null Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Debatt om høgskolens framtid som universitet

Studentparlamentet og Khrono arrangerte debattmøte på Fyrhuset om konsekvenser av en universitetsstatus for høgskolen. Møtet kan sees i opptak her.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hele debatten med innledning fra NOKUT og innlegg fra hele rektoratet, Kari Toverud Jensen, Olgunn Ransedokken og Frode Eika Sandnes, samt studentrepresentantene Tuva Aune Wettland fra Norsk Studentorganisasjon (NSO) og leder av Studentparlamentet på HiOA, Eline Stølan, og spørsmål og debatt i etterkant kan du se her: 

Hva blir annerledes for ansatte og studenter dersom HiOA blir universitet heller enn høgskole? Khrono og Studentparlamentet ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) inviterte til debatt om høgskolens framtid, og hva det vil si å bli universitet. Debatten fant sted på Fyrhuset, Campus Pilestredet, torsdag 10.april.

Hva er et profesjonsuniversitet?

Aktuelle problemstillinger på møtet var blant annet: Hva vil det si å være et profesjonsuniversitet? Hvilken rolle har HiOA i det norske og internasjonale utdanningslandskapet i dag? Hvilken rolle vil de ha hvis de blir universitet? Hvordan blir HiOA et universitet, og hvilke endringer må til før den tid? Hvilke fordeler og ulemper vil følge med en universitetstittel?

— Debattmøtet på Fyrhuset legger ikke opp til en «omkamp», eller debatt om HiOA skal jobbe for universitetsstatus eller ikke, men vi vil prøve å finne svar på hva slags konsekvenser det vil få for ansatte og studenter hvis man blir universitet, sier leder i Studentparlamentet, Eline Stølan. 

Redaktør Tove Lie i Khrono mener at dette er en av de viktigste debattene ved høgskolen om dagen. 

— Hva innholdet i en universitetssatsing skal være, er viktig å få fram - og ikke minst: Hvordan nå målene for å komme dit? Jeg tror det er mange - både vitenskapelig tilsatte, administrative, studenter - og også noen ledere - som ikke har dette klart for seg, sier Lie. 

Rektoratet og NOKUT m.fl.

Rektoratet med styreleder og rektor Kari Toverud Jensen i spissen, akkrediteringsansvarlig i NOKUT, Gro Hanne Aas, Norsk studentorganisasjon og førstelektor Jan Storø ved ved barnevernsutdanningen holder innlegg. 

Storøs overskrift på sitt innlegg var: «Hvorfor er skepsis viktig i prosessen fram mot universitet?». Det var ingen tradisjonell paneldebatt til slutt, men dialog og spørsmål og svar mellom salen og rektoratet.

Flere hadde lagt inn spørsmål og problemstillinger på forhånd: 

Les forhåndssak og spørsmål her. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS