Oslo kommune og Universitetet i Oslo
Rektor Svein Stølen og byrådsleder Raymond Johansen har minst et ting til felles: De vil opprettholde Oslo som kunnskapsby nummer en i Norge, selv om de kjenner pust i nakken både fra Trondheim og Bergen.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Det nye rektorteamet på Universitetet i Oslo (UiO) har samspill som sitt viktigste slagord i valgkampen. I dag konkretiserte de dette med å undertegne en samarbeidsavtale med Oslo kommune.
Avtalen ble signert under et samspillsarrangement, der 50-60 spesialinviterte gjester fra næringsliv, kommune, høgskoler, institutter og andre aktører i og rundt kunnskapsproduksjonen i hovedstaden var tilstede.
Mener UiO i samspill
— Det er ingen tvil om at vi har et hardarbeidende nytt rektorat på plass, startet universitetsdirektør Gunn Elin Aa. Bjørneboe, og fortsatte:
— De er åpne, inkluderende, nysgjerrige og har vilje og evne til å se mennesker rundt seg. UiO i samspill er åpenbart ikke bare tomme ord for dette teamet.
I forsamlingen var Kristin Skogen Lund fra NHO, Kyrre Lekve fra Simula, begge prorektorene fra Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Morten Irgens og Nina Waaler, Oslos ordfører Marianne Borgen, NMBU-rektor Mari Sundli Tveit, statssekretær Bjørn Haugstad, og flere studentledere blant annet.
Kjenner pusten i nakken fra Trondheim og Bergen
Det skjer mye spennende i kunnskaps-Norge og vi merker en viss mobilisering fra både Midt-Norge og Vestlandet.
Svein Stølen
— Det skjer mye spennende i kunnskaps-Norge og vi merker en viss mobilisering fra både Midt-Norge og Vestlandet, startet UiO-rektor Svein Stølen. Han hadde muligens det nye samarbeidet med forskingsinstitutter på sørvestlandet i tankene. En sammenslåing som er gjort for å utfordre giganten i Trøndelag, Sintef.
Les også: Gjør klar for Sintef-konkurrent i sørvest
— Vi ønsker å styrke samarbeidet i Osloregionen, og da tenker vi utover bykjernen, vi har eksempelvis rektor fra NMBU og Ås, Mari Sundli Tveit til stede her i dag, sa Stølen for å understreke at han tenker en utvidet osloregion.
Stølen understreket at UiO har gjort mye bra på samarbeid og samspill tidligere, men at han ønsket å signalisere at han vil få til et taktskifte på dette området.
— Vi har vært gode, men kan gjøre det enda bedre, sa Stølen.
Byrådslederen også imponert
Raymond Johansen hadde også bitt seg merke i at rektor Svein Stølen og hans team ikke hadde ligget på latsiden siden de overtok 1. august.
— Hver fjerde student på Universitetet i Oslo kommer fra Oslo, ser jeg av tallene som ble presentert. I tillegg: Oslo kommune har 53.000 ansatte. For mange kandidater fra UiO vil kommunen være en spennende og attraktiv arbeidsgiver. Det er altså gode og viktige grunner til at vi skal samarbeide og det gjør vi allerede veldig bra på mange områder, sa Johansen, før han fortsatte:
— Men med den samarbeidsavtalen vi nå undertegner forplikter begge parter seg et ekstra hakk til å samarbeide enda bedre, og det er vi i byrådet veldige glade for, sa han.
Mange punkter
Med seg på sin presentasjon i forkant av noen timer med mingling og samkvem i det som heter professorboligen som ligger midt i Oslo sentrum, hadde han også sine kolleger i rektoratet. prorektor Gro Bjørnerud Mo og viserrektorene Åse Gornitzka og Per Morten Sandset.
De fire presenterte på hvert sitt område viktige punkter for UiO med tanke på nettopp samspill og samarbeid med omverden, det være seg lokalt i Oslo, nasjonalt, i Europa og globalt.
Venter på penger
Og en ting var det nye rektoratet svært tydelige på:
— Det nye bygget for livsvitenskap er svært viktig for oss, sa Stølen, og han brukte bygget som et eksempel på hvordan UiO vil samspille med omgivelsene. Gjennom realiseringen av dette bygget skal man skape et utstrakt tverrfaglig samarbeid og bidra til å løse store samfunnsutfordringer innen helse og miljø.
— Tettere samarbeid med helseforetak, kommuner og næringsliv er viktig og bedre utnyttelse av innovasjonspotensialet i forskningen er også et mål, la Stølen til og fortsatte:
— Beliggenheten er svært bra med nærhet til både inkubatorer, næringsliv og sterke forskningsmiljøer. Vi har et stort håp om at det kommer penger til dette i årets statsbudsjett, sa Stølen, med klart budskap til statssekretær Bjørn Haugstad som også hadde funnet vei, om enn noe sent.
Intern motstand?
Haugstad var forøvrig en av dem som stilte spørsmål til rektoratet, etter presentasjonsrunden. Han roste det nye rektoratet for måten de snakket om og presenterte universitetet på - og ikke minst ambisjonene de hadde. Men han pekte på realitetene, som ofte sier at det internt kan være motstand mot endringer - og lurte på hvordan de hadde tenkt å håndtere det.
Glad for spørsmålet…
— Jeg er veldig glad for akkurat det spørsmålet, svarte rektor Stølen til humring i salen. Men han viste til UiOs motto der målet er å nå stjernene. En evalueringsrapport viser at de ennå har et godt stykke på vei.
Stølen viste til Trinn for trinn-rapporten, som han også har blogget om:
«Strategi 2020 slår fast at UiO skal søke stjernene. Stjernehimmelen skal vi nå et trinn ad gangen– slik SAB-rapporten råder oss til. Sammen med utviklingsavtalen mellom UiO og Kunnskapsdepartementet er disse våre førende strategier».
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!