Ikke enkelt å finne universitetsnavn
Det er ikke enkelt å finne nytt navn på Høgskolen i Oslo og Akershus, viser det seg. Noe navnevedtak blir det ikke på styremøtet 10. mai.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Etter en lang navneprosess som har involvert ansatte og studenter, og med hjelp av pr-byrået Burson-Marsteller og navnetesting, ser det ut til at arbeidet med å finne et nytt navn på Høgskolen i Oslo og Akershus som universitet står på stedet hvil.
Tre finalister står igjen etter prosessen så langt: Aker universitet, Nova - universitetet for næring, oppvekst, velferd og arbeidsliv og Profesjonsuniversitetet i Oslo og Akershus.
Fremmer ingen navn
Rektor Curt Rice fremmer ingen av disse navneforslagene for høgskolestyret på møtet 10. mai. I stedet skal fungerende kommunikasjonsdirektør, Tore Hansen, holde en timeslang orientering om navneprosessen på et styreseminar i forkant det formelle møtet.
— Betyr dette at du ikke er fornøyd med noen av disse tre navneforslagene?
Jeg har en prosess med styret på mai-møtet, og deres råd vil da påvirke hvordan jeg tar saken videre.
Curt Rice
— Styret kommer til å bli orientert om navneprosessen, er alt Rice vil si om saken, og legger til:
— Jeg har en prosess med styret på mai-møtet, og deres råd vil da påvirke hvordan jeg tar saken videre, sier han.
Høgskolen i Oslo og Akershus skal sende inn sin søknad om å bli akkreditert som universitet til høsten, og med søknaden skal det også være med et forsalg til nytt navn på institusjonen - selv om det er Kunnskapsdepartementet som avgjør navnesaken i siste instans.
Omfattende testing
En liste på i alt ni navn har vært gjennom testing både internt og eksternt.
Les også: Tester ut flere universitetsnavn
TNS Gallup har gjennomført kvalitativ og kvantitativ testing blant studiesøkere og befolkningen, og navnene er også testet hos studenter ved HiOA, alumner, nasjonale samarbeidspartnere, samarbeidspartnere ved HiOAs partneruniversiteter i utlandet, og utenlandske studenter som studerer ved HiOA.
Ansatte og studenter har dessuten blitt involvert gjennom et navneforum av ansatte og studenter, som har hatt i oppgave å hanke inn innspill fra sine miljøer. Forumet har hatt fem samlinger der innspillene er blitt presentert og diskutert.
Khrono har på egen kjøl hatt en uhøytidelig navnekonkurranse.
Les også: Nansen, Munch, Undset, Metropolitan, men mest av alt noe med profesjon
Ingen klar favoritt
Testresultatene spriker i alle retninger er og viser at de ansatte er mest for Aker, studentene og eksterne samarbeidpartnere er mest for Profesjonsuniversitetet i Oslo og Akershus, mens studiesøkere og befolkningen ellers er mest for Nova.
— Vi ser noen klare trender, som dessverre ikke er entydige på tvers av gruppene, sa Anne Elin Hvidsten fra Burson Marsteller, da testresultatene ble presentert på det siste møtet i navneforumet. PR-byrået er hyret inn for å hjelpe HiOA med å finne et godt navn.
Nytt forslag på banen
Professor Jon Samseth ved Fakultet for teknologi, kunst og design har i det siste relansert det tidligere forslaget sitt: Norges profesjonsvitenskapelige universitet, eller NPVU.
Samseth mener dette er bedre enn bare profesjonsuniversitet, fordi vitenskapelig er med, og understreker at HiOA skal bli et vitenskapelig universitet. Han mener også at forkortelsen NPVU er bra
«Forkortinga NPVU har namnelikskap med NTNU og NMBU slik at ein mentalt blir likestilt med dei innanfor våre fagfelt», skriver han i et innlegg i Khrono.
Får støtte fra flere
Samseth får støtte fra flere ansatte. Blant annet fra professor Halla Bjørk Holmarsdottir, som skriver: «Bra navneforslag: Norges profesjonsvitenskaplige universitet, NPVU! It has a nice ring to it og sier noen som det andre har ikke fanget opp».
Også professor Trine B. Haugen synes NPVU er et godt forslag.
«Et godt navneforslag, og hittil det beste, ikke minst fordi det vitenskapelige er med i navnet», sier hun i sin kommentar.
Utsatt søknad
Opprinnelig var planen at HiOA skulle sende inn søknad om å bli godkjent som universitet i mars, men i påvente av ny forskrift med nye krav for å bli akkreditert, er søknaden utsatt til høsten.
Les også: Utsetter universitetssøknaden til høsten
Dermed haster det heller ikke like mye å komme opp med et navneforslag, men planen var likevel å legge fram navneforslag til behandling i høgskolestyret på møtet 10. mai. I stedet blir det nå bare en orientering om navneprosessen i forkant av møtet.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!