HiOA-studenter hevder seg i fotokonkurranser

PublisertLørdag, 19. mars 2016 - 7:12-OppdatertLørdag, 19. mars 2016 - 7:12
Foto. Fotojournalist Katinka Hustad er nominert i den prestisjetunge fotokonkurransen World Press Photo for et videoprosjekt hun gjorde som student ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Katinka Hustad er en av tre nominerte i klassen for korte multimediaproduksjoner i årets World Press Photo. Prosjektet hennes er en del av avgangsprosjektet «China Dream» som fotojournalistene som gikk ut fra Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) sommeren 2015 sto bak.

Videoproduksjonen hennes har tittelen «MEI», og handler om 13-årige Shi Long Mei som er sendt bort fra foreldrene sine for å gå på skolen, og som jobber hardt dagen lang for å skaffe seg muligheter som hennes foreldre aldri fikk. Drømmen hennes er å bli en kjent sanger. Mei ser foreldrene sine bare en gang i året, og deler skjebne med over 60 millioner barn som blir igjen på landsbygda for å gå på skolen, mens foreldrene er tvunget inn til de store byene for å finne jobb.

— Det er veldig stort for meg å bli nominert i denne konkurransen, som henger så høyt. Jeg synes det er veldig, veldig fint at en enkel historie om en jente fra Kina kan nå så langt, og nå får jeg bare lyst til å jobbe mer. Det er kjempemotiverende, sier Katinka Hustad.

Stolt lærer

Høgskolelektor Jon Petter Evensen ved HiOA er stolt over å ha sendt en fotojournalist i verdensklasse rett ut fra utdanningen.

— Dette er stort…og første gang i fotojournalistutdanningens historie at vi opplever at en student klatrer helt opp på det aller øverste nivå i denne konkurransen, sier han.

To andre tidligere studenter fra HiOA er dessuten nominert til en plass i World Press Photos masterclass, etter at de har sendt inn en portefølje som er vurdert av en jury. De to er Line Ørnes Søndergaard (avgangskullet 2015) og Kyrre Lien (avgangskullet 2012). Det er i alt 163 nominerte fra 60 land, og av disse blir 12 plukket ut til å være med.

Kina-bilder priset

Studentene bak avgangsprosjektet «China Dream» fikk også flere priser i årets norske Årets bilde-konkurranse.

Katinka Hustad fikk andrepris  for videoprosjektet «MEI» her, og også en 3. pris i kategorien dokumentar utland - også fra prosjektet «China dream».

Den norske juryen sier dette om «MEI»:

«En vakker og stemningsfull historie om Mei fra Kina, som gir oss et inspirerende innblikk i en ellers lukket verden på en kinesisk kostskole. Meis egne skildringer er sterke, men denne filmen bæres av bildene. Enkle komposisjoner, nære som et fotografi. En poetisk framstilling av en hverdag så ukjent for oss, fengslende fortalt gjennom en jente, hennes omgivelser, hennes ord og sang.»

Khronos prisvinner

Khronos faste frilansfotograf Skjalg Bøhmer Vold, som også gikk ut fra fotojournalistutdanningen i 2015, fikk 2. pris i åpen klasse for bildeserien «Next stop» fra metroen i Shanghai.

(Et av bildene i serien Next stop. Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

«En deilig, befriende serie med flyktige øyeblikk fra hverdagslivet. Noen scener er til og med følsomme og intime, selv om det bare er en reise med metroen i Shanghai», heter det i juryens begrunnelse. 

I tillegg fikk Torstein Bø, også avgangsstudent fra ifjor, andrepris i kategorien klima og miljø. Alle disse tre fikk priser for arbeider som inngår i avgansprosjektet «China Dream».

Flere tidligere studenter

Det var også flere andre tidligere HiOA-studenter blant vinnerne i årets norske Årets bilde, blant dem Anton Ligaarden som ble årets videojournalist, Andrea Gjestvang som vant førstepris for portrett, Kyrre Lien som vant førstepris for nyhetsvideo og Ingun Mæhlum som vant førstepris i kategorien dokumentar Norge.

Les også: Her er alle nominerte til Årets bilde 2015

Juryen i Årets bilde sier at vinnerne viser stor forståelse for eget fag og tør å stole på sitt eget bildespråk. Ifølge juryen virker det som om den tradisjonelle fotojournalistikken i mediehusene er under press.

«Det er likevel mange egne prosjekter, både fra frilansere og fast ansatte, som vinner frem», skriver juryen, som også har følgende oppfordring til redaksjonsledere som skal sende fotografer ut på jobb:

«Gi fotografene tid, enten de skal jobbe i Norge eller i utlandet».

Studentene i fotojournalistikk har hentet inn en lang rekke priser tidligere, blant annet vant Line Ørnes Søndergaard og Katinka Hustad, som begge gikk ut fra HiOA ifjor, priser i den internasjonale konkurransen College Photographer of the Year i høst.

 

Fakta

Årets bilde 2015

Tre studenter som gikk ut fra fotojournalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus vant priser i Årets bilde 2015 - alle tre med bilder fra studiearbeidet «China Dream».

De tre er:

Skjalg Bøhmer Vold:  2. pris i åpen klasse med bildeserien «Next stop» fra metroen i Shanghai

Katinka Hustad: 2.pris for videoprosjektet «MEI» og 3. pris i kategorien dokumentar utland med bildeserien «Hun reiser i morgen»

Torstein Bøe: 2.pris i kategorien klima og miljø med bildet «The land of sand»

Vinneren av hovedprisen Årets bilde ble Espen Rasmussen i VG med bildeserien «Flukten til Europa».

Kilde: åretsbilde.no

Ved å melde deg på vil du jevnlig få nyhetsbrev fra Khrono på epost.

Tips oss gjerne om aktuelle saker på tips@khrono.no.

Vennlig hilsen Tove Lie,
ansvarlig redaktør, Khrono

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Fakta

Årets bilde 2015

Tre studenter som gikk ut fra fotojournalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus vant priser i Årets bilde 2015 - alle tre med bilder fra studiearbeidet «China Dream».

De tre er:

Skjalg Bøhmer Vold:  2. pris i åpen klasse med bildeserien «Next stop» fra metroen i Shanghai

Katinka Hustad: 2.pris for videoprosjektet «MEI» og 3. pris i kategorien dokumentar utland med bildeserien «Hun reiser i morgen»

Torstein Bøe: 2.pris i kategorien klima og miljø med bildet «The land of sand»

Vinneren av hovedprisen Årets bilde ble Espen Rasmussen i VG med bildeserien «Flukten til Europa».

Kilde: åretsbilde.no

Fra seksjonene

Siste

Debatt

Karriere

Campus

Samfunn

Mest lest

Debatt

Meninger · Studiestart. Du har en viktig stemme og den må du bruke. Bruk den under stortingsvalget i høst og bruk den ved din institusjon og ved ditt lokale studentdemokrati, oppfordrer student på Høgskolen i Oslo og Akershus, Martine Gjerde.  
Meninger · Kjolestunt. Om kjolestuntet til studentleder Gjermund Kvernmo Langset bidrar til noe mer avhenger av om Norsk studentorganisasjon tør å snakke om de faktiske utfordringene til mange såkalte «ikke-binære», skriver Karoline Skarstein i dette innlegget. 
Meninger · Studiestart. Politiutdanningen skal forberede studentene på oppgaver som vi i dag ikke kjenner helt til, skriver rektor Nina Skarpenes ved Politihøgskolen. 

Karriere

Campus

Samfunn