— Mange tror at hvis man sitter lenge nok i et rom alene og leser gresk filosofi og poesi, så blir man dannet. Det gjør man selvfølgelig ikke, sa statsråd Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Mediaseksjonen, HiOA

— Dannelse er ingen stortingsmelding

Statsråd Torbjørn Røe Isaksen lovet å ikke komme med en stortingsmelding eller handlingsplan for dannelse, da han besøkte dannelseskonferansen ved høgskolen. Dette må de ulike universitetene og høgskolene ta seg av, mente han.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— For mange høres dannelse ut som noe fremmed, forfinet og femtitalls. Mange tror at hvis man sitter lenge nok i et rom alene og leser gresk filosofi og poesi, så blir man dannet. Det gjør man selvfølgelig ikke. Dannelse er noe som oppstår sammen med andre. Det er noe man gjør, noe man viser aktivt - dannelsen til en sykepleier er ikke å resitere greske filosofer - men å kjenne normene og profesjonsetikken som gjelder i sykepleieryrket, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen da han besøkte konferansen «Dannelse i praksis - utdanning for morgendagens arbeidsliv» i regi av Universitets- og høgskolerådet. 

Taus kunnskap

— Det er helt åpenbart at ikke alle former for dannelse er like relevant for alle. Selv om det selvfølgelig er noe som heter allmenndannelse er det forskjell på dannelsen på universitetene og ved profesjonsstudiene, ja til og med forskjell mellom de enkelte faggruppene, sa han og mente at den tause kunnskapen er vesentlig: 

— Det handler om normer praksis og verdier, om profesjonskritikk og tre inn i et fellesskap, sa han og brukte sin egen nyttårsmiddag som eksempel på den tause kunnskapen.

— Jeg skulle lage middag på nyttårsaften og fulgte Anne Kat og Eyvind Hellstrøms oppskrift til punkt og prikke, likevel smakte det ikke hellstrømsk lammekarrè av det jeg lagde, fortalte han og .mener at det er noen ferdigheter man har som ikke kan skrives ned, samles inn og spres ut til andre, og det handler om normer, verdier og praksis. 

Å gi studentene en solid <<bullshit-radar>> er viktig.

Torbjørn Røe Isaksen

— Og enten man er lege, sykepleier, lærer, ansatt på en høgskole, man analyserer greske tekster eller er rørlegger så forutsetter dannelse at man deltar i fellesskapet. Å koble teorien på praksisen er viktig, sa Røe Isaksen.

Kritisk tenking

— En viktig del er å gjøre studentene i stand til selvstendig og kritisk tenking. Lære dem å være kritiske til kilder, gi studentene en solid «bullshit-radar» er viktig. Dere må sende kandidatene ut i arbeidslivet med lyst og evne til å lære mer og oppdage mer, sa han, og avsluttet med et sitat fra Ap-mannen og professor Gudmund Hernes, som ifølge statsråd Isaksen har «sagt mye klokt, men gjort mye uklokt»: 

— Til åpningstalen til studentene i Bergen i 2011 sa han at «Hit er dere ikke kommet for å være dere selv, hit er dere kommet for å bli noe annet». Det er noe der, sa Isaksen.  

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS