Høgskolestyret vedtok å fire på kravet om doktorgrad eller tilsvarende for dekanene som skal ansettes før sommeren. Rektor og styreleder Kari Toverud Jensen (i midten) var mot. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Høgskolestyret firer på doktorgradskrav

De fire dekanene som skal ansettes på Høgskolen i Oslo og Akershus til våren trenger ikke nødvendigvis å ha doktorgrad likevel.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Åremålene til de fire dekanene som leder hvert sitt fakultet på Høgskolen i Oslo og Akershus går ut til sommeren. På møtet tirsdag forkastet høgskolestyret et absolutt krav om at dekanene må ha doktorgrad eller tilsvarende.

Etter forslag fra Vibeke Bjarnø (bildet under), som representerer de faglig ansatte, vedtok styret med 7 mot 4 stemmer at dekanene «fortrinnsvis» skal ha doktorgrad eller tilsvarende. Det betyr at det likevel er mulig for dagens dekaner som ikke har doktorgrad å søke på sine egne stillinger.

Dekan Knut Patrick Hanevik på Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier (LUI) har ikke doktorgrad, og det har heller ikke dekan Petter Øyan på Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD), men Øyan er professor.

Advarer mot å ekskludere

— Vår dekan på LUI er ikke kompetent i følge disse kravene. Dette er et eksempel på at kvalifiserte folk blir ekskludert. Vi risikerer at den best kvalifiserte ikke får jobben fordi vedkommende ikke har doktorgrad, sa Vibeke Bjarnø.

Bjarnø pekte på at et flertall av ansatte på hennes fakultet ikke kvalifiserer til å være dekan, hvis kravet skal være doktorgrad.

— Her må vi bruke hue. Jeg ber om forståelse for at høgskolelektorer og høgskolelærere også er i vitenskapelige stillinger. Jeg ønsker at det skal stå fortrinnsvis førstekompetanse i stedet, sa Bjarnø, som likevel til slutt stemte for formuleringen «fortrinnsvis doktorgrad eller tilsvarende».

De to andre dekanene ved HiOA, Nina Waaler ved Fakultet for helsefag og dekan Dag Jenssen ved Fakultet for samfunnsfag har begge doktorgrad.

Synes det var hardt

Styremedlem Anton Havnes, som også representerer de faglig ansatte, var etter litt nøling enig med Bjarnø.

— Det er en kinkig situasjon at dekan ikke kan søke sin egen stilling. Det er litt hardt. Det er en overgangstid nå, men jeg kunne tenke meg å si fortrinnsvis doktorgrad, sa han.

Styreleder og rektor Kari Toverud Jensen advarte mot å la personlige hensyn styre.

— Skal vi tenke prinsipielt eller på personer? Forrige gang skjerpet vi kravene og nå skal vi ikke gjøre det lenger? Styret må være klar over hva det gjør, advarte hun.

Uklart rektor-vedtak

Det Toverud Jensen henviste til var at høgskolestyret skjerpet kravet til doktorgrad for ny rektor i stillingsbeskrivelsen som ble vedtatt 18. desember. Da vedtok høgskolestyret et absolutt krav om doktorgrad, mens administrasjonens forslag var kvalifikasjoner på «doktorgradsnivå». I ettertid har styremedlemmene vært uenige om hvordan dette vedtaket skal tolkes, og om en professor uten doktorgrad dermed ikke vil være kvalifisert for rektorjobben.

Les også: Uenighet om krav til ny rektor

Ansatterepresentant Tone Torgimsby var redd for at det kunne oppstå uklarhet nå også, ved et vedtak om «doktorgrad eller tilsvarende».

— Jeg lurer på om det bør være med en fotnote om hva man legger i «eller tilsvarende», slik at det ikke blir uklarhet igjen. Man kan også se på prodekans kvalifikasjoner - at deres kompetanse kan være spisset og utfylle dekanens, mente hun.

Grad gir respekt

Eksternt styremedlem Agneta Bladh (bildet over), som leder innstillingsutvalget- og rådet som skal finne ny rektor, mente i likhet med Toverud Jensen at kravet om «doktorgrad eller tilsvarende» for dekanene burde stå slik administrasjonen hadde foreslått. Hun viste til sine egne erfaringer som rektor ved Högskolan i Kalmar, som satset på forskning.

— Forskningen trenger også strategisk ledelse. Man må ha respekt når man skal lede en viktig samtale om dette. Vi kan ikke bare la forskning ligge, og mange her på HiOA har erfaring når det gjelder undervisning, men ikke forskning, sa Bladh.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS