180 mill. fra fond føres over til bygg ved UiO

Stortinget har sagt ja til at Universitet i Oslo kunne oppløse Tøyen- og Observatoriefondet. Dette vil gi universitetet 180 millioner kroner i inntekter.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Styret ved Universitet i Oslo ble denne uken orientert om Stortingets ja.

I styrepapirene heter det at Stortinget 17.desember 2016 ga sitt samtykke til at Tøyenfondet og Observatoriefondet avvikles, og at fondenes midler blir overført til konsernkontoen til universitetet og regnskapsført i universitetets virksomhetsregnskap.

Det heter i styrepapirene at det forventes at avhendelse av verdipapirene i hovedsak vil kunne skje i løpet av 1.tertial 2017.

Når det gjelder forslag til disponering av midlene, vil dette inngå som en del av universitetsstyrets behandling av fordeling for 2018 den 20. juni 2017.

UiO trenger mer penger

Forslaget om å oppløse blant annet disse to fondene ble første gang presentert i forbindelse med UiOs masterplan for eiendommer fra 2015.

På et styremøte i oktober 2016 drøftet universitetsstyret hvordan de kunne skaffe seg flere inntekter. I et notat den gangen utdypet universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe, i tråd med UiOs masterplan fra 2015, at man kan oppløse flere fond, selge unna tomter og forskerboliger:

«På mellomlang sikt vurderes muligheten for å oppløse Tøyen- og Observatoriefondet (som i dag har en samlet verdi på ca 180 mill. kroner), selge forskerboliger (som har en anslått verdi i markedet på 80 mill. kroner) samt skille ut og selge deler av Observatorietomten (anslått verdi 70-90 mill. kroner).»

Se også: Hele styrenotatet her

Les også: UiO vurderer å løse opp fond og selge ut tomter for 350 mill.

Trenger milliarder til vedlikehold

I forbindelse med UiOs ønsker om tiltak utenfor rammen i statsbudsjettet for 2018 spilte UiO inn et behov for 8,6 milliarder kroner til vedlikehold av universitetets bygninger.

Les også: De tre største trenger 14 milliarder til oppussing av bygg

På styremøtet tirsdag 7. februar i år behandlet man også en sak «Status for bygge- og eiendomssaker.» 

Denne behandlingen skjedde bak lukkede dører under henvisning til offenlighetsloven paragraf 14 - første ledd om organinterne dokumenter.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS