Utdanningen han var satt til å utvikle, et videregående studium i Prosjektledelse og Entreprenørskap (PROEN) ble vedtatt nedlagt uten at han, ifølge intervju i Khrono, var orientert om dette. Studiet var et av de aller mest populære ved fakultetet. I snitt de siste årene var det over seks søkere per studieplass. Garnes jobbet sju år ved høgskolen. Garnes er også en av de som har engasjert seg i lederdebatten ved HiOA.
Garnes argumenterer med at han kjenner forholdene og folk ved fakultetet godt.
— Hovedjobben for en dekan vil være å støtte opp under den positive utviklingen som foregår flere steder ved fakultetet. En høgskole eller et universitet er aldri bedre enn sine ansatte. Hovedoppgaven til en dekan bør da være å legge forholdene til rette for at hver og én av de ansatte kan utvikle seg videre til det beste for seg selv og for HIOA, mener Garnes.
Les også:
Internasjonal kandidat
Tidligere denne uka ble det klart at en av de yngste kvinnelige søkerne, Laurence Habib (bildet under), ved Institutt for informasjonsteknologi, både ville søke en nye periode som instituttleder, men også dekanjobben.
— Jeg har et stort internasjonalt nettverk, og behersker både fransk og engelsk. Jeg har studert både i Frankrike og i England og samarbeidet tett med forskere i USA. I en situasjon der fakultetet vårt har behov for å bli bedre på nettopp det internasjonal området, er dette noe jeg ser som en styrke ved meg selv som dekansøker, sa Habib.
(Foto: Øyvind Aukrust)
Les også: Habib søker toppjobben ved fakultetet med stor lederflukt
— Jeg er klar over de utfordringene som fakultetsadministrasjonen har stått overfor. Men i alle utfordringer ligger det også muligheter, sa hun til Khrono og la til:
— Til tross for utfordringene har det også blitt gjort mye bra ved fakultetet og dette ønsker jeg å utvikle videre. Samtidig erfarer jeg at fakultetet er i en spesiell situasjon i dag med mye positivitet og konstruktive initiativer. Mange er klar for endringer og for å involvere seg for å bidra positiv. Sånn sett kan det også være en drømmesituasjon for en leder, det er mange dører åpne, det kommer nye folk inn, og muligheter for en god utvikling er stor, sa hun i intervjuet.
Fra kulturfeltet
Selv om mange av søkerne har teknologitung bakgrunn er det også søkere med annen bakgrunn på lista. Fakultetet består ikke bare av teknologer, men også kunstnere og designere.
Fagområdet til førstelektor Øivind Husø (62) ved Institutt for industriell utvikling er marin teknikk, materialteknologi og mekanisk konstruksjon.
Noen søkere fra kulturfeltet har også meldt seg. Den ene er dekan Even Lynne (44) ved Teaterhøgskolen, som er tidligere skuespiller ved Den nationale scene, Nationaltheatret og Trøndelag teater. Siden 2003 har han vært ved Teaterhøgskolen, som er en del av Kunsthøgskolen, først som leder av skuespillerutdanningen, studieleder og så dekan.
Enda en fra Tromsø
Mens Tromsø-professor Curt Rice er en av favorittene til rektorjobben ved HiOA har ytterligere en ansatt fra Universitetet i Tromsø, søkt HiOA-jobb: Instituttleder Zafer Özgen (52) ved Musikkkonservatoriet ved Universitetet i Tromsø søkt dekanjobben på TKD. Han har doktorgrad i musikkvitenskap fra City University i New York og har arbeidet ved Universitetet i Stavanger før han kom til Tromsø.
En annen søker er den svenske professoren Peter Wide (60), som nylig avsluttet et engasjement som senterleder ved handelshøyskolen på Universitetet i Nordland. Han har også søkt rektorjobben på HiOA. Wide avla doktorgraden ved Linkøping Universitet i 1996, har vært professor ved Ørebro Universitet og har jobbet i ulik elektronisk industri parallelt med sin akademiske karriere.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!