Dekan Egil Trømborg vil legge ned ingeniørenes kro i Pilestredet 35 til fordel for Makerspace og samarbeid med IBM Watson og Simula. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Møter protester mot endringer på student-kro

Dekan Egil Trømborg ved HiOA vil legge ned ingeniørstudentenes kro i Pilestredet 35 til fordel for Makerspace og samarbeid med IBM Watson og Simula. Nå har studentene startet underskriftsaksjon for å få beholde kroa.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tommy Abelsen, styreleder i ingeniørene ved Høgskolen i Oslo og Akershus’ kro, forteller til Khrono at det er arrangement én gang i måneden i pub-lokalene i Pilestredet 35.

— Men lokalene brukes langt mer. Siden starten av dette studieåret har det nok vært hundre arrangementer her, sier han, og legger til:

— Kroa er et viktig samlingspunkt i fadderperioden. Om det blir borte mister vi en viktig mulighet til å bli kjent tidlig - også tverrfaglig.

Kommer til å bli skuffet

Abelsen og tidligere styremedlem, Ullvar Brekke, vet ikke hva som skjer etter at man ifølge sistnevnte fikk vite under en studiestartsorientering at Kroa skulle legges ned:

Kroa er et viktig samlingspunkt i fadderperioden. Om det blir borte mister vi en viktig mulighet til å bli kjent tidlig - også tverrfaglig.

Tommy Abelsen

Dersom du hadde spurt meg om jeg var mot å legge ned Kroa uten å beskrive det vi ønsker å få til isteden, så hadde jeg også svart ja.

Egil Trømborg

— Vi fant ut helt tilfeldig at Kroa skulle legges ned, sier Brekke.

— Vi har fått vite at vi kommer til å bli skuffet, men vet ikke hva planen er, forteller Abelsen (bildet under), og legger til:

— Hele skolen tjener på miljøet vi skaper her, sier han.

Ullvar Brekke forteller at fakultetsledelsen har vært lydhøre for studentenes innspill, men at det har virket som om innspillene ikke har blitt tatt med videre.

— Vi har foreslått å legge mer til rette for lesesalsplasser på Kroa i større grad, som er det Kroa brukes til på dagtid.

Sosiale aktiviteter er viktig

— Vil du stenge Kroa i Pilestredet 35?

— Det er vel en sannhet med modifikasjoner, starter dekan på Fakultet for teknologi, kunst og design, Egil Trømborg, og fortsetter:

— Pilestredet 35 har så lite plass at dekanatet (fakultetsledelsen red.mrk.) har flyttet i åpent kontorlandskap. Samtidig har vi nye ting på gang, med samarbeid med Simula og IBM Watson. Oppi dette blir det endringer. En positiv endring er utvidelse av vår eksisterende Makerspace, en «kreativ teknologisk lekestue» for studenter. Arealet som vi nå ser på er arealet til Kroa.

Han forklarer at de har ønsket å få til flerbruk, men at Makerspace innebærer mye utstyr og at det derfor er vanskelig å kombinere.

— Makerspace er mer en hovedoppgave for en høgskole.

— Men er ikke Kro viktig del av læringsmiljøet?

— Nei, men sosiale aktiviteter er viktig å legge til rette for selv om studentene må bevege seg ut av Pilestredet 35. NTNU har det eksempelvis enda mer adskilt. Her vil det bli snakk om å gå 300 meter, sier han, og viser til at han har ønsket overfor eiendomsavdelingen at studentene hans skal kunne gjennomføre kro-aktiviteter i det nyoppussede Pilestredet 52 i stedet.

— For øvrig har MakerSpace også et betydelig sosialt aspekt på tvers av studieretningene, mener Trømborg.

Flere kokker

Ingeniørstudentene ved høgskolen er kjent for å ha «de beste» festene. På Kroa ble det mye omtalte togapartyet med lap-dance arrangert ved studiestart for noen år siden. I fjor vår arrangerte de «russekro», annonsert med plakater med bilde av en relativt dødrukken russ. Dekan Trømborg reagerte den gang på plakatene og ba om at de skulle fjernes. Og studentene hengte opp «sensurert»-sladder over bildet på plakatene. Da russekroa var avsluttet hadde det gått relativt hardt for seg og Kroa måtte holde stengt en periode.

(Foto: Tove Lie)

— Du vil ikke legge ned Kroa eksempelvis på grunn av en russereunion som gikk noe av skaftet?

— I utgangspunktet er det ikke det det dreier seg om. Det er jo ikke god reklame når takplater er ødelagt og det ligger ølbokser i vinduet ut mot gaten, men dette er ikke noe «takk for sist». Vi er primært en utdannings- og forskningsinstitusjon, sier Trømborg.

— Kroa mener de ikke får informasjon om hva som skjer?

— Det forstår jeg på en måte, siden det er flere kokker her og det blir fort litt uklart hvem som beslutter hva. Men når det er sagt har dette vært kommunisert med kro-styret og studentenes fakultetsråd flere ganger gjennom det siste året.

350 underskrifter

Kroa gjennomførte i forrige uke en underskriftskampanje, hvor de har bedt om støtte til å beholde Kroa i Pilestredet 35. Søndag hadde kampanjen omtrent 350 underskrifter.

— Jeg har ikke sett den ennå, og jeg har all mulig respekt for det. Men om studentene istedenfor å bli spurt om Kroa burde legges ned, heller hadde blitt spurt om samarbeid med Simula og IBM Watson, og opprettelse av Makerspace, så tror jeg resultatet ville blitt annerledes, kommenterer dekan Trømborg, og legger til:

— Dersom du hadde spurt meg om jeg var mot å legge ned Kroa uten å beskrive det vi ønsker å få til isteden, så hadde jeg også svart ja.

Pilestredet 52 åpner nye muligheter

Eiendomsdirektør Mariann Hole sier til Khrono at man bør se på å få inn mer aktivitet på Samfunnet Bislet i kjelleren under Pilestredet 52, dersom pub-arealet i Pilestredet 35 stenges, og at det er innledet samtaler mellom Samfunnet og Kroa om å da kjøre Kroas månedlige arrangementer på Samfunnet.

(Trykk på bildet for en større versjon)

Pilestredet 52 kan fungere

Abelsen sier at han ønsker Makeriet alt vel, men at om Makeriet tar over Kroa sine lokaler så forsvinner et viktig tilbud i Pilestredet 35.

— Det har vært utrolig vanskelig å forberede seg på noe man ikke vet noe om. Og vi vet jo fra ledelsen at ingenting er klart, noe som egentlig ikke er så mye til hjelp.

— Men vil det fungere å få lokaler i Pilestredet 52?

— Det er mer enn godt nok å få lokaler i Pilestredet 52, men vi har fått inntrykket av at dette er noe som ikke er sikkert. Jeg tror en av grunnene til at så mange engasjerer seg for Kroa er at det er et godt sosialt samlingspunkt på skolen uten noen tilknytning til skolearbeid, fag eller pensum.

Les også: Demokrati og et klassisk tilfelle av racketeering

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS