Toppløsmodell funnet skikket som vernepleier

Skikkethetsnemnda ved Høgskolen i Østfold har talt: Vernepleierstudent Lene Antonsen er skikket til å bli vernepleier, selv om hun selger toppløsbilder av seg selv ved siden av studiene. Medstudenter sendte inn bekymringsmelding om saken.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Jeg vant, er alt Lene Antonsen roper i en av mange snapper på sin Snapchat onsdag. 

Skikkethetsnemnda ved Høgskolen i Østfold (HiØ) har vurdert skikketheten til den 26 år gamle vernepleierstudenten, fordi hun selger toppløsbilder via SMS og Snapchat. Nå er hun funnet skikket.

Mange gledestårer

— Jeg er helt ufattelig lettet, sier Antonsen til Khrono, og fortsetter:

— Det er deilig å være ferdig med seks tunge måneder, så det kom mange gledestårer når nyheten kom.

Det å selge toppløsbilder er ikke nok til å nekte noen å studere.

Torjus Torjussen

For oss er det viktig å forklare at alle saker som går til skikkethets-nemnd og klagenemnd er taushetsbelagte, uansett om andre parter går ut med informasjon.

Tore Petter Engen

Det var to medstudenter som hadde levert tvilsmeldingen, som høgskolen så sendte videre til nemnda.

— Hva tenker du om at det var medstudenter som meldte deg?

— Det er helt sjukt å ha så lite å gjøre, sier hun, og legger til:

— Det er utrolig deilig å få vite at dette er over og at jeg nå har vunnet - nå er saken avsluttet.

En grunnlovsrett å studere

Også Antonsens advokat, Torjus Torjussen bekrefter lettelse over utfallet i saken, til Khrono.

— Vi var i møte med nemnda og var ferdig 18:15. Nemnda har nå kommet fram til at hun er skikket, og en skriftlig begrunnelse kommer om en ukes tid. Jeg snakket med henne i sted og hun er veldig glad og lettet, og gleder seg til å fullføre studiene.

— Betyr dette noe i det større bildet?

— Det betyr jo at det er veldig strengt å kjenne noen uskikket. Det å studere er en grunnleggende rett - det står i grunnloven, og da skal det mye til. Det å selge toppløsbilder er ikke nok til å nekte noen å studere.

Høgskolen kan ikke kommentere

Høgskolen i Østfold ønsker ikke å kommentere den nylig avklarte saken:

— For oss er det viktig å forklare at alle saker som går til skikkethetsnemnd og klagenemnd er taushetsbelagte, uansett om andre parter går ut med informasjon. Vi følger bare forvaltningsloven, sier informasjonssjef ved Høgskolen i Østfold, Tore Petter Engen, og fortsetter:

— Gode rutiner og regelverk er en forutsetning. HiØ er ikke en vinner eller taper i skikkethetssaker. Vi forvalter bare forskriften vi er pålagt å følge for å ivareta sikkerheten til brukerne i fremtidig yrkesutøvelse for studentene.

Les også: Vurderer om nakenmodell er uskikket som vernepleier

Det var tidligere i vår at det ble kjent via flere medier at Lene Antonsen, som er førstårsstudent ved Høgskolen i Østfold, skulle skikkethetsvurderes fordi hun er nakenmodell og selger toppløsbilder av seg selv ved siden av studiene som vernepleier. 

Hun har blant annet vært med i TV3s realityserie Paradise Hotel, og hun har også deltatt i «Blondinekampen». Hun driver nå en SMS-tjeneste der man kan få tilsendt toppløsbilder av henne mot betaling.

Støtte i Danmark

Saken har også spredt seg utenfor Norges grenser.  i danske Ekstra bladet har 84,24 prosent, over 70.000, gitt henne støtte gjennom en avstemning.

På sin åpne facebookprofil skrev Antonsen tirsdag at hun håper den seks måneder lange kampen mot høgskolen nå vil avsluttes:

«Om det ender i værste fall, er det jo helt sinnsykt å bli nektet utdannelse pga to TITS!!! krysser fingra for at de avslutter det hele imorgen, og at de lar meg være i fred framover.»

Selger bilder på snapchat

— Jeg har en Snapchat-profil med rundt 20.000 følgere. Der selger jeg bilder gjennom en SMS-tjeneste. Jeg stiller også opp i blader og nettsteder toppløs. Det mener de er grusomt, sa Lene Antonsen (bildet under) til nrk.no 25. mars.

(Foto: TV3)

— Jeg opplever det som helt tragisk, og jeg har fått nervesammenbrudd fordi de går etter meg, sa studenten til tv2.no i mars.

Flere skikkethetssaker

Det har vært flere aktuelle skikkethetssaker oppe til debatt de siste månedene:

En psykologistudent ved NTNU gikk til sak mot universitetet fordi de mente han var uskikket til å bli psykolog.

Studenten fikk medhold i tingretten, men tapte i lagmannsretten, og blir dermed utestengt fra studiet i tre år.

Prorektor Berit Kjeldstad ved NTNU, mente at saken var prinsipielt viktig.

I et annet tilfelle skriver student Karoline Skarstein om at det å la studenter varsle anonymt i skikkethetssaker er en trussel for rettssikkerheten.

Leder for Studenttinget ved NTNU, Marte Øien, mener at anonyme tvilsmeldinger skal være et hjelpemiddel og et verktøy, og er på ingen måte noe som går på bekostning av den enkeltes rettssikkerhet.

Det er i det hele tatt få skikkethetssaker ved landets høyere utdanninginstitusjoner. De fleste som ville kunne blitt dømt som usikket blir veiledet ut av studiene før saken kommer så langt som til nemnd, eller de blir veiledet inn i yrket og «skikker seg» vel. 

Landets største høgskole, Høgskolen i Oslo og Akershus, hadde sin første sak i skikkethetsnemnda i 2015. 

Les også: Første sak på HiOA til skikkethetsnemnda

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS