Nesna har hatt blant annet lærerutdanning i 100 år. Foto: Hanne Davidsen

Ta kampen for Nesna

Nordland SV vil ta kampen for at studiested Nesna skal overleve, og utfordrer de andre partiene i Nordland til å ta et standpunkt.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette året, 2017, går Nesna inn i sitt hundrede år som vertskap for høyere utdanning på Helgeland. Det har vært en forholdsvis røff seilas gjennom disse hundre årene, der sentraliseringskåte politikere og byråkrater langt på vei har sett på høyere utdanning på Nesna som en torn i øyet.

Allikevel har ikke denne hundreåringen klatret ut gjennom vinduet og forsvunnet, selv om den fremstår under annet navn og annen drakt enn i 1918.

Tvert imot har Høgskolen i Nesna, og utdanningsmiljøene på Helgeland bidratt til samfunnsbygging og utvikling i regionen. Det har gitt stabil og god rekruttering av lærere til Helgeland, og etter hvert også førskolelærere og sykepleiere. Det er mang en grunder og ordfører i regionen, som i årenes løp har fått sine studiepoeng på Nesna. Og som gjennom det har sett verdien av desentraliserte studietilbud utenfor de store byene, og som har fått den tilleggsutdanningen som ligger i å være med på å bygge små samfunn.

Da fusjoneringen av Høgskolen i Nesna og Universitetet i Nordland var et faktum for snart to år siden, var det nok av stemmer som spådde begynnelsen på slutten for studier på Nesna. Men både fusjonsplattform, og ledelse ved den nye sammenslåtte institusjonen slo ettertrykkelig fast at framtida skulle utvikles, også på Nesna og resten av Helgeland.

Denne våren har et arbeidsutvalg ved Nord Universitet laget en rapport om fremtidig struktur på studiestedene ved universitetet. Der var ett av forslagene å legge ned studiested Nesna, og flytte all virksomhet til Mo i Rana, mens et annet forslag foreslo å videreutvikle studiested Nesna, og å styrke eksisterende studier, og å utvikle nye.

Det har vært en forholdsvis røff seilas gjennom disse hundre årene, der sentraliserings-
kåte politikere og byråkrater langt på vei har sett på høyere utdanning på Nesna som en torn i øyet.

Marius Meisfjord Jøsevold

Foreløpig er denne rapporten trukket, for det faglige grunnlaget for å trekke konklusjoner nok var for tynt. Samtidig var det nok mange som leste dette dokumentet som et bestillingsverk for å starte en styrt avvikling av Nesna som studiested, stikk i strid med både politiske ønsker og vedtak nedfelt i styrer og fusjonsplattform.

Den 16. mai i år, hadde fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll, en kronikk i Nordlys, der han slo fast at teknologiutdanningen ved UiT – Narvik måtte styrkes. Her uttalte han blant annet: «Heller ikke her er sentralisering eller sentralisert styring og ledelse noe godt svar». Jeg er helt enig med han når det gjelder å styrke teknologimiljøene i Narvik, og hans syn på sentralisering av utdanningstilbud. Derfor vil jeg gjerne utfordre han til å ta et lignende standpunkt omkring studiested Nesna.

Den kommende valgkampen har av flere blitt spådd å i stor grad handle om sentralisering, og omgjøring av reformer som ikke er bra for distriktene og Nord-Norge. Jeg vil derfor utfordre alle partiledere og alle førstekandidater i Nordland til å avklare sitt syn på hvordan utdanning på Helgeland skal organiseres i framtida.

Nordland SV sitt styre har behandlet saken lørdag 6. mai, og har enstemmig slått fast at Nord universitet – studiested Nesna skal bestå og videreutvikles i tråd med behovene i regionen, og de føringene som ble lagt da to likeverdige institusjoner ble fusjonert. Nordland SV er klare til å ta kampen for utdanning på Helgeland! 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS