Redaktørkvartetten til ny grunnbok i sosialt arbeid (f.v.): Ingunn T. Ellingsen, Lise Cecilie Kleppe, Irene Levin, Berit Berg.

Ny bok i sosialt arbeid på pensum allerede

En ny grunnbok i sosialt arbeid som forhåpentligvis skal stå seg i flere studentgenerasjoner er lansert.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den nye grunnboka i sosialt arbeid kom fra trykkeriet i juni i år, men denne uka ble den offisielt lansert under et seminar om sosialt arbeid i lokalene til Universitetsforlaget. Og den står på pensum ved sju utdanninger allerede i høst.

Det sosiale i sosialt arbeid

Den nye grunnboka «gir en innføring i sosialt arbeid som et samfunnsvitenskapelig fag der teori og praksis utfyller hverandre når faget utøves. Forfatterne plasserer sosialt arbeid i dagens samfunn uten å gi avkall på den faglige arven. Bevissthet om etikk, brukermedvirkning og skjønn er sentralt. Globalisering, teknologi og endringer av ulike mediers betydning er blant temaene som utfordrer det sosiale arbeidet på nye måter, og som gis plass i boka», heter det i omtalen fra forlaget, som også mener at boka presenterer mangfoldet i faget, der en rød tråd er det «sosiale» i sosialt arbeid.

Dette er en bok for bachelorstudenter i sosialt arbeid, barnevern og velferdsfag, og den er skal være interessant for praktikere, forskere og andre som er opptatt av teori og praksis i sosialt arbeid også.

4 redaktører - 20 forfattere

Boka har fire redaktører; Ingunn T. Ellingsen, Irene Levin, Berit Berg og Lise Cecilie Kleppe og alle fire var oppe og presenterte boka fra sin synsvinkel på seminaret. Flere utdanninger har allerde voka på pensum i høst, blant annet Unviersitetet i Stavanger der førsteamanuensis Ingunn T. Ellingsen selv  underviser i den:

På ulike måter og i forskjellige kapitler kommer vi tilbake til det sosiale som utgangspunkt for sosialt arbeid. Mange vil kanskje synes det er unødvendig. Det gjør ikke vi.

Irene Levin

Jeg tror det er første gang jeg opplever en bok som faktisk omtaler Nav som Nav og ikke som<< sosial-kontorene>>.

Per Inge Langeng

— Det som skiller denne gruppen fra andre bokprosjekter, er at vi ikke har valgt hverandre. Det ville ikke vært et naturlig valg for oss og gjort dette sammen, sa Ellingsen i sitt innlegg og pekte på at forlaget la opp til et risikoprosjekt, men at de fire redaktørene har utfylt hverandre på en god måte.

Hun mente at boken også burde være en bok som studentene tok med seg videre selv etter endt bachelorutdanning, og at den også kan brukes som en oppslagsbok når de kommer ut i arbeidslivet, og forlagssjef Hege Gundersen understreket også dette: 

— De beste bøkene er de som varer og varer. En rekord hos oss er vel 38 år, sa hun.

Professor emerita i sosialt arbeid ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Irene Levin, er også en av redaktørene. Hun kunne fortelle om en krevende men givende intern prosess fram til ferdigstilling av boka: .

— Det er som med akupunkturpunkter: Vondt så lenge det varte, men det gjorde godt etterpå, sa hun. Både Levin og Berit Berg la i sine innledninger vekt på hvordan man ønsket å finne balansen mellom faget, displinen og profesjonen sosialt arbeid. 

Les hele hennes innlegg her: Vi håper boken beveger fagfeltet

Sosialt endringsarbeid

— Hvis noen ba meg stå på ett ben og si hva som er det aller viktigste bidraget med boka,  ville jeg svare vektleggingen av det sosiale i endringsarbeidet med individer, grupper eller samfunn, sa Levin i sitt foredrag.

— På ulike måter og i forskjellige kapitler kommer vi tilbake til det sosiale som utgangspunkt for sosialt arbeid. Mange vil kanskje synes det er unødvendig. Det gjør ikke vi, sa hun, som også kunne fortelle at redaktørgruppen gjennom mange diskusjoner til slutt konkluderte med å si at «sosialt arbeid er et fag, en disiplin og en profesjon. Faget sosialt arbeid befinner seg i et felt der sosialt arbeid utøves. Som akademisk disiplin viser det til en kunnskapsbase som undervises på universitet og høgskoler og som profesjon handler det om at det også inngår et håndverk der sosialarbeideren utøver sin kunnskap i praksis».

Hilsen fra praksisfeltet

Seminarets hilsen fra praksisfeltet kom fra Per Inge Langeng, seniorrådgiver i politikkutvikling i Arbeids- og velferdsdirektoratet. Han sa i sin innledning at det ikke er bestandig at alt som kommer fra akademika er positive innspill til Nav. 

— Mye hos oss er knytta til ubehaget ved sosialt arbeid, sa han. Han takket bidragsyterne for boka: 

— Jeg tror det er første gang jeg opplever en bok som faktisk omtaler Nav som Nav og ikke som« sosialkontorene».

— Jeg opplever dette som en åpen og drøftende bok, og tror den kan komme til å stå seg over flere studentgenerasjoner, sa Langeng.

Endring i velferdsstaten

Mona Sandbæk (bildet under) , professor i sosialt arbeid ved HiOA, gratulerte hver enkelt med boka:

— Det er en viktig, velskrevet og nyttig bok, sa hun i sitt foredrag.  

Hun stilte også spørsmål ved om sosialt arbeid lever opp til sitt mandat, både når det gjelder individ og samfunn. 

— Ivaretar vi det sosiale tilstrekkelig i sosialt arbeid? Er vi raske nok til å fange opp velferdspolitiske endringer eller endringer i velferdsstaten? Er vi også i stand til å gripe eventuell negativ utvikling innen vårt eget fagfelt, spurte Sandbæk og ga noen svar selv:

— For to år siden sa jeg at vi hadde en generøs velferdsstat - nå må jeg legge til litt mer, sa hun. Og åpnet for en drøfting om slike spørsmål hørte hjemme i en bok eller heller burde være tema for artikler. 

Les også Sandbæks innlegg her: Kunnskapsbygging i sosialt arbeid

Sosialt arbeid og verdier

Til slutt foretok professor Sandbæk en rask omkledning på talerstolen og tok på seg en t-skjorte fra Europarådet med teksten:

«Everyone shall enjoy the rights secured in the HR Convention, whatever the color of their skin, their sex, language, political or religious convictions or their origins».

— Uansett hvor i sosialt arbeids mangfoldige verden en befinner seg, er det mitt ønske at vi skal være fyrtårn for disse verdiene, sa Mona Sandbæk.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS