Prodekan på Fakultet for samfunnsfag, Per Arne Olsen, søker toppjobben samme sted som dekan.

Hvorfor bli toppleder på samfunnsfag HiOA?

Tre søkere vil bli dekan på Fakultet for samfunnsfag. Her forteller de hvorfor de vil ha jobben.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fakultet for samfunnsfag er det minst populære fakultetet på HiOA etter søkerlistene til dekanjobben å dømme. Bare tre har søkt jobben, en av dem er intern.

Khrono har stilt alle søkerne til dekan- og prorektorstillingene på Høgskolen i Oslo og Akershus de samme tre spørsmålene:

  • Hvorfor bør akkurat du bli dekan på Høgskolen i Oslo og Akershus?
  • Hvordan skal du bidra til at HiOA når målene sine på forskning, og hvordan vil du få til dette, uten at det går på bekostning av undervisningen?
  • Hvordan vil studentene på HiOA merke at du blir dekan/prorektor?

To av de som søker dekanjobben på Fakultet for samfunnsfag har svart på spørsmålene. Det er Målfrid Irene Hagen, som for tiden jobber med en fagbok om kunst og offentlighet og tidligere blant annet har hatt en professorstilling i visuell kommunikasjon ved Høgskolen i Buskerud, og instituttleder Fred Håkon Johnsen ved Høgskolen i Hedmark.

Er i intervjuprosess

Den interne søkeren, Per Arne Olsen, sier at han ikke ønsker å svare på Khronos spørsmål nå. 

— Jeg er for tida i intervjuer i forbindelse med dekanstillingen på Fakultet for samfunnsfag. Jeg ønsker ikke å kommentere dekantilsettingen i denne fasen, men vil stille velvillig opp med utfyllende svar om det skulle bli aktuelt med meg som dekan, sier han i en epost.

Olsen har tidligere sagt til Khrono at han har kommet fram til at fakultetet vil være tjent med en leder som kjenner både fakultetet og høgskolen godt og har ledererfaring. Olsen var prorektor ved Høgskolen i Oslo før fusjonen i 2011, og er nå prodekan for utdanning ved fakultetet, i tillegg til at han er førstelektor ved barnevernutdanningen og kulturansvarlig ved HiOA.

— Så etter oppfordringer bestemte jeg meg for å søke, spesielt på bakgrunn av erfaringen jeg har som prorektor, sa Olsen.

Les også: Tre vil bli dekan på samfunnsfag

Har søkt tre stillinger

Målfrid Irene Hagen har søkt tre stillinger, dekan på Fakultet for samfunnsfag, dekan på TKD og prorektor forskning og har svart på spørsmålene for de tre spørsmålene under ett. Hun viser til at HiOA er en profesjonsrettet høgskole, der det også foregår mye forskning og akademisk arbeid.

— Jeg har utdanning og praksis både innenfor profesjonsrettede og akademiske fag; kunst, design og arkitektur, og innenfor samfunnsvitenskap og sosiologi. Jeg har solid forsker- og undervisningserfaring innenfor begge områder, sist som professor i visuell kommunikasjon (design) og mange års ledererfaring i høgskole, sier hun.

Hagen sier at hun liker HiOAs formulering av overordnet mål for forskning og utviklingsarbeid i Strategi 2020, at «HIOA skal være i front på profesjonsrelevant forskning og utviklingsarbeid».

— Det er et godt og realistisk mål, i motsetning til hva man av og til kan finne i strategiplaner. For å nå dette målet, må det legges til rette for å øke interessen og muligheten for å forske og publisere nasjonalt og internasjonalt, men uten at det går ut over undervisningen ved høgskolen. Derfor er det viktig at høgskolen søker eksterne samarbeidspartnere, at det forskes på områder som er faglig relevante for studiene ved høgskolen, og at forskningen benyttes i undervisningen, både ved at resultater integreres i undervisning og pensum, og ved at studentene trekkes aktivt inn i forskning og utviklingsarbeid, sier hun.

Utdanne til jobb

Hun understreker at den viktigste oppgaven til høgskoler og universiteter er å utdanne studenter for arbeid i ulike profesjoner eller akademiske yrker.

— I alle de årene jeg har arbeidet i høgskolesektoren, har jeg vært opptatt av å tilrettelegge for studenter med god undervisning og veiledning, god oppfølging og god informasjon, og av å sikre god velferd og forutsigbarhet i studiehverdagen, sier hun.

Målfrid Irene Hagen har søkt to andre stillinger ved høgskolen, som dekan ved Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD) og prorektor for forskning.

— Jeg søkte først på stillingen som dekan ved TKD, da jeg har mest undervisningserfaring fra kunst og designfag. Men jeg har også undervisningserfaring innenfor samfunnsvitenskap, og forskning som spenner over begge områder. Derfor bestemte jeg meg også for å søke på dekanstillingen ved Fakultet for samfunnsfag, sier hun.

Har også søkt tre jobber

Fred Håkon Johnsen er instituttleder ved Institutt for jordbruksfag ved Høgskolen i Hedmark. Også han søker tre lederstillinger ved HiOA; dekan på Fakultet for samfunnsfag, dekan ved Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier og prorektor for forskning. Også han svarer samlet for de tre stillingene.

Johnsen viser til sin brede erfaring fra universitet, høgskole og instituttsektoren, sist fra fire år som leder av Institutt for jordbruksfag. Han opplyser at instituttet har utviklet seg fra en nedleggingstruet enhet til et institutt som står stødig i løpet av de fire årene han har hatt lederjobben. Ifølge Johnsen har studenttallet og studiepoengproduksjonen økt med mer enn 70 prosent siden 2010, samt fått masterprogram og doktorgradsstudenter.

— For landets ledende høgskole som ønsker å bli universitet er det avgjørende at forskningen styrkes. HiOA har en del forskere på meget høyt nivå, men jeg ønsker å skape arenaer hvor HiOAs akademikere møtes for å formulere forskningsprosjekter, slik at alle trekkes med, også de som i utgangspunktet har rene undervisningsstillinger. Dette skal ikke gå ut over undervisningen, men tvert imot styrke undervisningen. Høyere utdanning skal være forskningsbasert, og gode undervisere blir enda bedre når de begynner å forske og kan trekke spennende perspektiver fra egen forskning inn i undervisningen, sier han.

Johnsen sier at han håper å få anledning til å henvende seg direkte til studentene, og  å være aktiv med å markere HiOA i media, noe som han håper vil bidra til institusjonens synlighet og til stolthet blant studenter og ansatte over å tilhøre HiOA.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS